kolmapäev, 26. september 2012

Jaht priskele isendile ehk lugu sellest, kuidas eesmärk pühitseb abinõu




 Ega ma sealt Tallinna linnast ainult rohelisi tutsakaid kaasa toonud. Uusi ja imelikke ideid sain kah. Neid uusi ja imelikke ideid läksin realiseerima tarbeaeda. Noo vot, seal on mul ilus :) tsinniad ja tokkroosid õitsevad. Brokolid toodavad uusi õisikuid kui segased ja suhkrupeetide leherosetid on imetlemist väärt. Loodetavasti on see siirup ka ootamist väärt.


Et mismoodi ma siis realiseerin oma uut ja imelikku ideed? No ma kaevan ta välja! Mille? Võililejuurika, ei muud! Sain nimelt suunava vihje, et võilillejuurikas olla kuivatatud peast mõnus-magusa maiguga ja et kui kuivatatud juured purustada ja meega segada, olla veel eriti hea.
Mina olen vana maiasmokk, magusa nimel olen ma nõus kõike tegema. Isegi rohima! Isegi selliste ilmadega! Aga tõde on see, et kui sul miskit vaja on, ei leia sa teda mitte. Na lahjad isendid! Tükk aega sai madistatud, enne kui meenus, et maasikamaad pole jupp aega songitud. Sealt nabisingi paar priskemat isendit kinni.

Uurisin netist ja tuhnisin raamatuist, võilillejuur pidada maksa puhastama. Kahjuks ei saanudki aru, et kuidas see tõestatud on.
Korjasin neid paraja posu, pesin hoolega puhtaks ja panin oma puupliidi ahju kuivama, uks pisut irvakil, et üleliigne niiskus välja pääseks.
VAATUS 2
Unustasin oma prisked isendid absoluutselt! Hakkasin täna õunakooki küpsetama, kütsin ahju (eks praeahi läks ka kuumaks) ja tunnen, et toas levib kummaline lõhn. Oleks nagu kärsahais ja nagu pole ka. Selline magus lõhn, nagu karamell või midagi. Siis järsku sähvatas: oi pagan! mu isendid!! Tegin ahjuukse lahti ja mis ma näen:


Juured puha pruunid, täitsa röstitud! Ei saagi teed teha ega mee sisse segada, ma saan hoopis võilillekohvi proovida! LINK jutu juurde, kus öeldakse, et võilillekohv pidada veresooned elastsemaks tegema ja vere pidi käima panema, et vuliseb nagu kiiremini. Insulti ei tule ja infarkti ei saa.
Veel üks põnev link kohvide retseptide manu LINK
Egas midagi. Proovime ära. Ja kui juhtub, et äkki ongi maitsev, kas pole tore? See on vana tõde, et ega umbrohust muidu lahti saa kui tuleb leida keegi, kes ta ära sööks. Oleks nö. looduslik vaenlane.
Esialgu tema puudust mul küll pole .... a mine sa tea, äkki see kohvi on tõega hüva rüübe?

Otsisin netist posu retsepte veel, praegu saab veel üht-teist korjata. Kehvad suusailmad ju ... hea kuuma teed juua. Kahjuks ainult ei mäleta, mis netileht see oli, kust ma need retseptid kopisin


*Puhastav taimetee - sobib tarvitada kehakaalu ja enesetunde kergendamiseks, haiguste ennetamiseks ja väsimustunde peletamiseks
Koostis: saialille õis, raudrohu õis, võilille juur ja õis ning juursiguri juur ja leht

*Õhturahu taimetee - mõjub pärast väsitavat päevatööd rahustavalt ja lõõgastavalt, peletab muremõtted ja toob meelerahu.
Koostis: nurmenuku õis, lavendli ürt, kassinaeri ürt ja õis,  moldaavia tondipea ürt, kanarbiku ja pune ürt 

*Puhta allika taimetee - hea kasutada üleliigse vedeliku kogunemise korral ja kehakaalu reguleerimiseks. Soodne neerudele.
Koostis: kaseleht, raudrohu õis, võilille juur ja leht, rukkilille õis, põdrakanepi ürt

*Härmatise aja taimetee -  sobib tarvitamiseks kõledal, pimedal, haigusterikkal ajal. hea vastupanuvõimele, karedale kurgule ning nohusele ninale.
Koostis: iisopi ürt, angervaksa ürt, vaarika leht, kassinaeri õis ja leht, purpur-siilikübara ürt 

*Kuuma hinguse taimetee - kasulik juua sügistalvisel külmal ja köharikkal ajal.
Koostis: männikasvud, teelehe leht, kõrge vägiheina õis, liivateede ürtide segu, kanarbiku ja pune ürt.

Maarohutee nurmenukuga  - vitamiinirikas jook
Koostis: nurmenuku õied, piparmündi lehed, peenestatud kibuvitsamarjad, kibuvitsa õied ja hiidiisopi ürt 

Maarohutee saialillega
   -  sobib juua ka külmetuse korral 
Koostis: saialille õied, vürtsbasiilik, hiidiisop ja mesiputk

Vitamiinitee  
- leebe rahustava ja lõõgastava toimega.Koostis: jahvatatud kibuvitsamari, musta aroonia mari, ebaküdooniavili, õunalõigud, viirpuumari, kukerpuumari.

*Rahustav taimetee  - pingeid maandav
Koostis: melissileht, kummeliõisik, mustsõstraleht, punemeürt, mesiputkeleht, naistepunaürt

Peavalutee - toniseeriv, rahustav, leebelt vererõhku langetav
Koostis: kortsleht, nurmenukuõis, viirpuuõis, mustsõstraleht, varemerohuleht

Stressitee -  peletab väsimuse ja halva enesetunde
Koostis: nurmenukuõis, palderjanijuur, piparmündileht, naistepunaürt, mesiputkeleht

Paastutee - aitab väljutada kahjulikke jääkaineid ja vähendada kehakaalu
Koostis: paakspuukoor, kibuvitsamari, vaarikavõrse, köömned, võilillejuur, arooniamari

Elutee (proviisor Kaljo Mandre retsepti järgi) - puhastav ja kosutav
Koostis: raudrohuürt, koirohuürt, naistepunaürt, piparmündileht, saialilleõis, nõgeseleht, kibuvitsamari, palderjanijuur

3 kommentaari:

mererohi ütles ...

Kui ma teismeline taimehuviline olin, siis mässasin korra ka nende juurikatega. Kõik oli väga mõru. Jook oli isegi hullem sellest India lahustuvast kohvist, mida toona laiades lapikutes plekkpurkides müüdi. Aga mine tea. Nüüd võiks ehk juba uuesti proovida.

mererohi ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kuldkingake ütles ...

Võililleõiesiirup, mida kunagi naabrimutike pakkus, maitses küll vääga häää! Naljakas, kuidas üks kõige tavalisemaid "umbrohte" võib tegelikult nii ilus, kasulik ja maitsev olla!