esmaspäev, 5. aprill 2010

Kevad hakkas pihta, ...


... viskame pilgu aknalaudadele. Küllaltki ülerahvastatud aknalaudadele.
Aga enne üks vägagi nämma kevadine retsept:

Kohupiimapizza (pitsa?)
Aluspõhjaks muretaigen, selline pehmemat sorti, hapukoorega.
Täidiseks kodujuust, mis segatud vähese hapukoorega ja maitsestatud köömnetega. Pisut soola ja suhkrut ka aga hästi vähe!
Siis tomatirattad ja riivitud juust.
Ahju.
Vääääga maitsev!

Nii et siis toataimed ja aknalauad.
No oli mul kord eriti uhke rahupalm (link) Oli ilus ja uhke küll aga siis kuivatas oma lehed ära. Esimese ringi esmalt, siis väike paus ja läks ka teine lehering. Ainult üks leht jäi. Vindus siiamaani. Küsisin igalt poolt nõu aga ei osanud keegi mind aidata. Arvasin siis, et ju ma kastsin ta üle ja istutasin ümber. Mõnda aega oli täitsa kobe ja eluline, siis kuivatas ka teise ringi lehti. Istutasin siis veelkord ümber. Seekord aga naksisin kääridega kõik kahjustunud juured alt ära. Ega talle sinna suurt midagi jäänudki. Endal oli küll selline tunne, et nüüd lõhkusin taime ära. Aga ennäe! Tuli kevad tallegi! Ja ajab uusi lehekesi! Hästi lahe! Leppis lõppude lõpuks minu juures elamisega!
Sama foto peal on ka jaanikaunapuu. Temale see potitaime elu sobib hästi. Ajab uusi võrseid. Hea taim! Nö. minu kindel. Ei võta teda kedrikud ega näri teda kassid.
Mida kahjuks ei saa öelda vesipalmi kohta:


Kassid on ta puhta ära närinud. Ja ta on madal nagu muru. Liiga valge siis tema jaoks. Kuskile pimedamasse kohta teda tõsta on mõttetu, kass teritab kohe nuga-kahvlit ja limpsab keelt. Vat ei teagi, mis temaga teha. :(


Jõulukaktused õitsevad, üks ilusam kui teine.


Aga gardeenia ei õitse. Muudkui teeb pungi. No kohe massiliselt aga kui pungake on paras suur, et avanema hakata, kuivab ta hoopis ära.






Minu kolm palmi on ka üsna kasvuhoos. Muudkui ajavad lehti. Neid on küll ka kass näkitsemas käinud aga õnneks mitte eriti.


Ostsin hiljuti ka ühe hirmarmsa potitaimekese. Ja hull lugu küll, ma ei teagi, mis ta nimi on! Poes oli kiire nagu alati koos lastega, nägin, et sildike potil, tsuskasin korvi, noo et küllap nimi sildil. Et kodus uurib. Aga polnudki! Aga tundub, et talle meeldivad mu tingimused, on palju uusi võrseid ajanud


Ka begooniamugulad toppisin mõnda aega tagasi mulda. Kasvavad, ei ole viga.


Daaliajuurikaid pole veel kontrollinud aga krüsanteem elas ilusasti talve üle. Ajab abiruumis akna peal toredaid rohelisi lehekesi.
Tegin ka ringkäigu aias. Midagi väga hullu juhtunud pole. Ainult üks mägimänd, too meetriseks kasvav, on hukkunud. Teistel pole häda midagi. Lumerohkus on vaid lehtpuid/põõsaid retsinud, palju äramurdunud oksi saab see kevad kokku korjata. Roosidega tundub kõik ok olema. Ja kera-elupuu on seest kuidagi kahtlane. Hallitus mingi vist. Ootab kuivemad ja soojemad ilmad ära, siis kukume pritsima.
Vaatasin, et paljudel on blogides uue aasta tegutsemisplaanid. Tekkis tahtmine samuti üks ilus nimekiri teha. Aga see nimekiri tuli juba mõttes nii pikk, et ei mina viitsi seda üles kirjutada. Lihtsam oleks lühidalt ja kokkuvõtvalt:
kõik tuleb korda teha!
Sest kõik on valesti.

10 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Sellele viimasele lausele kirjutan kahe käega alla ;)

Anonüümne ütles ...

tegemist peaks olema mingi sõnajalaga, täpsemalt hetkl ei mäleta

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Seda ma tean ise ka, et ta on mingi sõnajalg aga toksisin googlesse kõikvõimalikke nimevariante ja ei saanud vastust!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Thelal kahh kõik valesti!!!

Köögikata ütles ...

Noh, kõik mul vast valesti just pole, aga kõik korda tuleb küll teha! Ja ennekõike tuleb oma laisem pool korrale kutsuda :oP

audialf - mingi autoga aiaabiline?

Hiline ütles ...

Gardeenia kohta siis niipalju, et ta on väga pirtsakas kohavahetuse suhtes, isegi kui natuke potti pöörad, siis kukutab õiepungad maha, õiepungad varisevad ka siis kui valgust jääb napiks, ei meeldi ka otsene päike.
Aga ma ei jääks selle keraja okkalise puhul paremat aega ootama, saputaks seest kuivanud okkad (need oleks ka hea maast, nii palju kui võimalik, ära võtta, kasvõi osalise mullaga ja kohe uus muld peale, praegune päevatemperatuur lubab ju küll pritsida.
Aiakevad on jah, kuidagi nagu liiga äkki peale hakanud :)

Hiline ütles ...

Aga see Sinu tundmatu (altpoolt teine pilt) on Adiantum kui ma ei eksi, siis vist isegi Adiantum capillus-veneris L. (üks populaarsemaid sõnajalgadest toalill)
Ei ole eriti valguselembene, aga tahab niisket õhku

MUHEDIK ütles ...

Tõeline kevad jah või ehk mitte? Meil ka jõulukaktused õitsevad.

Väike parandus, see üks neist on rahupalmlehik s.t. pole päris palm, edasi otsi ise. Sõnajalg on adiantum tõesti, aga ei viitsi täpsustada, mul on kevadlaiskus.

Ja valesti pole midagi:) sealt tuleb jätkata, kus pooleli on jäänud, lisada, ühendada, kokkusulatada, lahutada....:)))) ja kõige rohkem on aega vaja, et aed end ise kujundaks. Ma just sain kätte järjekordse portsu vanu fotosid, näitan kunagi, kuidas algus "valesti" oli....

MUHEDIK ütles ...

ajaaaa, kas mäletad, kui ma Sulle gardeenia kohta ütlesin, et see on vaid üks peavalu. Ma ka poputasin teda paar aastat, aga siis läks süda täis ja arvasin, et potilille võib ju ka lõikelillena käsitada:)
Vii ta suveks otsese päikese eest varjatud kohta, õue. Läheb väga ilusaks.

pookera!:)

kaaren ütles ...

talbjas adiantum.
V. Roost, Toalilled.