neljapäev, 28. mai 2009

Üks koristamine ja ilus plaan

Juba ammu oli meil siin õue peal pinnuks silmas vanaaegne kelder. Algusaastail siin maal elades proovisime teda küll kasutada. Ja noh, eks see kartul säilus seal kah. Aga ideaalsest oli asi kaugel. Esiteks oli ta jube niiske. Märgadel aegadel oli kohe kuulda ja näha kuidas vesi seal mööda seinu alla siriseb. Teiseks: eks ta üks talvine rottide toitmise koht oli. Prrrrr, jäkk jäkk jäkk!
Eks teda remonditi kah mitmeid kordi. Kuni selgus tõde, et liigne niiskus on oma töö teinud ja kelder on seestpoolt hoopis vanakurja majavammi poolt asustatud. 
Ega siis midagi. Kelder pealt ära ja kogu sisu mauhti keldrisse sisse.
Muu ehituspraht ka veel otsa (meil seda ikka jagub!) ja keldri asemele tuleb lame maa. Esialgne plaan, et mis sellest kohast siis saab, oli lihtne. Et jääb lihtsalt küttepuudega tegelemise koht. No sihuke koht ju peab olema lihtsalt! Kus neid saagida, lõhkuda ja riidas hoida. Igati sobilik.
Aga!
Siis ehitas mo miis ühele teisele mehele vat sellise toreda suveköögi! Ta võib muideks kõigile soovijaile taolist müüritööd teha. Abihoonetele vundamente võib ka valada. (See oli reklaamipaus)
Nohh?! Me tahame ju ka sellist toredat suvekööki! Ja see vana keldriase vana küüni kõrval (ja teisele poole jääb minu ürdipeenar) oleks selliseks õhtuseks heaäraolemise istumiseks justkui loodud! Et ehitaks sinna kah mingi toreda kamin-ahju, ei tea kas itaalia pitsaahju vai vene pärase leivaahju moodi. Siis ilusad pikad pingid. (Palkidest, mis maja lõhkumisest üle jäid ja oma otsust ootavad juba mõnda aega) Jupp pergolat, kus roniks metsviinapuu. Lauake ja paeplaatidest laotud põrand... noo minu meelest saaks seal ühe mõnusalt omaette istumise platsi teha. Just et omaette, sest praegu asub ju meie grilliplats otse akende all. Paari aasta pärast näeks see asi välja nii, et kui vanainimesed tahaks oma hilisõhtust grillipidu koos kerge õllega ette võtta, siis teeksime seda ju otse oma väikese tütrekese magamistoa akna all. See pole ju normaalne, eks ole? Vot! Sellepärast peavadki vanainimesed-lubjakad koos oma grilli, õlle ja vanaaegse muusikaga kuskile tiba eemale kolima.
Minu meelest väga hea idee. Teised vast ka keegi väga vastu ei olnud. Poiss lubas ühe spets programmigi arvutisse tõmmata, kus siis hakkame tolle grilliplatsi ideed kavandama. No ja kasvuhoone projekti on seal ka arvatavasti mõistlik teha.
Plaanid, plaanid, plaanid! Millal see kõik ükskord tehtud saab! Ja kui see tehtud saab, kus me siis oma puid lõhume!?

12 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Vinge! Äge! Niiviisi vist räägitakse praegasel ajal!
Vot nisike asi peaks küll igas omaette majapidamises olema.
Ja milline väärt idee ja veel rohkem väärt mees! Oled teda ilmaaegu nii enda varjus hoidnud:)
Meil on ka mõtted liikunud, aga mõteteks jäänudki:(

Küll Sa leiutad selle puude koha ka ja veel hoopis parema.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Nonoo, Muhedik! Pole ta midagi varjus olnud! Klõpsa vaid märksõna lingile - maja remont/ house makeover ja seal on mo miis vast peaaegu igas postituses sees! Ma teda kiitnud küll!
Ja suveköök on super asi jahh! Eestis suvi niigi napivõitu! Tuleb temast võtta, mis vähegi annab.

Hiline ütles ...

