pühapäev, 3. veebruar 2013

Plaanid uueks hooajaks


Hommikune. Päikesetõus. Vaade möödunud aastal pügatud sirelihekile ja lumehangele selle kõrval.

Pean tasapisi juba uue aia-hooaja plaane. Varsti külvab natuke lobeeliaid, sort lillakaspunased Rosamond, ja on varutud ka maasikaseemneid Московский деликатес.
Maasikaseemnete külvamine saab olema selle suve katsetus nr.2. Ma pole varem maasikaid sedamoodi juurde hankinud.
Selle suve katsetus nr.1 on agaavide talvitumine õues. Istutasin kaks agaavipojukest kesksuvel aeda ja unustasin hiljem mõlemad sinna. Eks siis paari kuu pärast näeb, mida nad sellisest kohtlemisest arvavad.
Tomatite seemneid veel varutud pole. Aga olin hüper-super rahul Tolstoiga ja ega sel sidruni-tomatil ka viga polnud.
Minu eelmise aasta vägitegu: kolm kipakat punutud korvi püsivad ilusasti. Saab neid kindlasti veel kasutada. Plaan ongi sinna kurki istutada, seda va avamaa oma. No ja lilli ka kindlasti. Nüüd on tänu eelmise aasta kogemusele tarkust rohkem, teab kuidas istutust planeerida. Kresse ma sinna näiteks enam ei pane. Need läksid seal nii võimsaks, et matsid kogu korvi enda alla. Sametlillede korv oli aga väga ilus.


 
Esiplaanil kaks pügatud kuuske. Tagaplaanil paistavad ka pügatud männid. Seda pügamist ja uute puude-põõsaste istutamist aia tagumisse külge kavatsen ka jätkata.
Tegelikult on plaane palju uueks hooajaks, no huupi pakun: oma miljon äkki? Tänu möödunud vihmasele suvele, kus teha sai vähe aga mõtelda palju (mis sa vihmaga muud teed?), on põhiplaan sel suvel oma tegemisi aias hoopis pisut ratsionaliseerida-mehhaniseerida. Peenarde kuju juba hakkasin möödunud aastal korrigeerima. Samuti on plaan peenraist välja kaevata paar puud-põõsast, mis seal üksnes ruumi raiskajana asuvad. Jne, jne.
Plaan on ära käia loomulikult ka Lätis, võib-olla isegi mitu korda. Kevadel Siguldasse ja pisut hiljem, kui suvi juba hullab, siis Jurmala-Lauciene-jne kant (puukoolid, päevaliiliad jms)


Nendel fotodel on minu tiigrisabakuusk. Keegi käib tal noorematel võrsetel okkaid närimas :( Varem kahtlustasin, et see on mingi haigus, et puistab äkki ise okkaid. Aga ei. Kontrollisin: okkad on näritud tõepoolest. Kummaline küll, aga kes? Kits võtaks koos oksaga arvatavasti. Kas hiired ronivad oksi mööda tippu ja siis näkitsevad seal?



6 kommentaari:

Krissu ütles ...

Tere! Sain just Su head soovid oma blogist kätte :) aitäh Sulle. Tahtsin aga küsida, lugedes su postituset, et ehk jagad oma kogemusi lobeeliate kasvatamisel? Eelmisel aastal püüdsin ja sain mõned igerikud. Idanes küll, aga kui hakkasin pikeerima, vat siis midagi juhtus. Võib-olla tegin seda liiga vara !?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ega mingeid erilisi kogemusi polegi. Kunagi ammu katsetasin siniseid, need jäid küll igerikud kuni suve lõpuni.
UMBES kaks aastat tagasi proovisin valgeid lobeeliaid. Kuna nende kasvatamine on üks igavene nikerdamine, taimed on maru pikalt väga väikesed, ei viitsinud rohkem kui vist oli 5-6 taime. Aga need said ilusad ja lopsakad.
Nii et ega mingit nõu küll anda ei oska. Äkki Tsiil ... ta ju puha haritud :)

Anonüümne ütles ...

Tore sinu tegemistest üle pika aja lugeda. Mina olen külvanud kahel korral kuumaasikaid - väga hästi idanesid ja kasvasid ning esimesi marju sain mõlemal korral juba samal aastal:))Nii,et jõudu sulle!
Svea.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Tore Sinustki kuulda!
Ma pistsin kevadel mitu viinamarjaoksa maasse. Minu meelest võtsid juured alla ka :)
Kui üle jääb, annan Sulle ka ;)

Anonüümne ütles ...

:) Ma panin sügisel "Sukribe" oksi prooviks - "Zilga" omad on mul küll kasvama läinud, vaja need nüüd kevadel välja istutada. Eks siis saame kogemusi vahetada, kui mitte muud :)
Svea.

Tsiil ütles ...

tiureetik Tsiil oskab lobeelia kohta öelda ainult seda, et meil soovitati pikeerida 3-4 hakatist korraga, sest tärkajad on väga väikesed. Mul on kogemused 0, sel aastal tegin talve alla suvelillede külvi (kosmos jms)ja kavatsen ka kevade :D alla teha. Potid õues ja lumes.

Nii tore on sinust kuulda ja miljoniplaanid on tuttav nähtus.