teisipäev, 19. august 2008

Mis me see aasta saagiks saame?

Astelpajumarjad _ ohhohhohhooo!
Hea saak. Prooviks sai juba natuke korjatud ja siirupit tehtud. Küll oli hea kraam! Suhkrut kulub küll üsna tublisti aga tulemus on seda väärt.
Muud nagu ei mõista nendega midagi teha. Ühe pisikese pudeli likööri teeks ka vist veel. Noh et marjad koos suhkru ja viinaga pudelisse ja seisma. Üks aasta tegin vaarikatest. See oli küll väga nämma jook.

Punased sõstrad _ hea saak, nagu ikka. Enamus läheb mahlaks, osa on juba tarretiseks tehtud.
Mustad sõstrad _paar purki moosi, ülejäänud sügavkülmas.
Tikrid _ niru saak. Jäi üksnes söömiseks ja paar tikrikooki on ka tehtud.
Maasikad _ poleks vihmasid, oleks ilmatu suure saagi vist saanud. Mulla peal kasvavad marjad ilma peenravaibast multshita mädanesid kohe ära.
Õunad _neli õuna? Seitse õuna? Ühesõnaga, saak olematu.
Kreegid, ploomid, pirn, madalkirss _ ei miskitki see aasta.
Herned _ isegi peenra kõrval söömiseks jäi väheks. Supi sisse ei jagunud üldse.
Kikerherned _ selle aasta suvised vihmad neile kasuks küll ei tulnud. Jääme vist saagita. Nõme.
Juurseller _ päris okei saagi saab vist. Korra juba võtsin ühepajatoidu sisse ühe. Väga mõnusa maheda maitsega ja parajas suuruses.
Lehtseller _ OO MY GOD! Kes kurram käskis mul seda taime nii palju külvata? Mida imet ma sellega teen? Supi tarvis piisab täiesti ühest lehtsellerist toas lillepotis, nii kui lehe võtan, tuleb kaks asemele. Kuhu ma panen selle peenratäie lehtsellerit nüüd? Ei tea, äkki loomaaias mõni loom armastab lehtsellerit?
Aedoad _ saak niruvõitu. Varasem külv annab rohkelt saaki, hilisem vindub- paar kauna varre otsas.
Spargel _ saaki muidugi pole veel, esimese aasta külv alles. Külvasin, muide niimoodi, et lihtsalt suskasin maasse ilma igasuguse eeltöötluseta. Kaks sorti on ja üks idanes 100% ja teine vist umbes 60%. Mul sellest küll ja küll
Basiilika _ võib saagiga rahule jääda. Koristatud saaki kahel korral. Kolmanda korra saab vist veel. Ja ühe taime toon vist hiljem potiga tuppa ka. Et saaks värsket võtta.
Salat _ hea saak oli, igati võib rahul olla.

Till _sisse tehtud koos soolaga ja samuti on kuivatatud. Ilus saak. Liigagi palju sai teda.

Kurk _ enam-vähem paras saak. Sisse ikka saab üht-teist tehtud. Ja värsketki on küll. Taimi kimbutas vist kah see hahkhallitus või mis iganes. Üle ühe mädanesid pisikesed kurgid ära.
Kõrvits _ ilusad suured taimed, õitseb ilusti aga kui vähegi ilma veel antakse, saame ÜHE kõrvitsa. Asi seegi.
Arbuus _ ainult isasõied. Saak null järelikult
Melon _ oleks varem ette kasvatanud, saaks saaki vist küll. Taimed kõik pisikesi punne täis. Praegusega saak null.

Sibul ja peet (tootsi peenrast) _ uskumatu küll aga need x-aegsed seemned idanesid ja praeguseks on tipp-topp taimed. Eriti sibul.
Tomat _ kaks taime. Ûks kollane kobartomat, teine tavalisem punane. Saak on üüratu kahe taime kohta. Erihooldust pole taimed saanud. Ju neile siis sobib see kole vihmane suvi.
Kabatshokk _ hoolimata sellest, et osa vilju tuleb hahkhallituse tõttu eemaldada, on saak meie pere tarvis küllaldane. Viljad on suured ja maitsvad. Taim ise on pisut üle meetri kõrge.

Praegu elangi selle tähe all, et nuputan kabatshokist aina uusi ja uusi roogasid. Tavaline pajaroog koos liha ja maitsetaimedega _ värvilt jäi hirmus roheline aga maitses hästi. Selline tunne oli, et nagu sööks tulnukat.
Siis muidugi grillimine ja praadimine.
Ükspäev proovisin nö. praevardaid. Curry ja soolaga maitsestatud kanalihatükid vaheldumisi paprika, lillkapsa, porgandi ja kabatshokilõikudega. Väga hea oli.Järgmiseks proovin vahvleid teha.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Lubadused uueks aastaks:kindlasti peaks proovima lillkapsa kasvatamist, samuti võiks olla ka üks porgandipeenar. Lillkapsaid pole varem proovinud. Porgandid olen aga miskit pole välja tulnud. Esimesel aastal pidin porgandid jagama mingi kärbsega ja teine aasta oli väga kuiv; porknad jäid niruks. Sihuke jama tüütab ära ja selle tõttu polegi rohkem kasvatanud.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

HURRAAA! Helistasin loomaaeda ja tuleb välja, et elevant ja ahvid armastavad sellerit väga! Ei lähegi mu töö hukka! Nii tore! Saab hoopis elevandile! Nii vahva!

12 kommentaari:

Kadakas ütles ...

