kolmapäev, 12. september 2012

Sügisesed mõtted tunduvad olevat globaalset laadi ...

... noh, see tähendab, et ma pole ainus, kes koristab kappe, topib aiavilju purkidesse ja mõtleb põõsaste peale.
Kappide koristamine on vahel probleem, eriti kui koristad kappi, kus asuvad vanad ajakirjad. Hakkad neid sirvima ja jäävadki kapid koristamata. Jälle.

Kunagi tassisin ämma juurest minema suure paki Targu talita`id. Nagu tellitult sattus esimesena mulle pihku kabatshokihoidiste retseptileht. Väga hea! Mul see aasta kurki nagu polekski, mitte ainumastki ei saa purki panna. Miks mitte katsetuseks suvikõrvitsat soolata vai marineerida.
Pildil soolatud kabatshokiviilud punega.
Järgmiseks proovin ka marineerida natuke.

  1. 2 kg suvikõrvitsakuubikuid
  2. 2 suurt sibulat viiludena
  3. 2 l vett
  4. 1/2 dl soola
Marinaad: 4 dl veiniäädikat, 1/2 dl soola, 4 dl suhkrut, 2 tl sinepiseemneid (äkki paneks kressiseemneid?)

Sibulaviilud ja kõrvitsatükid hoida paar tundi soolalahuses, siis see ära kallata, asemele kallata marinaad. Jätta paariks tunniks seisma. Siis kallata kõik potti ja ajada kiiresti keema. Kuumutada 5 minutit, eemaldada vaht. Kallata purkidesse ja jahtunult viia panipaika. Paari nädala pärast on valmis.

Teisena sattus sealt ajakirjapakist mulle kätte leht, kus õpetatakse ilupõõsaid lõikama. Tabelina lausa. Tuleb välja, et kontpuude ilusaks lõikamisel on kolm moodust. Ja oma Elegantissimat ma ei tohikski üldse lõikuda. Ainult vanu või vigaseid oksi, muud mitte. Need ideed, mida internetis levitatakse, et tõmba aga julgelt peaaegu maani maha varakevadel, see info ei olegi absoluutselt õige. See kehtib sortide puhul, millel varakevadisi värvilisi varsi tahad. Aga kui tahad hekki või soleerijat, kehtivad hoopis teised reeglid.
Oooo september, teadmiste ammutamiste kuu. Sain targemaks jälle. :)


See oli päris mitu aastat tagasi kui tekitasin sissesõidutee äärde kirjute põõsaste rea, lootusega, et hakkan neid lõigates viisaka pallikujulisena hoidma. Kuidagi aeglaselt kasvavad ... vist. Või olen mina kärsitu.
Kõige esimene põõsake selles rivis on forsüütia, see, mis õitseb vaid alumistel okstel kevaditi. Tema kohta ütleb minu tabel, et õienupud moodustuvad eelmisel sügisel, talvituvad pungas, lõigake pärast õitsemist.

Järgmine põõsake ongi siberi kontpuu Elegantissima. Praegu lõpetab õitsemist, moodustab marjakobaraid. Mul on küll plaanis teda järgmisel kevadel natuke lühemaks teha ... no ma`i tea nüid ... no mul terve talv aega mõelda. See aasta ma teda kääridega üldse ei puutunud. No tunne oli selline, et las ta olla, ta on nii ka ilus.



Järgmine selles rivis on harilik liguster. Teda ma natuke kirun, sest talved kipuvad teda külmetama, nii et kevaditi on ta mul aeg-ajalt mingi arusaamatu ... nagu vana luuakonts. Ja taastumisega läheb tal aega ... 
Ja lõigata ma teda ka ei oska.
:(

Järgmisena asub rivis üks pisike mägimänd. Noh, et ikka talvel ka mõni huvitav pall oleks. Tema pügamisega midagi segast pole, enne jaanipäeva näpistan võrseid kui vaja.

Pärast mändi on rivis siberi kontpuu Spaethii.
Teda ma natuke suvel näksisin kääridega ja välimuselt ongi ta enam-vähem selline nagu seal rivis seistes välja peab nägema: värviline ja ümar.



Ja kõige viimane on kukerpuu Golden Ring, selle ma kavatsen küll mingi muu põõsa vastu välja vahetada. 



Mulle meeldib tema punane värvus ja tema kuju aga sinna ta ei sobi, temaga juhtub seal alailma igasuguseid asju. Panen ta parem kiviaiapeenrasse, kus tema tore välimus ehk rohkem silma hakkaks. Asemele istutan kas Tiilt saadud tuhkpuu (sügisene tore punane värv ja kergelt pügatav), mõne paju või villase lodjapuu (kah täitsa pügatav põõsas, Paides on palju selliseid hekke, päris toredad näevad välja)





13 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

No kui Sa tahad kerasid kasvatada, siis istuta pigem elupuid ja harilikke kuuski.

