pühapäev, 25. september 2011

Sügis? Neh. Omamoodi. Pöördeline ja ilus.


Sügis. Hullumaja, mis taimed teevad kui aednik aias rohimise asemel linnas koolipingis istub ja loodab targaks saada. Nii see on jah. Sellepärast polegi viimasel ajal siia midagi kirjutanud. Aega pole. Järgmise õppesessioonini on nüüd küll poolteist kuud aega, nii et ehk leian aega natuke ka aia jaoks. Hädasti oleks ju vaja!!!
Maasikad on paraja võsa tekitanud. Taimepoegi saab sealt ämbriga. Jääb üle ka kui kellegil peaks soovi olema.
Et meil järgmine aasta kartuli-maasika kasvatus hukka ei läheks tõi üks naabrimees koorma sõnnikut. Kogu pere oli kohe seal, vaat et jalgupidi sõnnikus imetlemas.
Egas mitte sõnnikut, kohale vedaja oli imeline:



Need esimestel piltidel kärusse topitud tageetesed kolivad mujale peenraisse, tehes ruumi tulbisibulaile. Läksid teised ülemõistuse laiaks see aasta.
Õnneks on mul see aasta maha panemist ootavaid sibulaid vähem kui mullu.
Lõpetatud sai ometi ka selle suve projekti teine osa, turbapeenar:


Sinikapõõsas sai sekka istutatud ja ka kaks jõhvikamätast. Vana palk sai sinna sätitud kui sild-astumise/istumise alus. Turbasse ju jalga toetada ei saa, pehme. 
Järgmise suve tegevusplaan on ka valmis, see ahi siis, leiva ja kakukeste küpsetamise tarvis, link. Jõudsime nimelt mehega kokkuleppele lõppude lõpuks, et KUHU see ahi täpselt tulema peaks. Vist. Vähemalt ma loodan, et jõudsime ... :)

PS.: Minu maja nime probleem ei ole veel lahendust leidnud. Nimelt ei ole mulle ikka veel vastatud. Kaua see siis teeb, kolm nädalat? Mine võta kinni, et miks neil vastamiseks nii kaua aega kulub.

10 kommentaari:

Köögikata ütles ...

See kuppelahi on ikka megalahe asi, tutvusin selega suvel suguvõsa kokkutulekul.
Ja suksukoorem sõnnikut teeb lausa kadedaks...

Eve Piibeleht ütles ...

Igatahes oled sa väga tubli, koolilaps :D.
Mina kuppelahjust ei unista. Ei saa ma puupliidigagi kuigi hästi läbi, kangesti tahtsin seda omal ajal ja nüüd viskaks heameelega köögist hoopis välja, ikka kipub toit sellega kas tooreks jääma või ära kõrbema. Aiakamin võiks küll olla.

MUHEDIK ütles ...

Sügis on imeliselt ilus. Ah, et ka Sina käid koolis, kes Sust siis saama peab? Tubli oled kõigi oma tegemiste ja projektide ja lapsukeste ja kooliga.
Ma kujutan ette küll, millist elevust selline haruldus õues tekitada võis:) Kas te kuke kiremist kuskilt kuulete?
Kas ahi saab kokkutulekuks valmis?
Näedsa, nii palju küsimusi kohe:)

Vastama peavad kuu aja jooksul.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

:D Ah et vastama pean kuu aja jooksul?

Kuke kiremist kuuleme küll ja loodan väga, et see kuskile ei kao. See nii lahe hääl, meenutab lapsepõlve suvesid Vanaema juures. Võta või ise omale kukk, siis kuuleks rohkem. :)

Läksin Tallinna Pedagoogilisse Seminari sotsiaaltööd õppima. Imelik küll aga näe, võeti vastu. Ehk õnnestub lõpetada ka.

Ahjule sobiliku asukoha leidsingi just sellepärast, et mõtlesin kokkutuleku peale. Nii et loota on, et ehk saame hakkama. Aga eks seda näeb, mis saab.

Hiline ütles ...

Ooo... või üks tubli koolilaps veel :DDD Muidugi lõpetad!

A meil kasvab kõige parem kartul siis kui kevadise mururiisumise sodi kaevad mulda, kartulid paned küll tehtud vao põhja, aga vao vahesid ei mulda (olen vagude vahele pannud veel igasugu aiajääki - muruhaket ja rohitud umbrohtu) siis ei lõhu kartulijuuri ja mugulad saavad ka vagudevahele kasvada, ja minu kogemuse järgi saab pea sama palju saaki juurde kui mullatud vagudes kasvab.

Kuppelahju oli mul võimalus vaadata Ukrainas(ka ise kaasa tehes, seal nad ühe osana suveköögist) kuidas seda tehakse, lubja-savi segust, peab laskma korralikult kuivada ja siis tasapisi kuumust lisades põletati (umbes nädala jooksul) see ilmastikukindlaks. Tsemendiseguga ei tehtud, need ei pidavat eriti kaua vastu. Eh, panid mind mõtlema, et peaks ka tegema, eriti maitsvad selles küpsetatud lahtised pirukad ja lihaga tatrapuder :D Igatahes hakkan internetis ahjumeistrit otsima, et millest oleks parim ja kuidas. Eks hõikan ka Sulle kui miskit teada saan

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Oleks väga armas. :)
Talv on paras aeg teooria tarvis.

deia ütles ...

Tubli tüdruk, et õppima läksid! Mina vist enam ei viitsi - käin niisama siin seal mõnda huvitavat loengut või lektorit kuulamas. Ja küll sa ära lõpetad! Kus sa pääsed :D

Aga ahi on lahe jah - tahaks endale kah - aga ennem peaks kuskile panka röövima minema, et maad juurde osta :D
Aga toas olevast pliidist unistan ma ammu - mees võttis isegi vahepeal juba vedu - aga nüüd enam mitte :(

MUHEDIK ütles ...

Ma olen ikka täitsa juhmakas. Palju õnne ja edu koolipingi nühkimisel ja ära Sa mitte kohe mõtlegi midagi pooleli jätta, isegi selle mõtte väljaütlemine on kole. Valisid hea ameti, see ei saa kunagi maailmas otsa, vastupidi- nõudlus haritud sotsiaaltöötajate järgi kasvab iga aastaga.

Tsiil ütles ...

Kui mind keegi kunagi sotsiaalselt kanseldama peaks, siis ma valiks sinu otsekohe :) Äge, et koolilaps ja jaksu kõigile, kes sinuga kodus koos õpivad.

Sügis on tänavu ilus.
Sõnnikukoorem on ju puhas rõõm :D

mustkaaren ütles ...

Yhinen eelkirjutajatega. Kivi kotti & rasket ranitsat Sulle soovime!
Kanad on väga tore.
Peiulilled on imeilus, kahjux endal sel suvel polnud.
Saviahjudest lugesin vist viimasest Maakodust, tundus nunnu, tore & asjalik. Tehke ruttu valmis & muljetage:)