Vauu - loomaaed on hea mõte! Meilgi suvikõrvitsa saagi ärasöömisega tegu - vihm aina paisutab vilju. Leidsin kuskilt kabatshoki-sulatatud juustu püreesupi idee, aga katsetanud veel pole. Aga kas lehtseller on sama, mis varsseller või ei ole? Mina kasvatan varssellerit ja selle noored varred on waldorf tüüpi salati sees head, vanemad varred on mõrkjad.
Muude saakidega meil üpris samad lood- ploomide-kirsside õied võttis kevadkülm, pirne-õunu istutatud õunapuudel üksikud (noored puud ka), tikreid on küll hulganisti - sordiomad on enamus korjatud, aga mägimarjad on kah täis ja nende aeg alles tuleb meil. Teiste blogisid lugedes tundub, et meil siin miski põhjanaba sel aastal. Ahjah, õlikõrvitsataimel on küll 5 korralikku vilja, samas suurel oranzhil ei miskit tähelepandavat.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

On olemas varssseller, lehtseller ja juurseller. Vot see aasta mul ongi nii juurikat kui lehte. Lehte on kohe eriti palju. Meie pere jaoks. Elevandile vist aga üks söömaaeg. Pagan seda looma teab, ta nii suur.

Anonüümne ütles ...

Elevandile piisab vähesest, see on ju maitsetaim, vänge kraam.
Kas sa sellerit kuivatada ei taha? Talvel hea toitudesse panna.
Ja palun astelpajusiirupi retsepti. Meil ka sel aastal esimest korda astelpajul marjad.
Ni

Hiline ütles ...

Till kaotab soolatuna ja kuivatatuna täielikult oma maitse, pane parem sügavkülma. Väga hea on sügavkülmas ka segatud supiroheline, lõigud peeneks ja ühe portsu kaupa minigrippidesse.
Aga kas tõesti külm ka tikrile ja pirnidele liiga tegi? mul küll pole kunagi kevadkülmad neid kahjustanud
Ja mis hernel viga, ussid?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ega mul polegi mingit kindlat retsepti. Lihtsalt segan mahla rohke suhkruga. Üks ühele. Ja osa kuumutan, osa mitte. Katsetamisi.
Ahh, hernel oli sada häda, välja arvatud see et oleks ussid

Nodsu ütles ...

Appi kui lahe - kui oma perekond, kelle nimel aias möllata, väikeseks jääb, on võimalik seda teha elevantide nimel :) Kujutan ette, kuidas mõne aasta pärast teie väravasse on püstitatud suur silt "Kõik elevantide heaks!" :D

PS: ma tulin väikest luuret tegema, kas mul on veel lootust seda tumepunast pojengi saada või olen jäänud hiljaks? Plaan laupäeval vähe pikem sõit teha, astuks siis läbi...

elfriide tramm ütles ...

jeebus. ma olen nõus natuke elevanti mängima, et osa neid kadaka suvikõrvitsaid omale saada. käin teisi iga päev poes ostmas ja siis praen - miinimum üks suviküõrvits päevas on normaalne norm...

aga lehtsellerit saab ka sügavkülma panna, talvel hea salatisse, suppidesse, kotlettidesse panna. mulle vähemalt väga maitseb. võib ka koos tilliga. varem ma panin karpidesse, aga keegi õpetas, et keera pikka torusse fooliumi sisse, siis saad sealt otsast vajaliku jupi lõigata (koos fooliumiga), püsib ilusti koos ega võta palju ruumi.

ja astelpajumarju ma säilitan täiesti tervelt sügavkülmas. igal hommikul võtan peotäie, panen tassi, lasen kuuma vee peale. ca 10 min pärast litsun kahvliga katki, lisan mett (võib ka suhkrut, kui mett ei taha) ja joon. vitamiinipomm. kuumutades ja liigse suhkruga osa vitamiine hävib. ja jogurtisse võib neid marju talvel pannna ja kooki teha jne.

Anonüümne ütles ...

Astepaju mahlast saab väga hea vitamiinipommi. Meie pere teeb marjadest mahla ja paneme sügavkülma jääkuubiku kottidega. Talvel hea kuumavette paar kuubikut ja lusikatäis mett ja üks suurepärasem talve jook. Muidugi saab kuubikuid panna ka morsi sisse, jahutab ja annab suurepärase maitse ja on tervislik. Kestad ja seemned mis mahlast järgi jäävad, saab ahjus kuivatada, ning hiljem, kas panna paar peotäit õlisse seisma , ning valmib kasulik astelpaju õli, ning ülejäänud saab jahvatada, ning tarvitada koos jogurtiga või millega vaid, lisada näiteks magustoitudesse, tohutult kasulik, vitamiinid ja kiudained.

elfriide tramm ütles ...

ma just seepärast mahla ei tee ja terved marjad sügavkülma panen, et KINDLASTI tuleks ka seemned katki närida ja ära süüa. kui mahl teha, siis seemned jäävad üle ja ma ei viitsi nendega eraldi jahmerdada

MUHEDIK ütles ...

Naljakas see Eestimaa! Mul kirsse pangetäite viisi ja ploome ei jõua puud ära kanda

toompeale ütles ...

minusugune natuke lohevõitu kasvatab maasikaid nii, et kevadel rohin ära ja siis kui õitsema hakkavad, enam ei rohi. umbrohi jääb seega peenrale kasvama ja hoiab ära maasikate ning mulla kokkusaamisvõimaluse. peale saagikorjamist rohin jälle nii korra või kaks, kuidas just vaja, talvituma jätan ka natukese umrohtunult, siis soojem neil.

toompeale ütles ...

astelpaju tarvitamisest saad lugeda mu toidublogist.