esmaspäev, 18. aprill 2016

Väike-kuusevaablane?

Lumi oli veel maas, kui lugupeetud Kaarnamammi mul külas käis. Ega siis aias muud vaadata olnud, kui mulluseid kõrsi. Aga kuuseheki kõrvale jõudes avastasin, et seal toimub midagi uut ja imelikku. Kõrgel puude latvades olid võrsed puha paljad, no täiesti okasteta. See muutis murelikuks ja ma asusin arvutit klõbistama, et leida vastus küsimusele, et "KES ON SÜÜDI?!"
Tundub, et tegemist on väike-kuusevaablasega, sest tingimused klapivad. Noored võrsed, päikesepaiste. Näinud ma oma kuuskedel ühtki satikat-ussikest-metssiga pole näinud. Seenhaigus see ka kindlasti pole. Seesama tegelane on maiustanud ka tiigrisabakuusega, mis muidu näeb mul juba selline välja:



Aga okkaid käib keegi juba aastaid näksimas.


Kõhati sööb kõik okkad, kohati jäävad väikesed jupikesed alles:


Ja üks foto kuusehekist kah:


See on väljakasvanud hekk, Pildistasin umbes 4-5 meetri kõrgust kohta.

Infot selle kurjategija kohta ammutasin siit eramets.ee ja http://www.eramets.ee/putukkahjurid/
kus siis väike-kuusevaablase kohta on selline info:
  • Väike-kuusevaablane on kuusenoorendike kahjur, kes eelistab päikeseküllaseid kasvukohti. Tihti tegutseb hõredates noortes 10–30aastastes kuusekultuurides, kus helerohelised, täpselt noorte kuuseokaste värvi vastsed söövad okkaid puu ladvaosas. Kahjustus muutub märgatavaks hiljem, kui kahjustatud okkad pruunistuvad.
Nii et ega midagi teha enam pole. Õnneks pole kahjustused nii suured, et kuuski enam polegi. Hiljuti käisin just metsa servas jalutama ja avastasin koha, kus noorte pajude ja mändide salus olid tõenäoliselt põdrad maiustanud ... asssa sade ... kohati ainult tüükad püsti ... kohati puudest mingid "lõimed" veetud ... kui selline asi juhtuks oma aias - nutaks vist silmad peast! Aga kuusevaablane vist nii hullu asja ikka ei korralda. Puu saab suuremaks ja saab hakkama.

3 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Minu Cranstonii nädb samasugune välja, algul ma arvasin, et päikesekahjustus, alles eelmine aasta jõudis kohale, et kahjur, moodustab mingeid imelikke ananasse ka okstele aga see ei ole väike kuusevaablane, sest vaata meil mõlemil on ju eelmise aasta kasvud alles, seal hekis on sul teistmoodi kahjustus, seal võib olla küll

isehakanud lillekasvataja ütles ...

ei, ananasse ei ole. Lihtsalt okkad on kadunud või poolikud. Muud tunnust polegi. Kuusevaablase vastu räägib küll see ka, et kuivanud okkaid pole ma kunagi näinud.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

ananasse :D