laupäev, 20. juuni 2009

Toidupaus

Et korralikult jätta nägemiseni kuni järgmise kevadeni rabarberiga toidulaul, tuleb seda teha ikka suurejooneliselt. Kõigepealt on vaja küpsetada üks ilus tordipõhi: Kuidas seda teha, ma seletada ei oska. Olen suht kehva kokk ja selline ilus tordipõhi kukkus mul jummala kogemata välja. Ma üldse ei plaaninud teda sellisena. Ma ikka kavandasin teda nagu tavaliselt: selline mütsi kujuline, seest tühi ja nätske. No ma tõesti ei tea, mis "viltu" läks!!!
Järgmiseks jahuta see ilus tordipõhi, lõika ta pooleks ja valmista rabarbrimoos. Moos sisaldab endas siis rabarbrit, suhkrut ja apelsine. Väga nämma. Ja moos määri koogile:

Nii palju ütlen küll, et moosi keetes ära lisa mingit vett!!! Ja sega kogu aeg. See moos valmib üsna kiirelt! Ja määri moos tordi poolte vahele.
No ja siis kaunista muidugi:
Mina kaunistasin oma tavalise kreemiga: vahukoor + kohupiim + suhkur. Peale apelsinilõigud ja kaneel.
Sellega ongi siis pidulik rabarbri hooaja lõpetamine läbi. Ja enne kui algab maasikakookide ja kreemide manustamine, tuleks natuke dieeti pidada:
Siin on reas siis minu salatitaimed. Hiina kapsas, varskapsas ja salat (mingi orehhovoje) See viimane tundus mulle algul tiba võõras ja ebameeldiv aga nüüdseks maitseb juba päris hästi. Mehele meeldis algusest peale väga, kiitis, et hea õline taim, meenutab kreeka pähkleid. Ning roheline salat hapukoorega on 99% igapäevane toit meie laual.

Koor, hapukoor, 20%

Toiteväärtus 250 grammi kohta:
Kalorsus
495 kcal
Valgud
4.75 g
Rasvad
50 g
Süsivesikud
5.5 g
Vesi
192.5 g
Alkohol
0 g
Vitamiin A
445 µg
Vitamiin D
0.33 µg
Vitamiin E
0.85 mg
Vitamiin C
1 mg
Vitamiin B1
0.08 mg
Vitamiin B2
0.4 mg
Niatsiin
1 mg
Vitamiin B6
0.05 mg
Vitamiin B12
0.7 µg
Naatrium

75 mg
Sool

0.19 g
Kaalium
250 mg
Kaltsium
200 mg
Magneesium
25 mg
Fosfor
175 mg
Raud
0.05 mg
Tsink
0.58 mg
Jood
20 µg
Seleen
2.5 µg

Kapsas, hiina kapsas

Toiteväärtus 100 grammi kohta:
Kalorsus
21 kcal
Valgud
1.2 g
Rasvad
0.2 g
Süsivesikud
3.4 g
Vesi
95 g
Alkohol
0 g
Vitamiin A
2.5 µg
Vitamiin D
- µg
Vitamiin E
0.24 mg
Vitamiin C
27 mg
Vitamiin B1
0.04 mg
Vitamiin B2
0.05 mg
Niatsiin
0.7 mg
Vitamiin B6
0.23 mg
Vitamiin B12
- µg
Naatrium
9 mg
Sool
0.02 g
Kaalium
150 mg
Kaltsium
45 mg
Magneesium
15 mg
Fosfor
37 mg
Raud
0.29 mg
Tsink
0.18 mg
Jood
0.5 µg
Seleen
1.4 µg

Sibul, roheline sibul

Toiteväärtus 20 grammi kohta:
Kalorsus
6.4 kcal
Valgud
0.56 g
Rasvad
0.12 g
Süsivesikud
0.76 g
Vesi
18.4 g
Alkohol
0 g
Vitamiin A
112 µg
Vitamiin D
0 µg
Vitamiin E
0.32 mg
Vitamiin C
8.2 mg
Vitamiin B1
0.01 mg
Vitamiin B2
0.04 mg
Niatsiin
0.22 mg
Vitamiin B6
0.04 mg
Vitamiin B12
0 µg
Naatrium
0.6 mg
Sool
0 g
Kaalium
43 mg
Kaltsium
15.4 mg
Magneesium
3.4 mg
Fosfor
10.2 mg
Raud
0.26 mg
Tsink
- mg
Jood
- µg
Seleen
- µg

Salat, peasalat

Toiteväärtus 50 grammi kohta:
Kalorsus
7 kcal
Valgud
0.5 g
Rasvad
0.1 g
Süsivesikud
1 g
Vesi
47.5 g
Alkohol
0 g
Vitamiin A
6 µg
Vitamiin D
- µg
Vitamiin E
0.33 mg
Vitamiin C
1.95 mg
Vitamiin B1
0.03 mg
Vitamiin B2
0.02 mg
Niatsiin
0.25 mg
Vitamiin B6
0.02 mg
Vitamiin B12
- µg
Naatrium
11.5 mg
Sool
0.03 g
Kaalium
180 mg
Kaltsium
28 mg
Magneesium
10.5 mg
Fosfor
18.5 mg
Raud
0.34 mg
Tsink
0.25 mg
Jood
0.5 µg
Seleen
0.2

Tomat

Toiteväärtus 2 tk kohta:
Kalorsus
49 kcal
Valgud
1.72 g
Rasvad
0.51 g
Süsivesikud
9.07 g
Vesi
230.3 g
Alkohol
0 g
Vitamiin A
294 µg
Vitamiin D
- µg
Vitamiin E
1.67 mg
Vitamiin C
41.65 mg
Vitamiin B1
0.1 mg
Vitamiin B2
0.07 mg
Niatsiin
1.96 mg
Vitamiin B6
0.25 mg
Vitamiin B12
- µg
Naatrium
6.13 mg
Sool
0.01 g
Kaalium
710.5 mg
Kaltsium
22.05 mg
Magneesium
26.95 mg
Fosfor
73.5 mg
Raud
0.71 mg
Tsink
0.54 mg
Jood
1.23 µg
Seleen

Noo ja sinna lisada muidugi veel tilli (sisaldab kaltsiumi, magneesiumi ja C vitamiini), peterselli (sisaldab palju A vitamiini (hea juustele, küüntele ja nahale) jmt. ja kaaliumi.
Copi-pasted tehtud ampser.ee lehelt. Toda "Orehhovojet" seal muidugi kirjas polnud aga ega temagi just kaloripomm ole.

1 kommentaar:

elfriide tramm ütles ...

see orehhovoje meenutab mulle kangesti rukolat. see omakorda on minu lemmik :)

sarnane salat mulgi igapäevamenüüs, kuigi ilma hapukooreta. selle asemel kasutan oliiviõli + lisan tomatit, apelsini, sibulat..vahel ntx kiivit, kurki... nüüd ka juba maasikaid.