neljapäev, 29. mai 2008

Mis tehtud, mis tegemata.2. osa

Jutt jäi pooleli kiviktaimla (5.) juures:
nii et siis kraapisin ja kratsisin. Pool jäi veel tegemata, eks teeb tiba hiljem, jälle kui aega saab.
Eelmisel aastal istutatud taimed (piimalill, padjandfloks, helmikpööris, kadakkaer ja see mütakas, mille nimi juba meelest läinud) kasvavad hästi. See kevad lisasin sinna hallnelke, põldmarja ja kõik lavendlid kogu aiast. Festuca glauka, see kõrreline sai ka koha kiviktaimlas. Mõned jätsin savipottidesse, iseasi kui kaua nad seal olla tahavad.
Suures savipotis on gladioolisibulad.
Kiviktaimla ei koosne ainult taimedest. Kuna mul on komme oma taskus koju tuua mitte ainult seemneid vaid ka kive, siis siin nad nüüd on: padjandfloksi kõrval on Alpidest toodud kivid. Varsti lisanduvad Emumäe kandist nopitud ümarad pisikesed kivikesed (tulevad koos ühe vanaaegse savikausi ja mägisibulaga) ja need lopergused kulunud telliskivid aukudega ja ilma, on pärit Tallinnast, linnahalli tagant, mererannalt.
6. Köögiviljad jmt.:
Ära söömiseks mõeldud taimed see aasta on tehtud pisut kummalisel valikul: meil kasvavad see aasta siis juurseller, lehtseller, dekoratiivne kapsas. Külvatud on kahte sorti maisi ja kikerherneid. Ümberistutamist ootavad veel ka artishokid. Kasvuhoones ei laiuta see aasta mitte kurk ja tomat vaid hoopis arbuus, melon, basiilik. Tomatit jääb see aasta vaid kaks taime, eelmine aasta neid lihtsalt ei söönud keegi. Kurke ikka tuleb paar taime, Igatsen kurgisuppi teha. See oli maitsev värk.
Traditsioonilised on minu aias herned, aedoad, kõrvits ja petersell.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kaaren: imetletav pysivus iluaia edasiarendamisel! mina, vana madu, olen oma aia ysna rohtu lasknud - teadagi, leivateenimine... aga head eesqjud innustavad! ole edasi tubli nii aia, laste (eriti laste!) & ka loomadega. P2ikest!

Anonüümne ütles ...

PS. Kylastasin Su uuemat k2sit88plogi. Et l2hiymbruses yhtegi k2sit88oskajat pole, siis oli nii v2rskendav Sinu loodut n2ha. & titad olid nii nunnud... p2ikest teile!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Nojah. Kodus töötades tuleb nii või naa koristada valdava osa päevast. Kiviktaimla kraapimine versus kodune koristamine, põrandate pesemine, lelude kokku korjamine, pudru keetmine jne.??? Ei tea tõesti, eks ole, kumb on mõnusam tegevus?

janku ütles ...

Lugesin, et arbuus kasvuhoones.Minagi eelmine aasta panin kasvuhoonesse arbuusi, mõtlesin, et hea soe neil kasvada aga võta näpust.Kuivasid mu arbuusid sootuks ära.Põhjus oli(minu versiooni kohaselt) väetatud turvas, mille ma lisasin tomatite kasvutingimuste parandamiseks.Aga sul on äkki tavaline aiamuld, siis peaks õnnestuma kindlasti.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ega ilma katsetamata ei saa miskit teada. Tänu sellele peab kahjuks nii mõnegi asja ära kuivatama.
Aga aitähh teabe eest. Turvast mul seal tõesti pole.
Olen isegi juurelnud kasvuka mulla üle. Seal ju kõik nii erinevad taimed. Tillist/kurgist palmini välja. Ise ka mõtlen, et kuidas nad seal kõik omavahel sobima hakkavad.

mustkaaren ütles ...

ERinevate taimde sobivuse kohta peax biodynaamilise aianduse raamatutest lugeda saama.