esmaspäev, 4. september 2017

Vabalt võib hakata saaki üle lugema.


Võib jah. Ega midagi uut enam see aasta ju tule. Sügis käes. Otsad kokku.
Teravili - salves.
Kaunvili - täitsa ok saak
Juurvili - no naerid,peedid, kaalikad, porgandid üldiselt meie maal kasvada ei taha. Aga mingit saaki ikka sai natuke ühepajatoitu teha. Sibulad - saak hea. Redised - ei mingit saaki. Augustikuise külvi unustasin tegemata. Nüüd on vist hilja?
Puuvili - väga kehv aasta. Õunakooki ikka saab aga õunamoosi mitte. Pirnid alles kivikõvad, ei tea, kas saavadki valmis.
Kasvuhoone st tomat ja kurk. Kurki hakkas nüüd hiljuti tulema ja tomatit on väikeseks jäänud taimed täis. Korjan rohelisena ära, valmivad toas edasi.
Ravimtaimed, maitseained. Sai korjatud kummelit ja pärnaõit. Natuke sai ka supirohelisi soolaga purki pandud ja seda jagub veel teha.
Marjad. 
  1. Tikrid - hea saak nagu ikka
  2. Sõstrad - musti sõstraid jagus  vaid söömiseks. Tavapärast külmiku koormamist nendega ei tekkinudki. See on küll paha. Millega ma talvel lapsi ravid?
  3. Kirsid. Täielik huumor. Must huumor. Kirsse oli põõsas täis, nii et kubises. Aga siis külastas meid rästaparv ja puu tehti pooltooretest kirssidest tühjaks. Vist kahe päevaga. 
  4. Arooniad - pole näinudki?????!!!! Õitsesid küll ...
  5. Ploomid. 3 ploomi on ühe puu otsas. 
  6. Vaarikad. Nulliring. Uusi põõsaid on palju tulemas, vanadel aga justkui lausa mingi viga küljes - lehed kolletavad, näevad nirud välja, marjad kortsus.
  7. Maasikad. Maasikapõõsaid oli mul vähe, saak nende kohta üüratult suur. Aga kasvasid nad mul kas kasvuhoones või kõrgpeenras. Muud moodi ei kavatsegi enam neid kasvatada.
  8. Viinamarjad. Kannab ainult sinine Zilga ja marjad hakkavad alles nüüd valmis saama. Tavaliselt sel ajal viskasin juba viimaseid putukate meelitajaid komposti - läksid puu otsas käärima, nii valmis olid.
  9. Söödav kuslapuu. Pisikese põõsakese kohta paras saak. Priske purk toormoosi, millest praeguseks on ainult magus mälestus.
Tjah. Külmik jääb see aasta küll minu aiaandidest täitsa tühjaks. Päris nälja-aastaks seda 2017. aastat tituleerida ei saa, sest oder, naeris, sibul, maasikad, tikrid ja Zilga-viinamari andsid oma parima. 
Peamine, mis see aasta saagiks saime, oli aia nö teraapiline külg - 
  1. imetleda lilli
  2. jalutada ringi
  3. võtta vastu külalisi (kodukohvik jms)
  4. ja puhata-mängida-kunsti teha
  5. tööteraapia - kui tervet ei jõua teha, tee pool!
Mõnus olemine, mis ongi peamine. Ja seda sai palju. 




1 kommentaar:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Mõnus olemine ongi see kõige tähtsam ja tark on see, kes selle ära õpib ja seda oskab. Redise jaoks on pisut hilja jah, ma ei saanud ka külvata, lillkapsad on ees.