esmaspäev, 5. november 2007

Lumi maas ja...

ja täna hommikul oli õues 10 kraadi külma. Aga praegu, kellaaja järgi 8.24 piilub juba päike aida ja lauda vahelt meie õuele. Nii et üks järjekordne ilus päev. Natuke murelikuks teeb, et kuidas mu soojalembesed puud-põõsad selle öö on üle elanud aga parem on sellele mitte mõelda praegu. Enamik on neist lehehunniku alla kuhjatud, samuti oli ju lumi maas. Kui nad sellisel kombel 10 miinuskraadi välja ei kannata siis, arvata võib, et neid polegi üldse võimalik meie kliimas niimoodi kasvatada. Ainult toalilledena siis ehk.
Pildil siin on soolikarohi, üks mu paljudest lemmikutest.
Kõrvits.
Mul on aastaid olnud üks ja seesama sort kõrvitsat aias. Aga tundub, et aeg on ümber vahetada mõne muu sordi vasta välja. Aasta aastalt on kõrvitsad üha väiksemaks jäänud, taimedki nirumaks, olgugi, et kasvukoht on igati soodne olnud. Käisingi juba seemnemaailm.ee-st piilumas uusi sorte. No seal on mille vahelt valida.
Kunagi, 10 aastat tagasi kui alustasin oma aednikukarjääri, mõtlesin päris pikalt, et kas ikka panna kõrvitsaid maha. Et pärast peab seda va mõtetut kõrvitsasalatit tegema hakkama. Meie peres seda nagunii ei sööda rohkem kui üks purk, ülejäänu viska jälle ära või?
Hakkasin siis asja uurima ja tuli välja, et kõrvits on tegelikult vägagi laia ampluaaga köögis.
Esiteks: moos, mehu, marmelaad ja mahl.
Teiseks: saiad, pirukad, pannkoogid.
Siin käibki mul mahla tegemine. Ülejäänud mass, millest mahl välja juba pressitud, läks pannkookide sisse. Mahlasse lisan maitse järgi suhkrut ja sidrunit. Ja vägagi õnnestunud rüübe tuli välja. Meie poolest võivad nüüd apelsini-ananassi mahlad poodi jäädagi.
Ja nagu öeldakse reklaamimaailmas: JA SEE POLE VEEL KÕIK! On veelgi igasugu huvitavaid retsepte ja ideid, mida kõrvitsast teha. Sellest aga mõni teine kord, terve talv on veel ees.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Millega sa seda mahla (mehu)kõrvitsast teed? Blenderiga?
N

isehakanud lillekasvataja ütles ...

On selline mahlapressi moodi masin. Vaata 1. augusti tikrite tegemise juures on pilt, kus see masin paremini näha on. Eks neid ole poodides igasuguseid müügil.