teisipäev, 6. september 2016

Õunalugu


Kui paar päeva hoiab kuiva ilma, kallab hiljem nagu pangest. Mina istun toas ja lahendan sajandi mõistatust. Ei, mitte seda, et miks Mona Lisa naeratab või, et kust on pärit inimkond ja kuhu kadusid dinusaurused, vaid seda va õunaprobleemi. Et kas saab miskit kasulikku neist või lähevad komposti.  Ilusad suured mahlased suveõunad riknevad vast umbes nädalaga, säilitamiseks pole nad mõeldud. Mõtlesingi välja. Puhastan, tükeldan ja pressin nad oma mahlapressis mahlaks ja püreeks.


Need on lihtsalt niivõrd head õunad ja puu pidas mitu aastat siin vahepeal puhkuseaega, et lihtsalt ei raatsi neid purki toppimata jätta.
Paide taliõun ja sibulõun on ka kobaras täis õunu:


Samas ei ole meil eriti häid säilitusruume, eks tuleb enamik neist mööda maailma laiali tassida. Ja kohalikel putukaõgijatel tuleb ka kõhud täis sööta:


Kujutate ette?! Vaatan õues seda Paide taliõuna puud päikesepoole pealt ja vaatan, et õunad puha näritud. Et lapsed mingit tempu teinud või? A siis vaatan, et lapsed ju ei ulatu nii kõrgele! Lähen lähemale ja oi! (sellist asja näen küll esmakordselt) otse puu otsas süüakse vapsikute poolt õunu! Tavaline vaatepilt on ju, kui herilased maiustavad mahakukkunud täisküpsete puuviljadega aga et vapsikud ja otse puust?!

Ka iluõunapuu otsas on mõned eriti punased tulihapud õunad ja ülisuperilusate õitega metsik õunapuu kannab ka massiliselt. Aga see pole hea, sest need on hapud ja süüa ei kõlba. Peab seda puud kevadel kärpima. Või üldse välja kaevama. Kevadõitest oleks kahju, puust oleks kahju aga mida ma teen sügisel massiliselt mingite kibehapude vissidega? Ainult tööd teevad inimesele juurde.

Meie läheduses kasvab samas veel üks õunapuu, mida aga tuleks paljundada. Pookida uuele alusele. Õunad on tulipunased, väiksemat sorti aga päris head magusad. Suveõunad, praeguseks lõpetanud aga õnneks ikka leidsin ühe foto tarvis.


 Pirnipuu Pepi ja viinamari Zilga teevad ka tublit tööd. Eks ma pressin neist siis nii palju mahla, kui vähegi annab. Pesamunale meeldib kangesti marju-vilju korjata ja tuppa tassida




3 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Pesamuna kasvab mühinal ja teeb varsti kõik tööd su eest ära :D Aga õunad kasvavad sel aastal tõesti kobarais, Pepil on jälle toed okste all ja nii häid viinamarju kui sel aastal polegi meil veel olnud. Vapsikud õunapuus kostil on küll uudis.

MUHEDIK ütles ...

Nii tore abiline :) Ma olen ka varem näinud õuntel, ja eriti ploomidel vapsikuid. Päris hull on, kui sellise koos õunaga pihku võtad
Õuntest saab palju teha, mahlale ja püreele lisaks lastele ja koogi vahele panemiseks moosi, kompotti ja lõpuks võib neid ju ka kuivatada. Lastele meeldiksid nad kommi asemel väga

Milda ütles ...

Mõtle millised aplad tegelased ubinaid järamas, hirmsasti tekib igasuguseid konkurente