teisipäev, 23. juuni 2009

Asjalik tööpäev koos kohtumisega ühe kahtlase tüübiga


Pärast kohtumist aiablogirahvaga tuli loomulikult minna jälle aeda istutama. Saak oli suur, hihii! Aitähh kõigile toredate taimede eest! Osa on juba oma alalistel kohtadel, osa ajutistes, mõni ootab potis veel.Mul on aias too va kiviaia peenar. Algab maja juurest roosi ja pojengi peenraga (kus praegu laiutab mairoos, teised on veel väikesed), jätkub mingi tulbi ja kivilasuga, järgneb suur-pikk kõrvitsa kõrgpeenraga ja lõppeb valges aiaosas. Suurt üldpilti tegema praegu ei hakka, sest seal on palju segadust veel praegu. Aga kõrvitsapeenar seal keskel on täitsa ok. Ta on 8 -kujuline. Ühes otsas kõrvitsad, teises kurgid ja keskel peenemas osas on lillede pusa. Seal on igasugust. Tokkroos, nelk, murtud süda jne. See koht OLI ajutine peenar. Aga tundub, et nüüd jääbki selline. Mõni asi õnnestub lihtsalt, nii kogemata. Teed kuidagi üle käe ja pikalt mõtlemata ja pärast vaatad, et vaat kui hästi kukkus välja! Osa Kadakalt saadud kraami rändas ka sinna, noh välja arvatud valge kukehari loomulikult. Temale oli pesaplats juba ammu ette valmistatud. Aga ürdipeenrasse plaanitud taimed peavad igaks juhuks veel pisut ootama.
Paar päeva tagasi avas oma õied üks mu lemmik:
Ja samamoodi tsipa aega tagasi sain (st. eile) sain ebameeldiva üllatuse osaliseks! Minu aeda oli tulnud kurjaloomuline külaline.
Kraapisin kompostihunnikust mulda just kui panin tähele, et minu ümber on ilusa ja omapärase välimusega taimed. Oh jeerum! Täpiline surmaputk minu aias! (Pildid lähemalt ja liigikirjeldus "Eesti tavalises" - link)Minu aias, kus minu Väike Abiline muudkui käib ringi ja korjab lilli!
Jajahh, ei tasu olla mürgine. Me likvideerisime ta ära.
See on see ostetud kompostimullad. Ikka tood omale mingit jampsi sisse. Esialgu käib seda hunnikut segi kaevamas. Eks näis kas laseme round upiga ka üle. Eks seal ole muudki umbrohtu sees.

3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Edukat tegutsemist ja ilusaid pühi!
Aga seda mulda ei tohiks Sa praegu peenardele laotada, seal võib veel palju seemet sees olla ja Roundup neile ei mõju.

Hiline ütles ...

See umbrohune toodud muld ka mullegi peavalu teinud - murust ei saa nüüd kuidagi seda maajalga ja roomavat tulikat välja, selle hobuoblikaga ka omajagu jandamist. Rounupi ei ole kasutanud, natuke aitab kui must kile peale tõmmata, tärganud taimed küpsevad ära.
Aga leidsin natuke parema lahenduse - kuumutan mulda muruhakkega. Muruhake hunnikusse ja kastan veel märjaks, kile peale. Järgmisel päeval temperatuur kusagil 60 piires, võtan pealmise (jahedama) kihi kõrvale, paar-kolm kärutäit mulda ruttu kuumale hakkele peale, äravõetud hake veel kõige otsa, jälle märjaks, kile peale ja nädalaks "küpsema", temperatuur on isegi 85 kraadini tõusnud. Nii ma oma lillepeenraid täidangi - kuumutatud muruhake alla ja "küpsetatud" muld peale või ka lisaks lillede vahele. Nii "küpsetan" ka lillevarsi ja umbrohu juuri, mis siis vähese mulla ja muu kraamiga kompostrisse edasi laagerduma läheb.

drimeal - peaks magama minema, aga lubasin lahkelt lõkkevalvuriks jääda.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ma olen seda mulda juba aastajagu igale poole laiali tassinud. Mees leidis maja tagant ka ühe. Eks mujalt onbõnnestunud ära rohida