teisipäev, 23. detsember 2008

Ilusaid pühi!

Alles paar postitust tagasi reklaamisin üht vana-vana retsepti kirsikoogist, milles siis põhikomponent olid vanad saiakuivikud. Pean tunnistama, et ei tea kas tegin taina valesti või see oli lihtsalt jamps retsept aga minul see kirsikook kukkus küll kehv välja. Ebamäärane plömakas. Aga osast tainast sain küll väga superhead küpsised! Uhasin aga hoolega riivsaia kuni tainas oli hea käte vahel vormida nagu kotletitainas.Maitsestasin kaneeliga ja vajutasin shashlõki-puutikuga "trellid" mustriks peale. Maitsesid väga head ja muredad. Edaspidi ma nüüd tean, mida kuivanud saiakontsudega teha!
Teiseks kevadrullide retsept. Ega see pole mingi originaalretsept. See on see/ ise tehtud - hästi tehtud! Vaja on poest ostetud lehttaigent, hiina kapsast, paras ports külmutatud juurviljasegu (porgand, hernes, mais), rohkelt rohelist sibulat, tilli ja peterselli! Sibulaga ärge koonerdage! Veel on vaja eelmarineeritud kanafileetükikesi. Marineerige sidrunimahlaga, maitseks veel pisut soola ja pipart.  Wokkige kõik fileetükikesed ja taimne kraam, segage kausis hoolega, maitsestage st. lisage soola kui arvate, et on vaja.
Siis rullige tainas lahti, rullige nii õhukeseks kui saate aga et katki ka ei läheks, lõigake parajateks ruutudeks ja pange täidis keskele. Mätsige rull kinni ja ahju! Võib ka wokkida pannil.Ma teen tavaliselt ahjus, ei ole nii õlised ja saab korraga rohkem. Mul suur pere, muidu ma jääkski sinna kuuma panni äärde kogu õhtuks. Väga nämmad asjad. Muideks, tavaline eesti kapsas sobib ka täitsa hästi.
Kolmandaks köömnerullid. Tavaline pärmitaigen. Rullida laiali. Riputada tainale palju-palju köömneid. Keerata rull kokku.Ja lõigata see rull umbes 6-7 cm laiusteks tükkideks. Vormida neid pisut, patsutada lamedamaks ja määrida munaga. Küpsetada nagu ikka saia küpsetatakse. Väga njamma! 
Torti ikka kaaa!!! Vaja läheb mitu pakki küpsist, 2 muna, 3/4 kl. suhkrut, 1 kl. piima, 17 g zelatiini, pool klaasi vett, 3/4 kl. mustsõstramoosi, pool liitrit vahukoort, shokolaaditükke, puhastatud mandariini viilukaid.
Munad segatakse korralikult suhkruga, lisatakse segades kuum piim ja kuumutatakse paksenemiseni. Kogu aeg segades! Muidu äkki kõrbeb põhja! Segu jahutatakse, lisatakse veega paisutatud ja kuumas veevannis sulatatud zelatiin, moos ja vahustatud koor ja segatakse ettevaatlikult läbi. Suur kauss vooderdatakse küpsistega, pool kreemi valatakse sisse, siis laotakse sinna shokolaad ja mandariinid. Siis valatakse ülejäänud kreem ka kaussi, laotakse peale küpsistest põhi ja ööseks külmkappi seisma.Kui ta kausist järgmine päev ei taha välja tulla, pistke kauss natukeseks kuuma vette. Võite kaunistada kreemiga kui tahate. Mina ei kaunista, ta niigi ilus! Ja kui maitsev veel! Mmmmmm!
Tjah, aga ärge endale söömisega ikka liiga ka tehke! Egas see ilus ja rahulik talvine aeg vaid selleks pole loodud! Kõike ilusat teile kõigile, kes te aeg-ajalt siit blogist läbi hüppate!
 Ja kui tulukestest kuusepuul on veel vähe, minge õue ja tehke lumelaternaid. Või jäälaternaid. Teate küll, panete ämbri veega öösel õue (miinuskraadid on muidugi vajalikud), hommikul kallate külmumata vee sealt välja ja koksite ämbrist tolle jäänõu välja. Küünal sisse ja õuepealne on ilusaid laternaid täis!Ilusaid pühi veelkord! Ja veelkord! Ja veel üks kord!

4 kommentaari:

Nodsu ütles ...

Tänud ilusate soovide eest! Kaunist ja meeleolukat pühadeaega ka Sulle ja kogu Sinu perele!

Kadakas ütles ...

Mõnusaid pühi ka teie perele!

elfriide tramm ütles ...

neid köömnerulle ma igatahes katsetan!

kõike head ja ilusat!

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Kui soola armastaja oled, pane seda ka pisut vahele. Meie peres on sool väga harv nähtus!
HEAD VANA AASTA LÕPPU!