esmaspäev, 20. august 2007

Värvimängud köögis ehk kasvumaja saadused praktikas




Alustagem siis sellest, et tilliseemnepakis pesitses ka 2 porgandiseemet. Ei tea, mis sort see sihuke imevigur porgand kah on? Ûmarpea-porgand? Ei tea. No igal juhul rändasid need porgandid kööki, kus on ka nende õige koht. Muide, maitse oli neil väga hea!






Toorsalat: hakitud tomat, valge sibul, valge kapsas, till, petersell, sool

Väga njamm-njamm


Lattuba on minu aias koos tilli ja peterselliga ühed kindlamad köögiviljad. Ta peab mul ilmtingimata seal kasvama.

1. juurviljasupi sisse

2. hautada võis maitsestatult soola ja küüslauguga

3. marineerida nagu kurki talveks purki (jääb väga mõnus krõmps)

4. soolakeeduses koos peterselliga purki (seda saab hiljem suppides ja padaroogades kasutada)
Retsept: potitäis soolast vett keema, oad korraks ka vette siis sõela või vahukulbiga välja (kui liiga kauaks jäävad, keevad sodiks. Oad natukle jahutada, nii on mugavam neid purki toppida, peale petersellilehti. Veele veel soola lisada, võib ka mõned supilusikatäied suhkrut. Vesi peab ikka üsna soolane olema. Kui purk täis ja pealmiseks kihiks petersellilehed, kallata kuum vesi purki. Mina hoian oma hoidiseid öö otsa siis teki sisse pakituna soojas, mõni inimene kuumutab purke tunnikese. Mida soolasema lahuse teed, seda paremini seisavad.

Värvimäng e. pajaroog :

kõigepealt pruunistada hakkliha, seejärel lisada sinna hakitud sibul ja leheke loorberit, kuumutada kuni sibul klaasistub. Siis lisada puhastatud hakitud aeduba:










Seejärel lisada pannile hakitud porgand:









Ja siis hakitud tomat:


Maitsestada soola, pipra ja küüslauguga.

2 kommentaari:

Kadakas ütles ...

Ehk täiksid jagada seda soolalahuses oa retsepti - et kui palju soola ja siis keedad ube seal soolalahuses ja kuumalt purki või kuidas see täpselt käib?
Mul see-aasta oauputus, sest toppisin lillepeenarde tühikud neid täis "pinnakatja" eesmärgil, aga nüüd ei oska enam midagi peale hakata - sibula-tomatiga möginat tegin purki ja sügavkülm kah juba umbes...

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Täin küll. Lisan selle blogisse.