Enamus lehtpõõsaid, keda Sa pügada kavatsed, ei saagi siis ju Sul õitseda, ka mitte leheilu näidata, nemad tahaksid ikka nii kasvada nagu nad loodud on. Inimene võib seal vaid pisut järgi aidata. Miks Sul ei võiks seal sissesõidu ääres ilus vabakujuliste põõsaste rivi olla, istuta sinna veel põõsaid, et tekiksid uhked grupid. Aga eks see ole maitse asi ja tahtmine olevat taevariik:)

Ainukesed lehtpuud, keda saad korralikeks keradeks vormida on ligustrid ja pukspuud. Neist on tehtud kõik need soojade maade kõrged ja madalad hekid ja muud vigurid. Nad on meil pisut talvehellad, aga saavad veel rohkem kannatada kevadiste päikesepõletustega.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kusjuures ei ole. Ma arvasin ka alguses nii ja tundub, et aiandusfoorumeist enamik inimesi elab samasuguse eksiarvamusega.
Palju on enelaid, juba loomult keraja kujuga. Natuke aitan kaasa ja ongi ilus kera. Kusjuures õitseb seda rikkalikumalt (õunalehine ebelas) Enelaid on üldse sobilikke palju, samuti lumimari(aga teda ma ei taha, ta loob liialt külgvõrseid).Samuti olen Eestis näinud vahvaid paju-palle
Jugapuu, viirpuu
Värd-forsüütia idee sain Lõuna-Prantsusmaalt, seal oli palju pügatavaid madalaid hekke.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Aa jah, seal rivis on ka veel üks magesõstar, unustasin ta, vist sellepärast, et kõige lollikindlamalt pügatav lehtpuu.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

põõsas, ma tahtsin öelda

Kadakas ütles ...

Ma siin samal lainel - supid-seened purki ja põõsad parki. Mul sinisilmne unistus, et saaks pargis mõne nurga nii ära põõsastatud, et seal enam niita poleks vaja. Reaalsus on see, et hetkel on vaja nii rohida kui niita.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Mul on aias üks selline nurk, mida loodan põõsastada. Seal on üks õunalehine enelas (ilma igasuguse pügamiseta tore ümmargune), kaks tuhkurenelast, 1 pojeng, põõsasmaran Abbotswood, hõbepõõsas ja sügisaster. Osa neist on väikesed ja annavad rohimise tööd :( tüütu värk aga lootus suur, sest suurematena on põõsad tõesti ise võimelised hakkama saama, ainult sügisastert tuleb natuke varasuvel vähemaks katkuda, et ei lämmataks mu enelaid

Eve Piibeleht ütles ...

Magesõstart annab tõesti pea samahästi pügada kui pukspuud. Liguster minul külmakahjustusi pole saanud. Tuletasid mulle meelde, et pean enda omad ka kääridega üle käima, et ainult millisest öötunnist...

MUHEDIK ütles ...

Noh, lõikuda võib tõepoolest kõike, aga kas sel ka sügavat mõtet on. Lehtpuude vormis hoidmine on üldiselt väga töömahukas, kui Sa ikka tahad neid ilusate korrektsete keradena hoida. Me lõikame ka juba mitu aastat lodjapuu-põisenelat madalamaks ümaraks, sest ta hakkas meil üht väga ilusat kuusevormi varjutama, lõigata tuleb neid 2 x kuus vähemalt, ikka nad viskavad kuskilt mõne ülearuse tuti välja. Ja peale pügamise pole ma kordagi näinud ta õitsemist, hea vähemalt, et tegemist on kuldse vormiga.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ma ei plaani nii radikaalset lõikamist. Mulle küll väga meeldivad sellised ühesugused ümmargused kuused ja elupuud nagu inglise aias aga minu jaoks liiga kalmistustiil.
Minu kerad peavad olema värvilised, eri suurusega ja natuke lopergused võivad ka olla. Ja minu pügamine käibki kogu kasvuperioodi vältel just niimoodi nende liigsete tuttide ära lõikamisega. Seda soovitab ka see minu mainitud artikkel-tabel

isehakanud lillekasvataja ütles ...

mitte õunalehine vaid kaselehine enelas!!!!!!!!!!!!!!!!
Kuidas ma nii sain eksida :P

MUHEDIK ütles ...

Paned asssju purki, seepärast:D Või meenus, et ka õunapuu vajab lõikust. Variante ju palju:)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

vist jah :) ma siin õunamoositasin nädal aega jutti

Köögikata ütles ...

Ehh, tuletasite mulle nüüd meelde, et ma tahtsin ka ju ühe (paju?)lehise enela lillepeenrast välja kolida, aga nüüd mul on juba oma põõsastik hetkel komplekteeritud...