teisipäev, 28. juuli 2009

Kaua tehtud, kaunikene? Pigem sutsu porine.

Et kõik ausalt ära rääkida, peaks ma alustama sellest, et miks mul seda varjupeenart üldse vaja on. Nimelt on üks minu lemmik-taimi kivi-imar. Ma leidsin ta kunagi lapsepõlves Karksi-Nuias ühe kivimüüri pealt. Tookord arvasin, et olen leidnud midagi ülemõistuse haruldast. Mõned aastad tagasi aga avastasin, et seal kivimüüri juures oli tõsist võsahävitustööd tehtud ja koos kõige muuga oli kadunud ka minu kivi-imar. See oli üsna suur pettumus. Ma saan aru küll, et peab ikka muru pügama ja võsa ohjes hoidma aga peab siis koristustööde käigus ka huvitavamaid taimi hävitama?
Ja nii ma muretsesingi kõigepealt omale kivi-imara ja alles siis hakkasin kukalt kratsima, et kuhu ma ta siin siis elutsema panen? Õunapuu all oli tal hea küll kuid kui puu hulka väiksemaks jäi, muutus ka imar pisikeseks. Nüüd, kus ta on juba mõned päevad uues kohas pesitsenud, viskas ta kohe hooga end kolmekordseks pikkuselt.


Aga nüüd kõigest järgemööda!
Alati ei ole koos lastega just kõige lihtsam aiatöid või mis iganes töid teha. Iial ei või teada, millal nad ära tüdinevad ja hoopis mingis x suunas minema purjetavad, tuppa kipuvad jms. See töö aga meeldis neile küll. Esiteks toodi koorem kive. Toomine oli omamoodi tore sündmus ja nende edasi-tagasi tassimine oli ka tore. Eriti tore oli sobiliku kivi otsimine. Väikse Abilise ülesanne oligi valida nende kõige väiksemate ilukivide seast ja sättida neid müüritisele.

Pintseldamisest nad osa küll ei võtnud. Selle töö tegin üksipäini ühel eriti vihmasel päeval. Värv st. puidu immutusvahend on ju mürgine. Nii istuski mees lastega toas vahtides multikaid ja mina vehkisin seenevihmas palke immutada.
Kui padukas algas, tõmbasin palkidele kile peale ja kappasin kah tuppa peitu. Ja nii päev otsa. Edasi-tagasi. Aga töö sai tehtud ja kolm väiksemat ja kolm suuremat palki sai ilusasti immutatud. Ega mulle see värv eriti ei meeldi aga mees lubas, et aja jooksul pidada ta ikka tumedamaks muutuma.
Palkidest tuleb trepp varjupeenrasse. Ja varjupeenar tuleb ise siia:
Vasakul on siis see sirel ja paremal jasmiin. Nende vahele ja sireli taha majaseina äärde kolivad siis kõik mu varjutaimekesed.
Teisel pool jasmiini on siis tühi plats kuni leedrini. Panin spetsiaalselt selle pildi, mis on niitmata kah. Et kontrast oleks paremini näha!
Ja sama koht täna õhtul:
Seal peab veel kõpitsema, ülearused kivid ära vedama, pinnast natuke siledamaks kaevama, peenrapinnast natuke kohati veel läbi kaevama. Aga ma lasen sellel kohal praegu lihtsalt natuke olla, taheneda, hingata. Kui suured kaevetööd, pinnase kobestamised, istutamised ja mulla ja kivide vedu käib vaheldumisi paduvihmadega, on tulemus tegelikult üsna jube. Jube, jube, jube! Porine!
See kõrgpeenar omab praegu nö. ajutise peenra funktsiooni. Algselt planeerisin sinna mingit pinnakatjat põõsast. Kas võnk-pärgenelas Crispa't, Dammeri tuhkpuud või mõnda põõsasmaranit (Manchu) Aga siis avastasin, et juba ammu ootab paremat elupaika bergeenia ja sealsamas saunaakna all kasvab ruuge päevaliilia. No las kasvab edasi, eks ole?!
Nüüd aga varjupeenrast!
Ega ta 100% valmis veel pole. Aga ma ootan seda va tahenemist! Praegu näeb ta väga äratrambitud välja. Aga muidu sai seal suur töö ära tehtud. Ja igaüks oli omamoodi abiks. Kaevati suur auk, põhja tassiti liiva, siis sättisime palgid paika (keskmine läks ikka viltu!) ja kaevasin valmis istutusalad:
Siiapoole tekitasin pisikese kivimüüri, seal elutseb kivi-imar, tema ümber on siis helmikpöörise Ruby bells istikud. Algul oli hosta Hr. Ahse ka seal, kuid kui Väike Poiss teda järjekindlalt juba teist korda välja tõmbas, istutasin ta mujale. Ma loodan, et taim ei "pahandanud", väljanägemine oli tal vintsutustest hoolimata täitsa hea.
Ja siit varjutrepp teiselt poolt:
Seal kasvavad siis edaspidi kullerkupud, sügislilled, kirju nõges (see taim muutus ka hulka ilusamaks kui varju alla sai), sinilillepuhmas, hosta Regal Splendor ja sealt edasi veel martagonliiliad, piibelehed, sõnajalad.
Selline ta siis ongi, mu varjupeenar. Väike aga omamoodi päris tore.