On jah suveköök superasi, eriti veel kombineerituna kamin-suitsuahjuga. Meil üks esimesi ehitisi ja enamus moose, muid gemüsesid, suitsukala ja -liha selles tehtud. Pole küll vene aeg, aga kui lauataga sööjaid palju ja omakasvatatud tooraine, oli ikka hea head-paremat keldrist lauale tuua.
Ka külalistega (ja ilma) hea õdus puhkenurgake, praegu küll kahjuks ehitusmaterjali alla "mattunud"
Hea plaan, aga enne kui seda ehitada, kaalu hästi kuhu - mul mees oma jonnakusega pani natuke ilmakaartega mööda ja natuke oli tuulega tegemist kuni kuusehekk paraja kõrguse sai :)))

Nodsu ütles ...

Vau, selline suveköök on igati asjaks. Kuid see reklaamipaus oli hetkel nagu rusikas silmaauku ja täitis oma eesmärgi. Mul on tunne, et see pühapäev võib teil külalisigi olla, kes seda teemat silmastsilma arutada tahaksid. Loomulikult, kui teile sobib ja peasüüdlane ise kah ikka kohal on.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

31.-l mail? Ja peasüüdlane on mo miis? Jajahh, on kodus küll. Ma panen kohve tulele

elfriide tramm ütles ...

kas suveköök võib ilma katuseta olla? kui jah, siis on eriti hea, siis saan ma oma plaanid ikka ükskord ellu ka viia :)

Kadakas ütles ...

Ah, et õrritad siin meid! :)
Aga ma tahaks ka teada, kas selline imekaunis ehitis kannatab ka vihma ja lume käes ilma katuseta olla?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ei, minu teada selline punastest tellistest ahi tahab ikka katust. Muude materjalide kohta küsin õhtu poole mehe käest.
Ja Hilisel on jutt jummala õige! Täna käisin päev otsa kontrollimas, et kuda need tuuled puhuvad ja millal sinna päike paistab. Tundub, et ikka hea koht. Õhtune päike vast paistab sinna

Hiline ütles ...

Otsisin omast pilte, aga ei saanud pihta, kahjuks praegu ei näe kogu kola tagant välja.

Katus peaks olema kindlasti pliidi kohal ja kui korstnajalga teha kamin-suitsuahi, siis kindlasti ka korstnale "vihmavari" peale, et talvepakased niisket koldesisemust ei murendaks.
Meil L kujuline, müüriga, millele sai kuivi lepapuid katuse alla laduda, kohe käepärast võtta, V kujulistel tugedele toetus (mõlemal müüril) laastukatus. Tugedele pandud ka varikatuse konksud, vihmaga sai presendi peale tõmmata, kamin andis valgust ja müüril ka mõned küünlalaternad.
Tehtud muidugi maakivist (minu esimene müüritöö, nii et võib öelda - 30 a. kogemusi :DDD), sisu ahjukivist, see osa siis mehe tehtud :)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Eks ta jah peab katuse all kauem vastu muidugi.
Aga ehitusmaterjalide poest peab küsima, et milline kivi kannatab ilma olla ja milline mitte. Ühel mu naabreist on tehtud tavalistest valgetest tellistest. Väiksem ja lihtsam. Aga asja eest juba aastaid ja ilma igasuguse katuseta

MUHEDIK ütles ...

Vaatasin täna postimehe lisa ja mõtlesin Sinu peale. Seal on Chelsea lilleshoult üks pilt, kus keset grilliplatsi on väike tünnikujuline kõrgpeenar (vooderdise toonid muidugi valitud selle grilliahju järgi), kus kasvavad ürdid. Superlahendus!

Anonüümne ütles ...

Wіth а wеbѕite, уou will be
аble-bodied to do a just about your sprain, and discuss adԁitional trеatments such as Tantric
Masѕаge to pοtеntially managе youг pаin
in the neck. When your discouгse іѕ treatіng ѵarious kinds of
problems fοr the tοrso. It iѕ a full estimatіon tο enquiгe practiсes of ωeѕtern medicament, tantric massаge is Ву and laгgе гefеrred tο as a shapе of complementаl or altеrnative meԁicine.


Feel free to visit my site ... erotic massage