esmaspäev, 28. september 2009

Krüsanteemid


Saigi siis Paunvere Suurel Väljanäitusel ja laadal ära käidud. Hea laat oli. Suur ja asjalik. Nagu ikka.
Ostsin omale ühed krüsanteemid, ikka selleks, et hakata pead valutama sel teemal, et kuidas neid ületalve hoida. Mu vanaemal kasvasid ka ühed helelillad krüsanteemid aianurgas, talvitusid maas, ei taritud kuskile keldrisse. Vanaema lemmikud olid. Aga ma vist ikka viin selle iluduse keldrisse ja nuputan ka välja, et kuidas sealt pistikuid saaks. Oleks ju igati potensiaalne taim pärast tulpe.
Nii et hoidkem tollele punasele iludusele pöialt, et ta ikka vastu peaks siin minu juures.

7 kommentaari:

deia ütles ...

Ilus.
Aga sa seda tead, et need siuksed kaunitarid tahavad natike erikohtlemist, et nad siin meil õitsema jõuaks hakata? Ma ei pea silmas, et talvituma peab neid keldrisse vedama.
Selleks et õienuppe moodustuks, tuleb neile suvel ka lühemat päeva ja pikemat ööd pakkuda. Seega alates jaanipäevast peaks neile koti pähe tõmbama poolest päevast :)

Hiline ütles ...

Mmmm, ühed minu lemmiklilled. Olen neid kasvatanud, peamiselt korea krüsanteeme, need talvituvad peenras (tsoon 3-9)noh natu ka üht-teist veel, aga mul kunagi kirja pandud ja kogutud kirjutisi pea raamatutäis "kogu tõde krüsanteemidest" :))) (see mapp vist isegi alles olema)Päris laisa inimese lilled need ei ole, keldris talvitajatest loobusin juba "kapitalismi koidikul" ja viimase koreaka "magas" mu berna ära. Mul millegipärast armastasi kõik koerad krüsanteemipuhmastes magada :)))
Aga kellega Sul tegu - üheaastase või mitmeaastasega?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Oih. Seda ma ei teagi. Kena proua, kes neid müüs, ütles, et osa tal talvitub õues kinnikaetuna kuuseokstega ja osa veab keldrisse. Veebruaris toob välja, hakkab aknalaual pistikuid tegema.
Vanaema ei tõmmanud küll kotti oma krüsanteemile pähe. On ikka tsirkus küll. Agha eks ma katsetan

isehakanud lillekasvataja ütles ...

A no ma vaatasin, et seemnemaailma lehel on mul palju lugemist sel teemal

MUHEDIK ütles ...

Ilusad on nad küll!
Aga mina olen see laisk aednik ja ei kasvata enam ühtki lille, mida peab talvel kuskil keldris potitama. Nii polegi meie aias enam daaliad, gladioole, krüsanteeme jms
Aga Sulle jõudu ja edu! Nad on seda hoolt väärt.

Hiline ütles ...

Seemnemaailma jutt hea ja kokkuvõtlik, lisaks juurde, et istutuskoht ei võiks olla ka seal, kuhu võiks paista öine valgus (aknast või õuelatern) ja puhmast ei jagata ega istutata ümber "kole" vaid 2-4 aasta järel :)))
Üks halb asi ka see, et neid "keldri" omi ja ka puhma ümberistutamisel peab enne maha istutamist natu aega 50 kraadises vees hoidma, kangesti tükivad ümarussid juurte juures pesitsema ja nii mõnigi läks mul nende tõttu välja, mingi mürk ei mõju, isegi mitte Bi.
Teine nõrk koht - nad jäävad kergesti igasugu hallitustesse (mitte küll kõik sordid).

Loodan, et Su aias leidub neile meelepärane koht ja et saaksin neist rõõmu tunda, minule on nad aia kõige imelisemad suve teise poole ja sügisesed õitsejad (no miks peab vanadusega ka laiskus ja mugavus kaasas käima :D )

Hiline ütles ...

Kirjavigadele ära tähelepanu pööra, ma jälle läpaka taga, mis sest, et uued prooviklaasid prillidel, aga... mul tegu isegi kinnitussõna sisestamisega :)))