pühapäev, 9. oktoober 2011

Huvitav leid

Kui eriti sageli aeda ei pääse, on kõikvõimalikud üllatused naastes garanteeritud. Esiteks muidugi see üllatus, et mul aias nii palju naati jms. umbrohtu kasvab. Ja teine üllatus, et seal kus naat ja võililled väikeseks jäävad ja püsikule pigem alla vannuvad (hanerohi), möllab kasvada piimanõges! Hea lõhnaga nahhaalne kasvutis!
Ja kolmanda üllatuse tegi ... üks tiigitaim. Vaatan mina tiigi poole ja näen, et see on mingit puru täis. Nagu telliskivipuru, sellist roostepruune ühesuuruseid tükikesi. Lähen siis lähemale, peas keerlemas kaks varianti: kas on lapsed mingit prahti jälle tiiki pildunud või on need purud punase maltsa seemned, vees lihtsalt pisut paisunud. Ehk.
Tegemist oligi seemnetega, küll aga võhumõõga omadega. Ta siin kasvatas omale vägevad kuprad, mis olid nüüd lahti löönud ja oma sisu välja puistanud. Korjasin nüüd osa kupraid ära. Loodetavasti saab neist mõne looduspärase ehtekese tekitada. Pildid lisan järgmises postituses

4 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Sa pane need seemned Mulla Sisse. Praegu, sygisel. On põnev, mis sealt siis kevadel tõuseb:)

Tsiil ütles ...

Võhumõõga tiigikülv! Oh sa kui lahe. Tore ju kui aed üllatusi valmistab :D

MUHEDIK ütles ...

Alati on põnev külvata nende püsikute seemneid, kust võib uusi sorte loota.
Aga siberi iiriste osas ma pean kahjuks Su indu veidi jahutama. Asi on selles, et vähe sellest, et nad on isetolmlejad, viljastuvad nad veel enne kui õiepung üldse avaneda jõuab. Kuni selle avastuseni praktiliselt puudus siberi iiriste sordiaretus, sest järglased ei erinenud vanematest või andsid hoopiski tänu retsessiivsele geenile uuesti liigi enda.
Et saada uusi siberi iirise sorte, tuleb õiepungad avada enne puhkemist ja võtta sealt ära tolmukad, uuesti pungad sulgeda (kinni siduda) ja kui mõnel sordil, keda tahetakse isataimena kasutada, on tolm valminud, avatakse uuesti emataime õiepung, kontrollitakse emaka valmidust ja tehakse vajalikud ristamised.

Külvata võid sellegipoolest, Sul on maad palju ja kui Sa tahad saada siberlaste massistutust, on see uute taimede saamiseks parim viis.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ma juba mõtlesin, et kuhu ma neid panen aga need mis tiigis, need on ju nö juba paigas, külvatud. Ta pildus neid ikka laias kaares :)