laupäev, 5. juuli 2014

Umbrohuaednik ehk majaesise peenra remont ehk Hoganase peenar 2.osa

1. osa on SIIN.

Mõnda aega tagasi nägi meie majaesine selline välja:


Seal oli see suur valge srel, mis sai varakevadel maha võetud ja peenar oli vast ikka pigem "peenar", täpsemini - oo jubedust!
Selle kohaga on aastaid vaeva nähtud. Aastal 2011 nägi sama koht välja selline:


Ja kevadel 2009 oli ta selline:


Aga nüüd võtsime asja käsile, kaevasime ja tassisime ja peenar on peaaegu valmis! Ainult iluviimistlus veel vajaka. Takkapihta sai ta omale uhke nime ka - Hoganase peenar. Mul on ju kombeks igale peenrale nimi panna. Sellel oli küll palju nimesid aga ükski ei kinnitunud. Ju polnud õige nimi. Ja nimi tuli sümboolselt. Peenar ise ütles. Peenraserva-müüritist parandades pudenes kivide seast selline välja:


Tegelikult on sinna kirjutatud HÖGANÄS 6, mingi Rootsi kivi. Aga ma lugesin esimese hooga, et hoganas ja nüüd nii ongi. Kivi jääb seisma peenra nurka.

Eile ma mässasin ja täna ma mässasin, rohisin ja kõplasin ja kaevasin ja istutasin taimi ümber. Ega Hoganase peenrasse mingit korralikku sortimenti ei tule. Eks ta üks Tootsi preenar ole. Või inglise stiilis istutus. Seal on kõike: ravimtaimi, maitsetaimi, pojengid, floksid, aediirised, tokkroosid, mägisibulad, nartsissid ja päevaliiliad ja asparaagused ja suvikud ja pattissonitaimed. Nii et ei mingit süsteemi. 
Kõvasti sai tööd vehitud:



Tänaseks näeb Hoganase peenar välja selline: 


Ja vaade teiselt poolt:


Kogusin kokku kõik oma mägisibulate jäänukid ja kolisin nad samuti Hoganase peenrasse. Seal on neil spets kohad - liiva ja graniidipuruga peenra servad. Ehk lepivad nüüd minuga ää?



Kui viimistluse ka ära tehtud saab ja õmber peenra olev muru ka ilusam juba välja näeb (praegu ta väga ära trambitud) siis teeb õldpilti ka. Peenra esimene on jääb tagasihoidlikumaks, seal aediirised suht suurte vahedega, muud suurt midagi. Tagapool on aga massiliselt kõrgemaid püsikud, need lubavad sügise poole ilusat pilti ja korralikku õitemerd. Eks näha ole siis. Mul on seal päevaliilia Sammy Russell hullult paljunenud. Keegi meie omadest ei taha taime?

4 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

igati tore lugu ja toreda nimega peenar, mulle meeldib süsteemitus :S

MUHEDIK ütles ...

Kui koht ise ütleb, kes ta on, on see ju suur vedamine:)
Põnev peenar on koorumas

Anonüümne ütles ...

Höganäs on Rootsis väga tuntud koht Skane maakonnas, kunagi oli linn, nüüd asula. Oli väga tugeva keraamikatööstusega, miskit veel. Sealt veeti ka Eestisse kaupa. Huvitav leid ja see kivi iseenesest võib väärtuslik olla. Võib-olla mõne ajaloolasega konsulteerida...

Tsiil ütles ...

Sul tuleb lugusid juba suisa maa seest. Mnjah, konsulteeri muidugi, saad tuhat ajaloolast õue peale, kõik kühvlikeste ja pintslitega, nii saad kogu õue taashaljastada :D

Mõnus, kui midagi kooruma hakkab ja need enne ja pärast pildid ...
Peenar valmis nagu naksti. Järgmisel suvel on juba ala :D