kolmapäev, 1. juuli 2009

Veel pisut neist vana-taluaia pojengidest

Ma ei tea, kas fotol on näha kuivõrd võimas ja suur see pojengipuhmas on? Ega vist ei ole. Ma olen sealt juba kaks sületäit õisi kingituseks välja lõiganud aga ikka on ta nii suur ja vägev puhmas.
Ja kuidas nad veel lõhnavad! Aijeee!
Teine, samuti vana-taluaia pojeng, roosa, hilisema õitsemisega, kõrge.
Pildistasin kahelt poolt, erineva valgusega. Äkki mõni pojengispets oskaks tema nime mulle öelda?
Sebisin netis veidi ja minu variant oleks Edulis Superba.
Nüüd tuleb veel välja nuputada, et mis valge sordinimi on.
Ma muidu just eriti ranget arvestust ei pea püsilillede sordinimede üle, näiteks nartsissid on mul lihtsalt nartsissid. Aga tulpide ja pojengide nimesid tahan küll teada. Võib-olla on see pisut tobe aga näiteks kevadel oli neid tore tervitada niimoodi kohe nimeliselt, et tere, Blaze ja rõõm sind näha, Nymph!
Blaze on mul muideks pisut tõbine. Ma ei raatsinud teda päris ära visata, istutasin igaks juhuks teistest eraldi. Muud pole nagu midagi häda kui et lehed kisuvad kipra. Mädanikku, täppe, laike, midagi taolist piskit pole. Lihtsalt kasvus maha jäänud ja lehed kortsus. Mõnda aega tagasi kui ta mujale tõstsin, vaatasin ka juurika üle. See oli igati tip-top. Ei tea, äkki teeks talle küüslauguvanni?

4 kommentaari:

Mari ütles ...

ma pojengide hingeelu ei tunne, aga kortsuslehelisi taimi olen ravinud nõudepesuvahendiga. suht lahja lahus tuleb teha, näiteks Fairyst, niisugune kergelt heleroheline ja mul on aidanud see lehetäide, orhidee kahjurite ja ka tundmatute hädade vastu

MUHEDIK ütles ...

Eilsed külalised rääkisid, et lätlased leotavad kahtlasi taimi pesuvalgendajas ja ikka üsna kanges lahuses umbes tunnni.
Need kängunud ja kortsus taimed viitavad viirusele, istuta nad kaugemale, tee kuskile karantiiniaed.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Eks ta juba ongi kaugemal. Äkki tuleks ikka süda kõvaks teha ja taim hävitada?

MUHEDIK ütles ...

Kõige kindlam tegu, enne kui kogu aed haige on