pühapäev, 13. mai 2012

Ja üks peatus veel pärast Siguldat

... ehk Turaida loss.
Tegelikult oli meie reisiseltskond juba üsna väsinud, ronisime kordamööda Abikaasa kukile ja virisesime aga oli ikka hea, et seal käidud saime. Ilus koht. Mõni teine kord kui nii väsinud pole, teame siis uuesti minna.
Järgmisel fotol on hüatsintide klump. Tegelikult oleksin pidanud tervet seda kompositsiooni seal maja ees pildistama, seal oli kruusa-jalutusrada ringsalt ümber klumbi, edasi puud, oletatavasti kirsid. Väga õnnestunud aianduslik kujundus aga olin liiga väsinud, et seda pildistada oleks taibanud. :( Pildistasin ainult hüatsintide hullutavat lõhna.


Seal oli ka stend tolle õnnetu armastuse legendiga, kes oskab ja tahab, see loeb:


Ilusad vaated:


Ja kõrge torn, kuhu ilmtingimata tuli ronida:


Ja lossitorni kõige kõrgemalt alla vaadates avanesid sellised vaated:




Selline lendaja-linnu tunne tuleb, mis?
Lossis oli palju põnevaid väljapanekuid, jäädvustasin aiatööriistad sajandist, nomaitea, 13 saj.?
Tundub et inimkond ei ole eriti muutunud selle aja jooksul :) vaid jagunesid tollal nagu praegugi (mkmh) kahte gruppi: aednikud ja mitte-aednikud.


Aednikute elu oli rikas, neile jagus ikka töid ja tegemisi, füüsiliselt terved ja pikaealised, liikusid palju värskes õhus, toitusid tervislikult, korraldati tantsu ja laulupidusid. Aga mitte-aednikel oli probleeme palju: tervis väga vilets sest elati kõrgetes kõledates kivitornides, välja minnes kaitsti end päevavarjude ja raudrüüdega. Samuti oli probleeme vaimse tervisega, tihti käidi märatsemas ja peksmas naabruskonna teisi mitte-aednikke.
Ajalugu õpetab. Ole siis tark ja ära korda mineviku vigu. :D
Ja head emadepäeva kõigile!

7 kommentaari:

Nodsu ütles ...

Väga äge reis näib teil olnud olevat, põnevad paigad nii endale kui lastele. Igatahes süstisid mulle pisiku sisse see retk kasvõi järgmine aasta ette võtta! Tänud selle ülevaate eest! Nii vahva on lugeda-vaadata kui ise pole käinud...

Kaunist emadepäeva ka Sulle!

mustkaaren ütles ...

Mis mitte-aednikesse ja aednikesse ning nende suhetesse ja ajaloolisse (mitte)arenemisse puutub, siis on see teooria 22rmiselt t2helepanelik ja t2pne.
Vaated on yliv6imsad! Suur t2nu reisimuljete jagamise eest! Sest peale hyatsindil6hna on v2ga ilusad ka v2rske muru sees lippavad kruusarajad - sest kruus oli mu lapsep6lve lemmikaine.

Unknown ütles ...

Head emadepäeva lõppu ka Sulle!

KIMALANE ütles ...

Kindlasti oli tore reis!

MUHEDIK ütles ...

Kogu Sigulda, selle ümbrus ja Turaida loss on alati olnud imeilusad, oleme seal olnud oma lastega ju lugematu arv kordi. Oma heameeleks näen, et lõpuks ometi on seal varemed ka välja puhastatud:)
Siguldas oli kunagi ka AMS aed (seda enam pole) ja seal nägin ma esmakordselt vast 2,5 m kõrguseid puispojenge, see oli vaatepilt, mis vist kunagi ei unune.
Ja Koiva kaldal oli meil oma piknikukoht ka:)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jah, seal toimetati päris hoolsalt, giidid, restaureerimised, tualettruumid, kõik nii viisakad, korras ja stiilsed jne

Köögikata ütles ...

Väga äge! Ja see pildiallkiri hüatsintide lõhna pildistamisest ajas mind südamest naerma, sest taipasin, et tegin täpselt sedasama ise Tartus botaanikaaias. :D