esmaspäev, 18. veebruar 2013

Kiri Tsiilile

veebruari keskpaik
Järvamaa
põlluvahe tee


Tere, kallis Tsiil!

Tead, mulle läks ikka nii hinge, et Sinu aiatõbi on nii tõsise pöörde võtnud, et käid lausa mingeid purusid õue peale pudistamas. Jäin kohe õige pikalt nende aegade peale mõtlema, kui ise veel oma majas ja maa peal uus aednik olin. Eks seda pudi võib lume peale pilduda küll, miks mitte, peaasi, et Sul koeri pole, kes need pudid käppadega jälle tuppa tassivad. Mina omal ajal puistasin tuhka, noh, et nagu libeduse vastu või nii. Pärast imestasin, et mis jube kititaoline aine mul mööda köögipõrandat laiali on. A seesama tuhk oli.
Tead, on hulka palju igasuguseid asju, mida kevade-vaevas aednik talvel saab teha. Eriti kui ta omale uue territooriumi on hankinud. 
  1. Saab tutvuda tuulte suundadega. Sa kohe kaardista oma territoorium ja märgi iga kord, kui suuremaid tuuli tunned nina pihta puhumas, need suunad kaardile. Mõned kohad on nn tuulekaelad, sinna ei tasu suurt midagi istutada: nirumatel talvedel lähevad talveroaks. Peab järele mõtlema, et kas istutada tuulte kaitseks midagi ette või ei. Mõnes kohas on ju hea kui tuul kogu aeg puhub. Näiteks seal, kus pesu kuivab. Ei lähe seal maapind poriseks ega kedagi. 
  2. Jälgi teeradu. Talvel tekivad nn põhirajad sest suviti tormab aednikust inimene teatavasti kui hulluke huupi edasi-tagasi. Märgi needki kaardile, need põhirajad. Vaata, mis muutusi nende jaoks suvi toob. Või kevadine poriaeg. Ehk on vaja pinnast tugevdada radade alt? Või ehk on vaja küttepuude riit kuskile mugavamalt kättesaadavasse kohta kolida?
  3. Kust tõuseb päike? Kuhu loojub? Kuhu tekivad valguselaigud? Kus on need kohad, kuhu varsti hakkad hommikuse kohvitassiga hiilima? No ma ei tea, kas märtsis juba saad, aprillis aga kindlasti. Sinna tekita kindlasti istumise koht. Kui ruumi jagub, siis koos veesilma ja varakevadiste sibullilledega. Ei ole aednik mitte ainuke, kes varakevadet päikeselaigus nautida tahab, teised ikka ka ;) , konnad ja kärbsed ja esimesed liblikad ja lumikellukesed, ma mõtlen.
  4. Ja passi hoolega peale, et kui vähegi sula on, siis kuhu tekivad sulalumeloigud ja teiseks, et kust nad kuidagi ära minna ei taha. Ja märgi oma kaardi peale see rada, mida mööda kevadveed vulama hakkavad, sinna mingit hookus-pookust ära istuta. Kevadvetel on ikka iga aasta vaja seal korra ära käia, neil kohe loomus niisuke. Kui teisiti ei saa, ehita vetele kraav kõrvale aga ära neid nende rajast ilma jäta. Segadusse aetud kevadveed teevad inetu loigu ja määndavad Sul kartulid vai kõige nooblimad sibullilled ära.
No ma ei tea, aitab vast küll. Isegi pikk kiri sai. Ära siis pahanda, et siin õpetama kukkusin, ma kah ju aednik talves (siil udus), aeg-ajalt ei oska kohe mitte muust mõelda kui, et mis ... ja kuidas ... ja tillivarred ja õunapuud...
Ah jaa! Õunapuude pügamise aeg jõuab kohe kätte ja kui pookida miskit tahad, siis praegu on hea aeg pookoksi varuda!
Ise lähen toon omale kuurijahedasse pimedusse mõned arooniaoksad. Plaanis suvel ikka see va tüviaroonia.
Loodan, et saad mu kirja ikka kätte, see postiteenindus ju on kah nagu ta on.


