esmaspäev, 7. veebruar 2011

Talv, saladus ja ikka veel vangis


Eile võtsin kätte ja lõikusin natuke õunapuid. Alumiste okstega sai nagu enam-vähem. Kõrgemate tarvis tuleb oodata kuni lumi ära sulab. Selle pehme  hunniku sisse poleks redelit kuskile panna. Ülemise foto õunapuu võtame üldse maha. Mingi haigus on küljes, tüved seest pruunid ja ega ta eriti häid õunu ka ei anna. Sellised "sea" õunad. 
Teise õunapuu küljest leidsin ka mingeid haigustunnuseid. Mingi seen vist:


Lõikasin loomulikult haiged oksad ära. Eks tegelikult on meie aia vanad õunapuud kõik väga nirud. Enamjaolt. Ainult üks on 100% korda tehtav. Aga noh, silume neid kuni ise pikali kukuvad, head sordid ju! Kaks sibulõuna, antoonovka ja Paide taliõun. Ja neile, kes Paide taliõuna kiruvad, et kõva ja hapu, siis neile pajatan saladuse: seda õuna ei söödagi suvel! Samuti ei sööda teda ei vara- ega hilissügisel! Seda õuna süüakse talvel. Jõulude paiku. Vot siis on ta koor punane-punane ja seest on ilus kollane ja oi-oi kui magus ja mahlane!!!!
Vot nii on selle õunasordiga.
A muidu sitsime toas. Lapsed nohused, mina vangis. Jälle. Mis teha, emmede värk.

6 kommentaari:

Hiline ütles ...

Muideks, ka minu lemmikõun, parim veiniõun ja ma jätsin meelega osa puule miinuskraade ootama, iga päev sai kümmekond "õuekülmikust" sulama toodud, ja jube nämmad. Seisavad ka päris hästi, kui jätkub, siis märtsini.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ei meil ei jätku kunagi. Jõulude ajal toon viimased lauale ja ongi lõpp käes! Muidu nad säiluks vast küll.
Vat õunaveini pole proovinud teha. Peaks proovima. Huvitav oleks

Köögikata ütles ...

Ma ka mõtlesin, et lumehange ei anna redelit panna, aga kui on selline isesadanud-tuisanud, siis peaks andma küll. Kui ma talve algupoolel kasvuka katust puhastasin, siis surusin selle metallist A-redeli kenasti hangepõhjani sisse ja ronisin üles. Aga hiljem, kui sinna juba kogu see katuselumi tihkelt maandus, siis enam ei proovinudki.
Kiiret paranemist nohust!

Hiline ütles ...

Eh,mind küll, ma ei pannudki seda nohu värki tähele, panen (kui saad vk. aru) ühe hea lingi
http://www.nmedik.ru/lechenie/other/prostuda-nasmork.html
Mu noorem ei talunud üldse antibiootikume ja nii tuligi taimeravi teha, arstid ainult kontrollisid paranemise käiku ja ega minagi ole tablettidekrõbistaja.

MUHEDIK ütles ...

Aga näed! Vangistuses sünnivad kõige ilusamad asjad. Roosad:)

Lapsukestele kiiret paranemist- Hiline oma blogis õpetas, pane lusikad likku:)

Ja meie õunasordid ongi maailma kõige paremad- niisama süüa ja kooki teha.

Tsiil ütles ...

Väga armas roosa vaip! Mu isa ütleb, et ka vanu õunapuid saab noorendada. Üle aasta tuleb üks vana haru maha võtta, siis jõuab taastuda. Ma ei ole ise proovinud.

Puuhaiguse kohta oskab ehk keegi teine midagi öelda