reede, 21. september 2007

Külmaõrnad vigurid 1.osa


Plataan


Kevadel sai hulka seemneid mulda pandud. Esimene sats läks lörri. Ilusti idanesid, kuid peale kahe esimese idulehe tekitamist kidusid kõik. Vahetasin tavalise kasvuturba kaktuste mulla vastu välja. Ja sellest satsust sai siis viis ilusat taime. Ûhe neist vahetasin roosaõielise robiinia vastu, kaks pesitsevad praegu kasvuhoones, ühe istutasin siseõue lillepeenrasse püsikute vahele (talveks katan kinni loomulikult) ja viies on siis kõrvalpildil potis. Talle üritab siis sahvris mingit mõnekuulist talve teha ja kevadel viib kasvuhoonesse. Mais istutab kuskile õue.


Plataani seemneid on mul veel, proovib veel neist taimi välja võluda.



Ciota nunnu


Neid mul oli 7 seemet, arenes lõpuks välja 5 taime. Lehed on neil sellised kõvad nagu loorberilehed. Nunnude käsi ei ole eriti hästi käinud. Ûhe rohis tütar ära, tore oli ju tõmmata potist. Teine on ka selline kahtlane, tal nagu polekski juuri. Kasvas mul lillepeenras, nägi välimuselt isegi kõige kenam välja. Aga hakkasin seal rohima, läksin käega korra vastu ja taim vajus külili, all vaid kaks niitpeenikest juureotsakest. Ei tea kas suutsin ta katki teha või mitte, istutasin ta sinnasamasse mulda tagasi. Eks siis näha ole, et mis tast saab. Kahju küll kui välja läheb. Ûks on siis nüüd potiga kasvumajas, kaks tõin tuppa. Kuri saatus tuli neile siia ka järele. Aken jäi paokile, koer ja kass tegid möllu ja üks vaene nunnu kukkus aknast alla. Sain ta küll kätte ja istutasin kohe tagasi aga ega see talle kasuks küll ei tulnud. Selle õnnetuse käigus nägin ka selle isendi juurika ära. Oli samasugune, praktiliselt olematud kaks umbes 10 cm pikkust niiti. Imelik taim.





Glediitsia (pildil paremal)
Gleditsia triacanthotos


Ostsin seemned seemnemaailmast. Oli vist 5 seemet. Ûks ei idanenud, teine idanes kuid jäi niruks, kolmas läks välja (põhjus teadmata), järgi jäi kaks taime. Ûhe istutasin koos roosaõielise robiiniaga tagaõue talviste tuulte eest peitu (seal kuused ümber), teise tõin potiga tuppa.Tuli välja, et kass arvas selle hea olevat ja näris tal pooled lehed ära. Siis jõudsin mina jaole ja taim kolis kapi otsa.




Roosaõieline robiinia (glediitsiaga ühel pildil, vasakul)
Sain selle taimevahetuse käigus Tartust Peetri käest. Peeter üritab samuti külmaõrnu vigureid kasvatada, no näiteks kasvab tema aias sekvoia. Heh.
Sain tema käest ka natuke tarkust juurde, et kuidas ja millal õue talvituma jäävaid taimi katta.


Alpi kuldvihm
Laburnum alpinum


Seemned pärit seemnemaailmast (algselt oli 5 tükki), idanesid kõik, ainult üks suutis päris pisikesena otsad anda, ülejäänud neli on kõik aeda laiali istutatud.


8 kommentaari:

Naano ütles ...

Väga lahedad puukesed Sul kasvamas.

Kadakas ütles ...

Vääga huvitav kraam! Ära siis kevadel unusta raporteerimast talvekindluse teemal!Kolmeastlalisel glediitsial leidsin kimakindluse 4-9 tsoonis, sellega siis ei tohiks ju midagi juhtuda.
Ciotast ma jälle ei osanud midagi välja googeldada.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kadakale: esiteks: ole hea, tõlgi ära, mis on 4-9 tsoon, räägi neist pisut rohkem, mul nendega alles esimene aasta. Ootan rõõmuga teiste kogemusi külmaõrnade taimede koha pealt. Ja teiseks: kliki minu blogis sildi Euroopa tuur peale. Googlesse võid (kui huvi on) trükkida La Ciotat või parc du Mugel

Kadakas ütles ...

Tuhat vabandust selle "kimakindluse" pärast, aga postituse paranduse kohta justkui pole. Tsoonidega nii, et kui õieti mäletan, siis Eesti peaks olema 4-6 tsoonis, 6 siis saared ja 4-5 mandri-eesti sõltuvalt, kus elad. Ma tollepärast ikka tsoone jälginud, et vahel kiikan Thompson ja Morgani seemnete poole, siis teab, mida mõtet tellida. No ja peale tsoonide, sõltub see külmakindlus niikuinii muust ka - kui lage, madal, niiske jne kasvukoht on. Mul küll tsoonikaardi järgi 5. tsoon, aga alles kole lage ja tuuline, sestab iga 5.tsooni taim ellu ei pruugi ikka jääda, 4 on kindlama peale minek. Muidugi katsetan 5. ga ka, aga 6-t pole mul mõtet proovidagi.

Ciotaga sain nüüd pihta :) See sul siis tundmatu Ciotast. Mul ka üks tundmatu Kariibi mere saarelt istus mitu aastat palmipotis mullas, sel kevadel ajas nina mullast välja ja mul pole isegi aimu, kas tegu puu, põõsa või püsikuga. Mees oskas öelda vaid, et "ilusad punased õied olid ja neid oli kõik koht täis" :)
Ehh, kukkusin jahvatama...

Kadakas ütles ...

Ikka leidsin mingi kaardikese vähemalt, kuigi tobe küll, et praegu, kus piirid nii avatud eesti keeli netis kaarti ei leia - http://www.gardenweb.com/zones/europe/hze2.html

Kadakas ütles ...

Ehh sind ja su eksootikat - arumaisaa, kuda ma su kraami googeldades jõudsin sinna - http://gardensnorth.com/site/index.htm ja nüüd olen pool päeva seal puid ja põõsaid vahtides ära raisanud... :)

urk ütles ...

Kas 'glediitsia' on eesti keeles päris kõlblik nimi? S.t guugeldamine nagu ei anna eriti midagi, aga kui ta meil haruldane, siis ei pruugugi, eks.

urk ütles ...

sry, ja kas glediitsia on ikka sihuke valgete rippuvate õiekobaratega puu?