laupäev, 4. september 2010

Õde saatis mulle kirja ...

Kirjutan sulle kreeka Avgolemono supi retsepti, mulle see väga maitses.
1. Pange 1,5 l kanapuljong, 1/2 tl soola ja 50g pikateralist riisi kastrulisse. Lased keema tõusta. Sega, vähenda kuumust ja keeda aeglaselt 20 min. Sega.
2. Klopi 2 muna väikses kausis lahti, vispelda juurde 2-3 spl sidrunimahla, lisa kulbitäis puljongit, klopi segi, siis lisa veel üks kulp ja klopi veelkord.
3. Pane ülejäänd puljong riisiga uuesti keema. Eemalda veidikeseks ajaks kastrul pliidilt ning lisa muna ja sidrunimahla segu. Sega hästi, vähenda kuumust ja lase aeglaselt keeta 2 min. Lisa soola ja pipart. Riputa peale peterselli ja servereeri kohe.
Davai siis. lähen supivärki tegema.
Olge tublid!
Miks me tublid pole, ikka oleme! Ja supi keedame ka valmis. Ma ei kujuta nagu seda suppi hästi ette. Mingi munakeedus. Tundub väga kummaline. Aga noo katsetame!

1 kommentaar:

Hiline ütles ...

See on jah kreeklaste lemmiktoit, aga nad ei soovita üldse seda teha pikateralise riisiga, vaid ümarakujulisega, meil saadavatest risotto riis sobib.
Mind õpetati ka seda keetma. Ja seda munavahtu ei või keeta, see lisatakse kuumale (u.90-95 kraadisele) supile ja isegi ei või segada, vaid potti loksutadakse :) siis lisatakse kanaliha tükid.Peres, kus ma olin, lisati kanaliha alles taldrikusse.
Umbes 1,5 kg kana keetmiseks 2-2,5l vett, kana keeta aeglasel tulel kuni liha kontide küljest lahti, alles siis paned buljongisse riisi, oliivõli, natuke pipart ja punet (ma punet eriti ei taha, asendasin peterselliga) ning soola (soovitati meresoola, olen teinud tavalisega)ja keedad kuni riis valmis.
Munavalged vahustada eraldi tugevaks vahuks, millele siis vahustadakse sisse munakollased, sidrunimahl (2 muna, 2 sidruni mahl) ja ka 1spl vett. Muide, väga maitsev just see klassikaline avgolemono, paljud on seda natuke muutnud, asendades riisi piimaja maisitärklisega ning igal omad maitseained