reede, 8. juuni 2012

Siit nurgast ja sealt nurgast



1. Tulbiperekonna inetu pardipoeg rohetulp Hollywood.
No võtab tal ikka aega, et oma tulbilikkust ilmutada. Alles õitsemise lõpul muutub laperdavate punaservaliste õitega soleerijaks. Enamuse ajast aga näeb välja nagu oleks tema loomine pooleli jäänud ja on rutuga kokku kägardatud roheline-määrdunud nutsak.
Väga omapärane. Aga ilus omamoodi.










2. Laisa aedniku valge aed. Vat mõni näeb siin hulka vaeva, et valget aeda luua aga tegelikult peaks:

  • istutama valge sireli
  • istutama mõned astelpajud
  • ja ei tohi muru niita vaid peab imetlema võilillede äraõitsenud udunutte




No ja nii lihtne see ongi!!!! Aga mida mina teen? Susserdan juba kolm aastat tagaaias, aru saamata, et valge aed on mul ju juba ammu olemas!!! Lihtsalt niita ei tohi :P

3. Korallpojeng, looduslik liik, näitas mulle esimest korda oma õit. Ilus :)


Selle liigi teeb ilusaks veel tema lehtede värv, selline kergelt punakas. 

4. Jõhvika arengulugu. Vat vahtisin siin varakevadel jõhvikate varte otsas mingeid roosasid mummukesi. Need olid ikka õiepungad jah.


Roosa mummukene hakkas õige pea jagunema, muutus pisikeseks mummude kobaraks ja sellest arenesid õievarrekesed. Nüüd juba esimesed õiekesed õitsevad. Väga armsad. Tundub, et jõhvikale meie turbapeenras meeldib, paljuneb hooga, muudkui ajab oma võsusid. Iseasi, et kuhu tal roomata on, muu plats ju kõik kooremultshiga kaetud.

5. Ilus üllataja hakkas õitsema. 



Köögikata saatis mulle paar aastat tagasi posu kiviktaimla-taimi. Ja ennäe, missugune iludus see aasta leidis paraja olema oma tegeliku näo ära näitamiseks. Mingi anemoon. Ilus :)

6. Hoopis imelik külaline ehk merikapsas.


Möödunud aastal mere ääres käies pistsin kaks kupart merekapsa seemet taskusse. Tegelikult on merekapsa nii taimede kui seemnete korjamine keelatud aga ma tegin näo, et olen tuul ja tuuseldan niisama ja puhusin nii need seemned omale tasku. Kodus, meie mini-kunst-mererannas puhusin seemned jälle taskust välja. :P
Mine tea, äkki talle meeldib ja ehk jääbki kasvama? Mulle nii meeldiks. Olen täiesti nõus talle isikliku ranna rajama, iseasi, et kust ma meremuda saan ... 10 osa sinisavi, 4 osa adru ja meretaimi, purk soola ja üks surnud kajakas????????
Köögikata, Sa seal mere poolt, kas äkki tooksid mulle mõningaid osiseid? :P

12 kommentaari:

Helve ütles ...

inetu pardipoeg on tegelikult supervahva!
ja...oooh, õnneks ma pole üksi oma valge aiaga! :D

isehakanud lillekasvataja ütles ...

no ma loodan, et ehk peab ilma, siis muudame aia taas roheliseks see nädalavahetus ... :)

haavaemand ütles ...

Mulle ka inetu pradipoeg meeldib!
A see oleks tore küll, kui Köögi-Kata Sulle surnd varese tooks. Võtaks kotist välja: "Näh, merikapsa jaoks."

Nodsu ütles ...

Oi kui ea omikune uumor! :D Vaene väike Köögikata, kes siis selle haisupommiga ühes autos peab sõitma. Aga noh, eks aalujad ole õilsa eesmärgi nimel ju kõigeks valmis!

mustkaaren ütles ...

Kajaka saab panna termokotti, sest s88gil6hnad ei pea samuti (koos s88gi endaga) autos v t88kohal ringi lehvida saama:)
Holliwood on ilus tulp. Just sellep2rast, et ta selline... modelleeritud on.
Pojengide liike hakkan ka j2rjest rohkem armastama.
Valgesse aeda on m6istlik lisada m6ned kase liigid/sordid (kohati valge koor aasta ringi), paju liigid/sordid (valged v selletaolised juba), kure... mistanyydoligi (Aquilegia), elul6nga liigid jt, mille olemasolu eeldab mitteniitmist, sest kesse j6uab k6iki neid hektareid pere, t88 jm k6rvalt vormis hoida, v6i igal juhul tunneb nii aednik kui aed ennast seda mugavamalt, mida v2hem niitma peab.

mustkaaren ütles ...

Vabandan - vale s6na. Yhes lauses peab olema "paju liigid/sordid (valged v selletaolised LEHED)"

Kimalane ütles ...

No küll vahva lugu!

Tii ütles ...

Kapist välja oma merikapsaga! Ei ole ta praegusajal enam nii kiivalt kaitstud, et seemneidki ei tohi korjata. Kasvab tavalisel mullal ja soolveega kasta ei ole kohustuslik. Tavalised kapsaussid söövad teda ka. Söögiks kasutatakse noori punaseid lehti ja siis peab ka hoolega ta kasulikele omadustele mõtlema. Rooskapsal on natuke seda metsikut maitset - kui need ei meeldi, siis pole merikapsa roogadelgi lootust. Aga ilus on ta küll. Eriti kliburannal. Loe toitudest siit ja kaitsest siit - leiad merikapsa koos kase, vahra ja raudrohuga ohuväliste kuid siiski seiratavate liikide nimekirjast

Milda ütles ...

See kajakas või vares tuleks lihtsalt enne korralikult ära kuivada lasta:) Kui sama jama kestab, võin kuivatatud haraka anda:)
Valge aia komponentidest puuduvad mul astelpajud, aga ülejäänu kõik ausalt olemas.

MUHEDIK ütles ...

Mulle ainult pardipojad meeldivadki:)

Ja mis tore valge aed. Järgmisel aastal on ta Sul veel vägevam. Ossaa, kus on jõudnud külvata. Nonoh, ja kui siis jõu kätte saab, on ikka uhke vaadata küll:D

mustkaaren ütles ...

On v6imalik, kuigi ma ei soovita teiste aiaosade suhtes, ohakaid. Kiirekasvuline pysik: roosad, punased v valged 6ied; t2helepanuv22rseks teevad selle taime valged, kohevad, lendlema kippuvad seemnepallid, samuti s2ravate lehtede hallikasvalged alakyljed, kui tugevam tuul neid sasib ja kiigutab. Meie k88giakna all on vaatluste tegemiseks ja imetlemiseks heinamaa, mida pole aastaid niidetud, seal on ohakas ilusti olemas.
Veidi kaugemal aga on kasutusest v2ljas p6llumaal mingi putke kultuur. Jah, lyhikest aega on isegi see ilus, 6itsemise ajal oma kohevate, haldjalike 6iep88risekogumikega.

Köögikata ütles ...

See on täiesti tavaline anemoon. Jube invasiivne veel, kui koht sobib.
Lähen rebase uru juurde kajakajäänuseid otsima. :oD
Muide, sealt leiab luigejäänuseid ka. Tuleb mitmekesisem.