kolmapäev, 11. juuli 2007

Suvikud, püsikud ja umbrohi 4.osa

Vihmade vahele tekkis üks auk ja ma hüppasin kohe fotokaga õue.

1. Pärl-hõbeleht ehk Anaphalis margaritacea
Sain ta koos majaga. Vähenõudlik. Pinnapealse juurega, sobib sibullillede peenrasse pinnakatjaks. Tegin pildi varakult, õied on veel avanemata aga vihm kipub ta õisi rikkuma, hiljem ei pruugi üldse enam mingit korralikku pilti saada.
Sobib kuivatamiseks.
2. jälle üks umbrohustunud moon, seekord roosa.
Mooniseemneid olen ka aeg-ajalt korjanud. Küpsetanud moonirulle, väga maitsvad tulid.





3. rahvakeeli on ta kurgirohi, tema maitse tõttu. Närisin teda veidi, üsna meloni maitseline. Salatisse teda just kunagi hakkinud pole, ta lehed on üsnagi karedakarvalised. Õige nimi otsimisel...

4. võsa-raudrohi e. achillea ptarmica
Selle taime sain kah koos majaga. Väga hea lõikelill ja taust näiteks roosidele. Ka kimpudes on ta väga armas. Vähenõudlik.

5. päevaliilia
Päevaliiliaid peaks juurde hankima, sest tundub, et neile meeldib siin. Ûkskõik, kuhu ma neid ka ei istutaks, ikka kasvavad hästi ja õitsevad rikkalikult.
Ravimtaimed: paar päeva tagasi hoidis kah vihmale vahe sisse, sai mõned tutsakad ravim-ja maitsetaimi kogutud. Ega ma neid eriti koguda ei viitsi aga teatud taimed peavad mul talvel ikkagi kindlasti võtta olema.
1. harilik pune ehk Origanum vulgare. Ûks vanemapoolne naabrimutt raius mulle nagu rauda, et mis pune, see on vorstirohi! Et seda tuleb talvel jõuludeks tehtavate vorstide sisse panna. Vorstide tegemisest ei tea ma midagi aga samuti sobib ta hakklihasousti sisse, pizza peale ja ka porgandipirukas ilma puneta ei kõlba mitte kuhugile. Samuti saab temast teed keeta. Päris maitsev. Raviomadustelt pidi ta näiteks sünnitegevust kiirendama. (fotol see lillade õitega)
2. harilik raudrohi Achillea millefolium
(pildil valgete õitega) Raudrohi on minu aias see "good and evil" Halb on ta seetõttu, et ta kipub meil siin levima samuti nagu võilillgi, teda on igal pool peenardes. Head on temas samuti palju, sest kui ta murus kasvama on end sättinud, siis tekitab ta sinna tõeliselt pehme ja koheva vaiba. Teiseks muidugi maitse ja ravi omadused. Talvel teen pooleks raudrohust ja mustsõstralehtedest teed külmetuse vastu. Tuleb selline roosa värvusega väga mõnusa maheda maitsega tee.
3. meliss eelkõige tee tegemiseks aga võib kasutada ka näiteks tarretiste tegemisel
Kuivatan nad ahjuplaadil kiirelt ja hoian vanaemalt saadud kindlalt suletavates plekkpurkides. Soovitatakse küll kuivatada ravimtaimi kuskil varjualuses tuulises kohas aga mul pole sellise süsteemiga kunagi õnnestunud.

5 kommentaari:

kaaren ütles ...

Naabrimutil oli 6igus, pune ongi vorstirohi, peened telekokad ytlevad veel ka oregano, mis on juba liig:) aga kas teie 6uemuru pole ummistanud teeleht, roosipeenras ei levi rohemynt & till, sisses6iduteel ei kypse qmmelipadrik, raudrohust & pujust-n6gesest k6nelemata? Just nii meil on, ei raaci igalt poolt niitagi:) ka valge e. mururistiq 6ienutte peetaxe ravitoimelistex.

Naano ütles ...

Need kurgirohu lehed kevadel salatisse on muide väga head, annab päris tugeva kurgi maitse. Kui väga peeneks hakkida, siis seda karedakarvalisust küll tähele ei pane. Meil kohustuslik element murulaugu kõrvale, kui kurki veel pole.

Kas vorstirohi mitte majoraan pole? Kasvatan ka ei tea kumba. Tõesti ega pizzat ilma selle taimeta saa.

PS. Proovi vorstitegemine kindlasti ära. Terve see protsess on üsna lahe. Ei pea muidugi siin seatapmist ja soolikate puhastamist silmas, need tööd jäta kellegi teise teha.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Heal lapsel mitu nime: pune, vorstirohi, majoraan, oregano, ehk veel midagi...
ma proovin kurgirohu salatisse hakkida, sa pane punet porgandipirukasse. Ai kui jami...

Anonüümne ütles ...

Oregano ehk pune ehk vorstipune (origanum vulgare). Tegemist on püsikuga.
Majoraan ehk vorstirohi (origanum majorana). See taim on üheaastane.

Anonüümne ütles ...

Vb see ei lähe nüüd päris teemasse,aga sooviksin teada,kas keegi oskab aidata ,kus kohast ma leiaks haiguskindlate püsikute kohta informatsiooni?