esmaspäev, 18. juuni 2012

Inventuur lillepeenras


Kuna hiljuti läks jutt sellele, et mis puudu ja mis üle, võtsin vihiku ja pliiatsi ja hakkasin oma lillendusse tõsiteaduslikult :P suhtuma st. läksin ja kirjutasin üles kõik taimed, mis mul valges peenras kasvavad.
Sain mingi 65 ühikut, st. erinevat sorti. Najahh, suvikud jätsin märkimata, välja arvatud valge kosmose, mis järjekindlalt isekülvi teeb ja mitte vähe. Aga ega see paha ole. Ta on imeilus ja vähenõudlik ja mahub kuhu iganes.
Inventuur on aeg-ajalt ikka hea. Avastab uusi. Ja taastutvub vanadega.
Halb ka. Avastasin, et mul on umbes mõned meetrid peenart puudu. Aga seda ei tasu vahetuskaubana vast üheltki aiablogijalt küsida, tõenäoliselt on neilgi seda asja puudu.
Nojah. Leidsin "uusi" taimi. Näiteks tõin oma esimese külastuse ajal Muhediku käest roosat lupiini ja sellega koos tuli mingi kuutõverohi. Ta pole selline tavaline, mis puhmasse kasvab, hoopis kasvult madalam ja roomav, lehed mitte-sinakad vaid rohe-rohi-rohelised:


Et äkki keegi teab sordinime öelda?
Ja teine taimeke, mis samuti tulli Muhediku aiast, seekord koos drüüasega, on selline:


See ilusa korrapärase sinise õiekesega peenikeste ridvakeste otsas.
Pilt on kehvake aga see taim ei armasta poseerimist eriti. Õisi avab vaid täispäikses aga mu fotokale ei meeldi see liigvalgus.
Lõpetuseks Eestis ka looduslikult eksisteeriv kukehari. Kas pole armas?


13 kommentaari:

Tii ütles ...

See drüüase arvatav kaaslane on kangesti hariliku maajala nägu - üks ilus umbrohi vaata

mustkaaren ütles ...

Pildil nr 2 tundub olevat ahtalehine tsystlill e Sisyrinchium angustifolium (vt nt Aiasober.ee)
Ma paigutasin selle lillekese iiriste k6rvale, kuna p66sake n2eb iirisep2rane v2lja. Kas pole tore miniatuur! (Eks hiljem saab teda kolida j2lle:D kui koerakesest elevant saab)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Aaa ei, see taim, mida Tii maajalaks peab, on akakapsas, mingi eriti kõrge sort, tuli ka koos drüüasega :)
Lahe taim see tsüstlill, mulle nii meeldib? Kui elevandiks ta kasvada kavatseb?

Kadakas ütles ...

Sa hoiad tagasihoidlikku joont jah? Ainult mõned meetrid on peenart puudu. Võrreldes Thelaga, kes hiljuti tundis puudust mõnest sajast ruudumeetrist. Sa siin eelmises teemas küsisid, et mida võiks lisaks mulisemisele ette võtta. Ma ei tea, mis populaarsusreitingu mu ettepanek saab, aga mul poleks küll midagi selle vastu, kui tunnike-paar külas mättaid sopsutada. See, mis kodus tüütu kohustus, võib küla peal hoopis meeldivam ajaviide olla.
Ja kaugele Borkast Türi jääb? Kas Türil ei ole mingi istikuaed?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

puukooli külastuse peale on ka mõelnud, valin kohta praegu aga päris paari km kaugusel nagu pole midagi

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Issversussver, Kadakas! Ma ei mõtlegi teid kaevama panna!
Tol augustikuisel päeval songitakse labidaga maad ainult nii palju, et mõni taimepoeg kallite külaliste tarvis maast välja saada!

Unknown ütles ...

Minu arust see peenikese varre otsas on sininokk. Moodustab sellise väikse põõsa ja annab hoolega isekülvi. Mulle ta sellegipoolest meeldib.

Tsiil ütles ...

Mina pakuks, et tegemist ongi hariliku kuutõverohuga, kuigi, kui see juba Muhedike aiast pärineb, siis ta küll harilik olla ei saa :)

Anonüümne ütles ...

See lilleke on ahtalehine sininokk, mina sain ta Deia käest. Ja Türil on Elise aia müügiplats, vahva koht, palju toredaid taimi. Maurus

MUHEDIK ütles ...

Jah, aeg-ajalt on vaja ikka oma valdusi inventeerida.

Harilikku pole selles kuutõverohus teps mitte midagi. Mees tõi ta Kaug-Ida ekspeditsioonilt kohast nimega Krasnõi Jar, kus ta kasvas üksikute lapikestena väga hõreda metsa all. Ja praegu on teda vaid paari aeda saanud, kuhu me oleme raatsinud teda anda. Tema ametlik nimetus on madal kuutõverohi (Polygonatum humile), nii lehed kui õied ja õite asetsus vartel erineb oluliselt nii harilikust kui aed-kuutõverohust.
Sinine lilleke on tõepoolest ahtalehine sininokk (Sisyrinchium montanum), ta selliseks pisikeseks jääbki, vahel annab ka isekülvi.

Kimalane ütles ...

Küll on tore kogu aeg targemaks saada. Siin blogides õpid iga päev mõne uue taime.
Algul aeda rajades mõtlesin, et tühja kah nendest nimedest aga õnneks jäävad nad juba ise mälusse ja siit ka uus hobi...õppida,õppida,õppida.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

No seda ma räägin: tunnuste kogum on tal hoopis teine, sel kuutõverohul.
Aga :), et ta minuga kaasa tuli kui te teda veel nii harva jagate ka veel.

MUHEDIK ütles ...

Võta hääks:) Ega ma ju pole kade, lihtsalt ta pidi veidi paljunema, et jagada saaks.