teisipäev, 15. juuli 2008

Üks retsept (muundatud kujul)

Sattusin poes nägema üht pisikest kokaraamatut, kus tundusid päris huvitavad retseptid sees olema. Anne Wilson "Vormiroad ja ühepajatoidud"
Kui kedagi peaks huvitama see õige retsept, otsigu 56. leheküljelt lamba-köögivilja vokirooga. No see on peen retsept, kaste tehtud sherri ja meega. Mul kumbagi kodus parajasti polnud aga ammu pole köögis toiduga "loitsinud", tekkis vajadus mingi kemüüse ikka kokku segada.

RETSEPT:
1. Segasin kokku klaasitäie loomalihapuljongit, 1 spl maisitärklis segatuna natukese külma veega, törts viina, 1 spl sojakastet, riivitud ingverit ja kaks törtsu apelsinisiirupit. Jääb tibaks ajaks kõrvale seisma.
2. Kuumutasin pannil lambaliha tükikesi, lisasin kotitäie külmutatud aedoa kaunu ja kohvitassitäis leotatud kikerherneid.
Segan ja hautan jupp aega. Maitsestan paprika pulbriga.
3. Lisan kastmesegu segades. Muudkui kuumutan, segan ja lisan ka natukese riisi. Täpsemalt öeldes: 1/3 pakki kiirkeeduriisi.
Segan ja kuumutan edasi.
4. Roheliseks lisan tükeldatud sellerilehti ja apteegitilli lehti. Soola ka.

Ehh, tiba aega ikka võttis, enne kui julgesin kastet maitsta. Aga täitsa mõnus mahe kaste oli! Ja-jaa, ärge mõelge siin midagi! Viina panin vaid törtsu! Mitte rohkem!
Kui toit juba auravana laual seisis ja aeg oli maitsta, selgus, et täitsa mõnus roog tuli välja. Liha jäi pisut kõva aga eks see oli oodata kah. Lammas oli vanavõitu. Ka kikerherneid oleks võinud pisut kauem leotada. Aga uba koos kastmega oli super!
PS; Selle retsepti kirjutasin üles kokkamise ajal, igaks juhuks, äkki tuleb hea siis saab jälle proovida.

2 kommentaari:

Hiline ütles ...

Vot, mida ma ei söö. on lambaliha, ainult Bulgaarias pistsin lambapraadi kahe suupoolega, kas on neil mingid teist tõugu või oskavad nad valmistada nii, et seda "kasukamaitset" ei jää.
Konjakit ja rummi kasutan ma tihti toitudes, viina pole küll proovinud.
Aga ma pole siiani aru saanud, mida inglased šerri all mõtlevad, mulle on seal pakutud kirsiliköörist ehtsa puskarini välja (enamus igatsugu brändimaitselisi)
Aga kana ja loomaliha olen hautanud omatehtud õunaveinis, leemest tehtud oakaste ja hautatud aedvili, mmm... lähen panen aedoad likku :)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kusjuures meil mehega on sherrist samad teadmised mis Sul. Arvasimegi, et vist kirsiliköör. Ja mees soovitas, et sega viin siirupiga, teeb sama välja. Ega ta see hetk küll ei teadnud, et ma liha valmistamisest räägin.
Mujal maailmas on spets lambatõud, et liha jaoks. Ega neid vanemaks ei lasta kasvadagi kui pool aastat. Eestlane aga kõigepealt tahab lambalt tonnijagu villa ja alles siis üritab temast rooga keeta. Ime siis, et kasuka maitse.
Aga head isu Sulle!
Mmmm, aedoad...