Ole siis tubli. Tervita sõpru ja sugulasi!
Lillekasvataja

10 kommentaari:

Tsiil ütles ...

Olen kohe nii liigutet :)
Jessuke, teatan siinkohal ametlikult, et mu vaimlise tervisega on kõik korras, lihtsalt kujutlusvõimest jäi aiaplaani jaoks puudu :D

Aga hüva nõu on alati teretulnud. Tuultega ma alles töötan, need muutuvad kiiresti, aga muud paigad nuusisin juba eelmisel kevad-talvel välja :)

Luban, et ei hakka rohuliblesid rivistama selleks puhuks, kui aalujad mulle külla saabuvad:)

peakski hakkama vist kuupäevade peale mõtlema. August võiks see olla, aga milline?

elfriide tramm ütles ...

jummal, kui armas! kohe siiralt... südame tegi soojaks ja hea tunde sisse.

mul tuli seda lugedes meelde üks hea nõks pisemate aedade omanikele: jälgige seda, kuhu te lund kühveldate ja kuhu lumi katuselt kukub. ma tegin iseenese tarkusest kevadiste esimeste krookuste peenra sinna, kuhu katuselt 2m kõrgune lumehang sajab. ja teise lumemäe alla jääb üks suuuuuur laiuv kadakas. tarkpea ju. ja sisssõidutee kõrvalt pean jasmiini ja põõsasmaranad ära võtma (kukerpuud läksid ise), sest sinna sahkan ma oma lume :/.

Mariihen ütles ...

Väga armas kiri!
Kas Sa, armas Lillekasvataja, pole mõelnud väikest aiahullu käsiraamatut kirjutada? Ma mõtlen just sellist humoorikat ja just Sinu kirjastiilis teost, mitte sellist pooleldi ladinakeelset teadustükki.

Nodsu ütles ...

Oi, tõeliselt lahe lugemine ja head nõuanded ka! Kohe näha, et hingelt aednik, mis aednik :). Aga kui kevadel-suvel tuleb kange kihk miski nutsak mulda panna, siis ilmselt unuvad kõik sulaveed ja tuuled...
Jaa, aiahullu käsiraamat oleks vinge! Pikitud Lillekasvatajalike karikatuuridega, ma alatin naudin neid täiega! ;)

Eve Piibeleht ütles ...

Tore kiri jah :)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Tsiil. Pane üsna huupi mingi keskmine kuupäev. Ega nii ette ei tea enamik meist. Eks varsti rahvas hakkab teatama, et kes millal abiellub jms. Eks siis liigutame. Või las Thela paneb paika, ta meist rändab kõige rohkem ;)

Elfriide Trammi tähelepanek on väga õige! Jaaa!

MUHEDIK ütles ...

Säärased pöördumised on alati väga südamessepugevalt armsad:) Tubli oled Lillekasvataja. Aga mul on säärane tunne, et räägi neile alustajaile mistahes tarka juttu, meelde jääb see tavaliselt ikka siis, kui oskad ise mingi käki kokku keerata. Minu tarkused on kõik rubriigist "Ära sina sedasi tee" :D

Köögikata ütles ...

:o))))))Väga armas.

Ma käisin pool talve oma lillepeenra äärest lund kõrvale loopimas, enne kui naabrimees (vist) aru sai, et selle otsa ma neid kuhje ei tahaks. Aga kitsastes oludes tuleb seda ikka, jah, väga täpselt arvestada.

Kadakas ütles ...

Hahaa, see kiri mõjub kuidagi kevadiselt juba. Talveunest äratavalt või nii. Muidu ikka kõigil kirjatükid teemal - lund on/pole, külma on/pole, parem tikin/loen/koon soojas toas. Igatahes mu mõtted hakkasid küll roheliste liblede suunas liikuma. Kui nüüd seemneinventuuri ja poetuuri tehtud saaks, võiks mulla sisse tuua.

Anonüümne ütles ...

Lahe:)
Arvata võib, et see kiri sobib meile kõigile, seemnete ja mulla mõtted juba idanevad:)
K.