pühapäev, 2. mai 2010

Tihe tööpõld.


Täna algas tiigitegu. Mina, selle plaani teoreetik, torkisin labidaga maad, et näe, kaeva siit nii ja siit naa, et seal nii sügav ja selles servas madal kallas, et siia ma panen ubalehe ja sinna ma tahaks võhumõõka. Ja Mees, kui selle plaani praktik, tõmbas joone ette ja asus mätast eemaldama ja auku kaevama.


Väike Abiline tegi tokiga vihmaussidele auke. Nii kaua tegi kuni Mees pani talle ühe vihmaussi peo peale. Siis oli uihh kui jube ja vihmaussid võisid edaspidi ise omale auke teha.
Tegelikult olin mina ka ikka töine. Tiigi kõrvale jäävas peenras oli ju ka vaja korda luua. Väiksemad ja liiga jalgu jäävad taimed istutasin mujale või konteineritesse. Hiljem hea neid istutada kuhu sobilik on. Ühtlasi sai sealt kausitäie topinambureid krõbistamiseks.


Pole meie peres just sagedane toit, no ei viitsi kohalik perenaine neid pesta ja koorida!
Aga teised olid tublid ja koorisid hoolega mätast, enamik sellest läheb kõik ürdipeenra jalgraja parandamiseks.


Eks nagu oli ju ette teada, see jalgrada vajub. Vastu ootusi on ta vajunud vaid jupiti. Suured lohud on sees. Aga nüüd sai palju mätast, millega muretult ja lihtsalt parandada saab.
Uskumatu küll aga Mees sai aiatiigi augu valmis nagu hopsti!


Järgmiseks on siis minu kord. Teen serva korda. Ja samas tuleb see basseinikile asi välja nuputada. Ja see, et mis põhja pehmenduseks hea oleks. Lugesin siis igasugu tekste, ühes kohas soovitati mätast. Miks ka mitte! Hea odav vahend! See basseinikile hind paneb küll kukalt kratsima.

1 ruutmeeter seda kilet maksab 50 kuni 200 millegagi. Nii et peab ikka poodi minema ja oma silmaga üle vaatama, et milline see kile täpselt on. Umbropsu nii kallist asja küll osta ei saa!
Koer vahtis ka huviga pealt. Arvab vist, et tehakse koera ujutamise vanni. Ühekordse kasutamisega. Sest need küüned! ...
Ahh, meil on ka varuplaan. Kui ehitus läheb metsa ja miskit välja ei tule, siis teeme soo. Ajame turvast täis ja hakkame jõhvikaid kasvatama.

12 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Tublid olete. Kutsal paistis kah põnev olevat :)

deia ütles ...

Käbe mees sul:) Mul tuli meelde kuda meil seda tiigiauku kaevati. Poja koos naabriposiga rassisid 2 päeva ja siis oli neil kõrini. Ma pidin siis poodi kimama ja mehele ja naabrimehele õlut tooma, need siis kaevasid lõpuni :DD.

Aga selle tiigikile pealt ei soovita sul koonerdama hakata. Kui paned mingi viletsama materjali- siis pärast vannud kurja kui auke lappima pead ja lekkekohti otsima.

Pehmenduseks sobib hästi maja ehituselt üle jääv klaas- või kivivill. Meie panime penoplasti kile alla - neid tükke oli just ehituselt üle jäänud ja peno peale siis veel kihikene liiva.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Väga hea! Me just mõtlesime, et misasja võiks panna.

Köögikata ütles ...

Tubli töö!

deia ütles ...

Kui teha nö by the book, ehk kuidas meile seal Luual õpetati:
Panen siia need kihid loetuna alt üles:
Kaldad ja küljed:
tihendatud pinnas;
filterkangas;
kivivill 50 mm;
geomembraan (so siis see tiigikile;
kivivill 50 mm;
filterkangas;
maakivi

Tiigi põhi:
tihendatud pinnas:
filterkangas;
liiv 50 mm;
geomembraan;
liiv 50 mm;
filterkangas;
maakivi

sinna kile peale pannakse siis pehmendusmaterjal sellel juhul kui ka tiigi põhjas ja ka küljed on kaetud kividega, et kivid otse kilele ei satuks ja seda katki ei muljuks.

MUHEDIK ütles ...

Väga ilusa kujuga auk on. Ja need astangud, kuhu igasugu taimepotte asetada on ka väga head, taimede soovid ju veesügavuse osas väga esinevad.
Põhjaks on kivivill hea, sest kile alla ei tohi jääda mitte kõige pisematki kivi, mõnikord on vaja seal sees käia.
Meie ostsime tiigikiledeks Rapla Kilekeskusest kõige paksemat kasvuhoonekilet, sest see spetsiaalne tiigikile on ikka üüratu hinnaga. Ja mõlemad veesilmad on ju pidanud vastu üle kümne aasta.
Aga mul üks tuttav tegi enda tiigi hoopis koormakatetest, ja on ka juba 7 aastat kestnud ja näeb väga hea välja, ta kasutas tumerohelist. Ja jätkas teda sealtsamast kilekeskusest ostetud veekindla kahepoolse teibiga.

Nodsu ütles ...

Väga vahva tiigike tundub tulema! Kujutan juba ette, kui kena ta võib olla kui ta ükskord valmis ning endale elanikud sisse ja ümber on saanud :). Ja see backup variant on ka väga lahe idee! Aga esialgu hoian pöialt siiski tiigile :).

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Lahedad ideed, Muhedik!
Nodsu! Hoia pöialt jahh, sest jõhvikad on toredad aga üks kogrenägu august vahtimas on ka vahva!

elfriide tramm ütles ...

mina oma tiigi tegin sedasi, et:
kaevasin augu
kuna seal oli puujuurikaid ja kive ja muud sellist, mida päris ära ei saanud, siis katsin pinnase pisukese kihi liivaga
sellele ehitusest üle jäänud kivivilla kiht (täitsa ise tulin selle peale, nüüd loen Deia kommist, et nii tehaksegi :)
sellele koormakate (see roheline)
ja selle peale siis tiigikile.
kile ostsin kilekeskusest (www.kilekeskus.ee), spetsiaalse basseinikile. ei olnud ta nii hullu hinnaga ka - poes need gardena omad muidugi võtavad silmad punni.

ja see polegi kõige tähtsam, et ise pead vahel tiigis käima - vesi on ju palju raskem kui inimene!

kaldaservad kindlustasin enne kivivilla alt ehitusest ülejäänud tellistega.


mul on üsna üksikasjalik fotodega kirjeldus sellest mu blogis, kui viitsid otsida, äkki on abi.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Aitähh, kindlasti vaatan!

Tsiil ütles ...

sellest tuleb üks vinge veekogu.

kaaren ütles ...

pane siis minu rõõmuks vesiroos ka sisse.