kolmapäev, 8. september 2010

Minevik, olevik, tulevik ehk soovitused järgmiste aastate kevadeiks

Koristasin hommikul kappi ja pihku pudenes kevadine seemnete nimekiri. Kuna "tibude lugemise" aeg on saabunud, panen oma kogemused siia ka kirja. Iga asi ju meelde ei jää, kevadel siis hea siit lugeda, et mis seemneid tasuks proovida ja mida mitte.
1. Jaapani kapsas "Mizuna" - täielik mõtetus. Igas mõttes.
2. Peasalat "Shedevr Vkusa" - väga hea! Mitte ainult maitse vaid ka kuju shedööver! Suur, lokkis, pehme, mõnusalt krõmps.
3. Rooma salat - Keskpärane. Lihtne kasvatada aga maitse ei midagi ütlev. Lastele hamburgeri sisse sobis hästi aga mujale teda küll ei osanud panna.
4. Harilik altee Althaea officinalis - kahjuks andsin laste kätte, no et külvake emmele üks ilus lillepeenar. See laste külvamine on ju nii, et tükk tühja maad ja siis üks pundar ja siis jälle tükk tühja maad jne. Lina ja rukkilill said hakkama ja õitsevad ilusasti aga ülejäänud mitte. Nii et kogemus - null.
5. Peruu füüsal - mis jama see on!!!!?? Taim iseenesest ju kena, õitseb hoogsalt, vilju paksult täis:


Ja marjad on suured, kukuvad ise varre küljest lahti:


aga maitse on kohutav! Nagu halvaks läinud tomat. Hullem veel. Okse. Ma väga vabandan aga tõesti jube maitse. Teisiti ei oska kirjeldada.
6. Füüsal "Koroljok"- võimsad taimed.



Ilusad taimed, umbes meetri kõrgused ja poole meetri laiused. Vajavad toestamist. Muidu võtavad enda alla liiga palju maad. Viljad pole veel valmis
6. Arbuus "Lajko II" - Oleksin pidanud neid varemalt juba ette kasvatama. Viljad pole eriti suured. Aga hea maitsega! Magus!


7. Tomat Matto (Mato?) - päris ok tomat. Sissetegemiseks sellise sibula-tomati seguna sobimatu, liiga hapukas. Aga tomatimahla jaoks ideaalne. Tegin mitu pudelit, ainult pool pudelit veel alles, Kõik jõime mehega koos ära.
8. Amplitomat Cherrola F1 - õudus kuubis. Ühe taimekese pistsin nalja pärast teise korruse taimekasti, see kasvatas seal omale KUUS! viiemeetrist vart, milledele kokku kasvatas neli väikest kobarat tomateid. Täiesti ajuvaba taim, ausõna! Õues ja kasvuhoones ta nii suureks ei kasvanud aga viljasaak jäi samaks.
Olge head, soovitage mulle mõnd head amplitomati sorti. Muidu minu gurmeelõunad  ;)  pole ilma pisikeste kirsstomatiteta täiuslikud.

6 kommentaari:

Tsiil ütles ...

tänan harimast ja võtan teadmisks:D
Kas arbuusi saab õues ka kasvatada?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Peaks saama küll.
Muideks, Tsiil, mul ei õnnestu Sinu blogis kommimine. Seal on see asi keerulisemaks tehtud kui mujal blogides. Äkki Sa vinniksid midagi seal sättida? Ega Sa ei pea muidugi aga noooh ...

Helve ütles ...

väärt info! aitäh!

Tiia ütles ...

Sweet Million on üks selline väike, maitsev ja saagikas tomat, küll ei ole ta amplitomat, vaid ikka kasvukasse mõeldud, kasvab teine kõrgeks.

AnnBuziino ütles ...

Tere. Ka mul kasvas mullu see peruu füüsal. Paljalt tõesti suhu ei kipu, aga tomatikastme sisse koos küüslaugu ja muu vajaliku kraamiga sobis ideaalselt (pasta kastmeks).

Sulev ütles ...

Jaapani kapsas nii mõttetu nüüd küll ei ole! Hea kiirekasvuline kapsas salatite, suppide ja wokiroogade sisse. Mõnusa maheda maitsega. Kahjurite suhtes üsna kindel, saab kasvatada ka ilma pritsimata. Ühest kapsast saab kenasti 1..3 portsu.