laupäev, 29. november 2008

Uus taim minu kodus

Täna sai õel külas käidud ja tarisin talt ühe aaloe minema. Tal neid mitu tükki. Omal kodus oli ka juba üks pisike, mis aga kahjuks eriti ei kasva. Kogu aeg on niisugune pisike. Õe aaloed olid muidu tip-top, välja arvatud see, mille ma minema tarisin. Sellel oli osa lehti imelikult tumedad. Aga muidu ilus, elujõuline taim, ajab poegi ja puha.
Eks üritan neist homme-ülehomme (millal aega saan) pilti ka teha.
Hakkasingi end kohe neti abil harima, et mida need aaloed õieti tahavad.
Leidsin, et Kodukauniks foorumis on temast räägitud küll ja küll
See link foorumisse aaloe jutu juurde
Ja natuke kopisin ümber kahh, olulisemad seigad.
 Postitanud: toshi suzume  -  26. detsember, 2007 22:45
VEAD AALOE KASVATAMISEL:
1. plastikpott - hoiab substraadi eriti "hästi" märjana; 
2. plastikpott uputatud dekoratiivpotti - substraadist läbivalgunud vesi säilib eriti hästi ning hoiab taime madalamad juured veega küllastunud substraadis; 
3. valesti valitud kasvupinnas (substraat) - puhas turvas (!!!) - tuleks täielikult välistada troopiliste (eriti veel sukulentsete) taimede puhul; 
4. nimetatud hämar keskkond võib ka oma rolli mängida. 

järgmine kord võiks proovida paremini teha: 

a: poest ostetud sukulent ümber istutada savipotti (kuivõrd poti sein on "hingav", vähendab liigniiskuse mõju); 
b: pott "taldrikule", nii et kastmise tulemus on näha - kastes peaks vesi jõudma "taldrikule", kui paari tunni pärast seal veel vett, siis see tuleks ära kallata; 
c: segada ise korralik kasvusubstraat jämedast liivast, fibostkruusast, perliidist, vermikuliidist ja/või muudest osistest. huumust (nt. turvast) võid sinna lisada, aga sukulentide puhul pole vaja. toitaineiks võib lisada pikatoimelisi väetisi (nt. osmocote) ... kõik peene nimega osised võid asendada ka terracottem nimelise lisandiga [kui ise segada ei viitsi, siis võid ju ka poest "kaktusemulda" osta - aga ära seda potti "topi" ega "tihenda" - juured tahavad õhku ... 
d: sukulente kasta harva, eriti talvel - mul turdlehed, aaloed, havisabad, kaktus hetkel 3-4 nädalat kastmata. need taimed vajavad pinnase läbikuivamist enne järgmist kastmist. 
wakarimasuka?
  Postitanud: lilleke  -  30. detsember, 2007 16:03
Pildi järgi vaadates julgen ma küll arvata ,et tegu on just aloe veraga ,mis Hollandist meile müügile tuleb. Kõige suuremat kurja on ilmselt teinud talle ikkagi pime kasvukoht. Kui ta nüüd panna aknale (kindlasti mitte keskpäevase päikese kätte) ja olla kastmisega väga tagasihoidlik, siis võib ta veel oma kasvukuju muuta uute lehtede näol. Vanad jäävad ikka lääbakile nagu on. Varakevadine päike võib aga taimele väga laastavalt mõjuda - meil ta aiandis indikaatoriks-kui aloe hakkab "punastama",siis vaja kohe kibekiirelt varjutused üles tõmmata.
Postitanud: Mirjam  -  31. detsember, 2007 15:39
Lillepoest too uus sukulentide kasvumuld (võid sellesse veel paar söetabletti lisada), võta oma aloe vanast mullast välja, eemalda kõik mädad ja kahjustunud juured, lõika ettevaatlikult mädanema läinud lehed hästi varre juurest ja tupsuta lõikekohti aktiivsöe pulbriga, jäta lille juured natukeseks kuivama ja istuta (peaaegu kuiva) uude mulda, hea, kui paned põhja jämedat pestud liiva või peenkildu. Esimest korda kasta alles paari päeva pärast ja siis ka natuke. Vesi ei või alusele seisma jääda! 

Aloe tahab talvel väga vähe kastmist (natuke vett siis kui pealmine mullakiht tundub juba kuiv olema), hästi valget kohta ja temperatuuri 12-15 (aknalaual sobiv koht), otsest päikesevalgust tuleks siiski vältida. 
 Postitanud: toshi suzume  -  07. jaanuar, 2008 22:49
(küsiti, et kui sageli kasta?) see on selline tunde küsimus ... mõned kaaluvad potti käes, mõned torkavad näpu mulda. mina vaatan turdlehtede pealt - kui neil alumised lehed pehmed, siis saavad nemad ja ka muud sukulendid. kaktus ei saa talvel üldse vett. 
veevajadus sõltub õhutemperatuurist, õhuniiskusest ja taime elutsüklist - seetõttu regulaarne kastmine - et iga mingi perioodi järel - ei olegi hea. 
... 
kusjuures selline käitumine sobib, kui on hästi dreeniv mineraalne muld. turbamuld kuivab tavaliselt tükki ning kui nüüd kastad, siis valgub vesi sellest tükist mööda ja taim kuival.


4 kommentaari:

Hiline ütles ...

Jestas kui tarka juttu olen ajanud :)Teoorias olen muidugi tugev tänu kirjutatud artiklitele ja kuigi pea kõik olen ka ise läbi katsetanud, mida kirja pandud sai, aga vot ühtki aaloet ise kasvatanud ei ole, kuigi materjali neist nii palju, et kirjuta või doktoritöö :)))

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ah nii! Et kontrollimata andmed! Nii-nii!
(ajan ühe sõrme püsti ja viibutan seda ekraani poole)(selle õige sõrme ikka, ei midagi sündsusetut!)

Hiline ütles ...

Iccc! Tead kui vahva parool - pasor :)))

Anonüümne ütles ...

Sie wiгd mit Hilfe musculaгitу to аwaken into а Limіtlеsѕ tensіtу-freе
ρгovincе fillеd ωith a гadiаnt јoy for thе іmpulse go thаt iѕ organіsm felt.
Τаntric Massagе goeѕ where Tantric Мassagе his meditаtiοn іn Mt.
Kurama on his twenty dοllаг bill-first ԁay
of speculatiοn exеrcise. The pгeparation is
аѕsaіlable to anyone Conсeгneԁ terbіasa melоntaгkan κatа-kata yang beгbau smut κepada pasаngan.


My website sensual massage