reede, 7. jaanuar 2011

Köögijuttu


Sa tule minu kööki,
et maitseks minu sööki,
tark lõdvaks lasta vöödki,
et peale ei tuleks ööki.
(Luuletajana olen ma alati osav olnud!)
Kokana ehk mõne grammi võrra osavam. Ma loodan. :)
Nimelt teen ma aeg-ajalt näkileiba. Sisuks rukkijahu, nisujahu, vesi, näputäis soola ja pulk pärmi. Segan, sõtkun taignaks, pätsin ja küpsetan. Soojalt koos ürdivõiga päris hea. Jahtununa enam nii head pole. Ükspäev tuli isu eksperimenteerida, jagasin taigna kolmeks ja maitsestasin erinevalt:


Esimene köömnete ja soolaga, teine kaneeli ja vähese suhkruga, kolmas kakao ja rohkema suhkruga. Et hiljem vahet oskaks teha, siblisin pätsidele erineva mustri peale.


Kaneeliga olid jama. Njee rõõba, njee mjaasa, ühesõnaga. Köömnetega oli head ja need kakaoga kadusid kui kuumale kerisele. Oi, ma ei tea, kas rukkijahu kuidagi võimendab shokolaadilõhna ja maigu teket, no ma'i tea aga tõesti olid nad super-käkid. Ainus viga, et jahtudes muutusid kiirelt jube kõvaks. Eks suhkrut oli sees palju.

10 kommentaari:

Köögikata ütles ...

No viitsid Sa aga nikerdada!
Mul täna väikesed vanaema juures komandeeringus, seega lasin eriti lõdvalt ja keerasin kuhjast poolfabrikaatidest taipärase kanawoki kokku. Nüüd suu põleb. :oP

Aga seda viimast pilti vaadates tuli pöörane mõte, et see sobiks kogunisti sellenädalase fotojahi teemasse...

iirisesõber ütles ...

Peaks ise ka proovima teha.Jälle midagi erilist.Mulle meeldib ka köögis eksperimenteerida-ainult aega peab olema.
Sain hea idee!!!

Kaja ütles ...

Hmm...kakaoga leib? See on midagi põnevat...peab kunagi järele proovima:) Kuna meil väga magusa leiva pooldajaid ei ole...siis sedasorti leibasid ei ole väga katsetanud teha.

MUHEDIK ütles ...

Aga pane juurde sorts õli, see ehk aitab pehmemana hoida. Ma pole proovind, lihtsalt arvan:)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Mul oli kunagi pagarist onu, see õpetas kuidas leivad pehmed püsivad. Et kui ahjust soojana võtad, määrid kohe võiga kokku ja kilekotti kinni juhul kui ei söö kohe. Nii ongi pehmed aga need on meelega sellised lamedad, suppide kõrvale mõnusad.
Ja sellepärast ma neid vahete-vahel teengi, et pole töömahukas ega aeganõudev tegevus. Retsept on jahukoti peal

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ja ta polnudki enam miski leib, pigem mingi eriti omapärane küpsis, see kakaoga

Eve Piibeleht ütles ...

Misasi see köök on? Ma tean ainult kuuri, traktorit ja lumelabidat viimasel ajal.

Anonüümne ütles ...

Nje rõõba, nje mjassa - eto kolbassa!
No on alles usin naisterahwas. Mitu tundi Su ööpäevas on???
Talvel hea pliidi ääres katsetada. Ma proovisin kah sygisel leivateo ära, ehk jõuan uuel aastal Sinu jälgedes põnevaid tervisetoite proovida. Pere muidu puha kurmaanid koos - kellele ei meeldi hakkliha, kellele pudrud, anna aga sefiiri & torti!
Näkileiba hakkate saama mul.
Tervitab Kaaren.

Anonüümne ütles ...

PS. Aga sa tee onu Pagari nõuannetest yxpäev terve postitus. Pole leivategu sugugi niisama segan-kallan-lõikan.
K.

Tsiil ütles ...

Tubli oled! Ja näkileivad näevad head välja. Kõige ilusam on ikka pilt ja luuletus. Raske öelda, kummal neist kahest lahedam ilme on :)