11 kommentaari:

deia ütles ...

Äge töö see kivideveeretamine eks! Ja eriti nende paikasobitamine - see peris aeganõudev - üks ei sobi ja siis teine ei sobi jne. Aga kui valmis saab - siis on jube hea meel ja mõnus tunne. Sinu oma kukkus väga hea välja ja see, et üks palk viltu on - ongi lahe mu meelest. Ja lastega on jah nii, et nad üsna ettearvamatud - ma siiamaani imestan, et kuda mu plika kondid terveks jäid peale seda kividetralli - isegi ühtegi varbapeale kukkumist ei olnud tal, kuigi tassis neid hoolega. Minu varbad vastupidieslt on küll sinised :DD

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Eks lastel olid ju ikka väiksemad tassida! Aga mulle meeldis see kivide sobitamine, justkui puzzle mingisugune.
Nüüd jääb oodata kuni taimed kosuvad, siis saab jälle pilti teha!

Köögikata ütles ...

Lahe! Kõva töö olete ära teinud.

Hiline ütles ...

Nüüd vist minul luulud, omateada kirjutasin kommentaari?!?

Ilus peenar ilusas kohas, mulle meeldivad sellised varjulised kohad.
Ime, et Sa laste kõrvalt üldse midagi teha saad - minu omad oleksid maa mustaks abistanud.
Kive meeldib mulle ka laduda, ega neid muidu aias nii palju ole.

Eve Piibeleht ütles ...

Ilus! Ja kui taimed suuremaks kasvavad, siis kindlasti superilus. Kivide ladumine on ka eluaeg olnud üks mu lemmiktöid ja mind ajab väga karvaseks, et ma seda enam teha ei tohi.

MUHEDIK ütles ...

Armas peenar armsas kohas! Ja see vildakas trepp ongi nagu peab.
Ja ma kohe kujutan neid laste tegemisi ette, minu omadele meeldisid ka säärase vägilaste tööd.
Aga tead, mis mul äkki pähe tuli. Sa peaksid koos lastega ära õppima ka selle Hilise pottide plätsimise ja nt selle kirju nõgese potti panema, ta hakkab Sul hullusti vohama. Käisin hiljuti ühes aias, kus sedasi oli toimitud kirju naadiga, tulemus oli super.
Ja mõtle, millist lõbu see lastele pakub. Noh, kindad peavad muidugi käes olema.

Hiline ütles ...

Kui tahate potikursust, siis palun. Valige päev ja ma õnnelik, et on mõjuv põhjus peenarde rohimisest kõrvale hiilida :DDDDD

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jajahh, ootame rõõmuga kursust!

Hiline ütles ...

Kui Sa seda tõsiselt soovid, siis lähme Thela foorumisse edasi arutama.

Kadakas ütles ...

Selline armas varjuline nurk! Kas sul seal kiviveerega peenral kivide all ka midagi on? Ajalehte, või kilet vmt? Ma ise ka siin kiviveeretamisega ametis olnud ja tükk aega mõtlesin, kas midagi kivide vahele panna, aga siis ei pannud ikkagi, karta on, et sealt mul hakkab orasheina ühel hetkel välja ajama.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Hakkab jah!