esmaspäev, 13. aprill 2009

Kommentaar ... eeee... mulla kohta

Hakkasin eelmisele teemale kommentaari kirjutama aga jutt venis nii pikaks, et teen kohe eraldi postituse.
Köögikatale: õunu? Sel aastaajal? Ehk aprikoose ja banaane ka?
Tahtsin veel Sinu, kui proffesionaali käest küsida, et kuidas tehakse sellist... eee... segutoitu, kus sees juurviljad ja lihatükikesed (kaalikas, porgand, kartul jne) Aga nad pole nagu terved tükid, vaid on mingi hautis, puljongit pole, st. see pole traditsdionaalne ühepajatoit. Segaselt seletan. Lasteaedades ja koolides on sage toit.
Hilisele: Tegelikult on mul umbes taoline pinnase tõstmise kogemus olemas ka. Teisel või kolmandal aastal siin maal elades täitsin kevadel umbes poolemeetrisi kraave, mida künnitraktor oli jätnud muru platsi. Täitsin jälle igasugu kevadise pahnaga: lehed, orasheinajuurtepusad kartulimaalt ja vanad kapsajuurikad. Ja kõige otsa muld ja mättad. Väga ilusasti täitis, ei olnud porine midagi. Pealegi sain sealt linnainimesena huvitava kogemuse, kui need kapsad seal maetuna kasvama ja õitsema läksid. Mul oli too aasta seal muru sees väga omapärane kapsa-põõsas.
Eks selle teerajaga läheb rohkem aega ja tööd. Pind suurem.
Kadakale: Ega meilgi maa alles märg, nii et kaevata ei saa veel. Muld saviselt märg pori. Aga mul on varasemate aastate jooksul siin maal hangitud rooside ja kibuvitsade ümberistutamisega nii positiivseid kui ka negatiivseid kogemusi. Ja nende põhjal tean, et seda taime on parem ümber istutada vara vara kevadel. Sel a'al kui taim alles "magab", nii ei saa ta aru, et teda ümber istutatakse ja ei "pahanda". 
Nodsule: Lastega on SUPER! rattaga sõitmas käia! Tehke kindlasti ratas korda ja nii kui saate vaba päeva, põrutage vai poodi kommi tooma!
Kaarnale: idee on hea aga teostus jääb see aasta ikka vaid oma käte-aju-koduse sodi ja mätaste peale. Rahakott ja ostmised tuleb see kevad koomale tõmmata. Majanduslangus, pole miskit parata.

5 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Noh, see on ju lihtne. Kui teen lihaga, siis esmalt pruunistan poti põhjas rasvaga liha, maitsestan ka, siis lisan mingi 5cm vett ja natukese aja pärast hakkan valmimise järjekorras lisama kuubikuid: algul kaalikas, siis porgand, lõpuks kartul ja sibul. Võib lisada ka kapsast, aga mulle ei meeldi, külmutatud hernest vahetult enne valmimist või lillkapsast olen küll pannud. Lõpuks igasugust rohelist ka. Vaikselt podiseb, kui kuivale kipub jääma, siis nats vett juurde. Lihata tehes alustan veega, mille keema ajan, kõige lõpus lisan sardelli või viineri.
Aga mu mees tegi ükskord ohtra veega, sai korraliku supi.:oP Ega neil kahel muud suurt vahet polegi, kui veekogus.

logism - no täiega kümnesse parool ;o)

Köögikata ütles ...

Aaa, üks oluline seik veel - ära seda pada enne lõppu segama kipu. Esiteks läheb plögaks ja teiseks võib põhja hakata.

Kadakas ütles ...

Hm? Ja mina olen kogu aeg arvanud, et nonde lasteaia ja kooli aegsete ühepajatoitude vedelik paksendati jahuga! Sai jälle targemaks:)

Anonüümne ütles ...

Yhepajatoitu olen ka nii teinud, nagu K88gikata soovitab.
Mis mullasse puutub, siis maal on alati v6imalik qskilt veidi kaevata, q peenras puudu tuleb:D meil on tulevase hoovi kohal mehine auk, sealt kaevasin mulla 2ra, et soodsamate olude tekkides kruusat2ite &m-ga edasi tegelda. Mulda oli vaja alpiaia jaox:D
Trv, Kaaren

Köögikata ütles ...

Kui see ühepajatoit vahest selline tummine on, siis sellest, et kartlid lagunema kipuvad. Kas on sort selline või kauaks kema jäänud. Aga maitse asi - meil pereski mõned tahavad sellist plögast, teised rohkem aldente varianti.