neljapäev, 30. juuli 2009

Paar sõna veel kiviladumise tehnikast, taimevahetustest ja taarast ehk pakendamiskunstist

Kõigepealt veel üks pilguheit minu viimasele kivimüüri-üllitisele, kõrgpeenrale saunaakna all: Tehnoloogia on lihtne, kraapisin reha ja labida abil peenra külje 45° all kaldu, katsin sobivas suuruses kilega ja ladusin kive täis. Allapoole suuremad (mõnda aitas mees ikka tõsta, ma pole üliinimene!) , siis keskmised, siis väiksemad.
Pean ütlema, et selliselt kaldu laotud müüritist oli palju lihtsam laduda kui näiteks järgmisel fotol olevat püstist müürijuppi. Sobitamist oli palju vähem. Kivid nagu ise kukkusid paika. See on ka põhjus miks mu kolmeaastane Väike Abiline sai kiviladumises hooga kaasa lüüa! Ja ei tasu arvata, et see müür kuidagi logiseb ja kivid on lahtised. Nad on vägagi kinni, seal saab peal ronida küll.
Aga see müürike:
vot see logiseb küll. Olgugi, et on tehtud hoolikalt valitud paekivilatakatset ja hoolega paika sätitud. Kunagi, kui midagi muud tarka pole teha, plätsin sinna tsementi vahele, arvatavasti.

Taimevahetustest:
Mul vedas! Sain omale valge iirise! Pealekauba saadeti veel ka kaks juppi igihali varjupeenra tarvis. Aitähh Karekesele!
Taimed olid ilusad ja mis neil viga ilusad olla, nad olid ka väga ilusasti pakitud! Otsustasin ka ise end kokku võtta ja taimede pakkimiseoskust tiba parandada.
Inimene, kes kasvatab tulpe, peab omama igasugu taarat. Esiteks mahaistutamisnõud ja korvid. Teiseks nõud kus nad kuuris kaks nädalat kuni kuu aega järelvalmivad. Selleks sobivad kõik plastmassist kausid ja karbid ja vanad värvipotsikud ja köögis kõlbmatuks muutunud potid-pannid. Kolmandaks on vaja mingeid kuivast ja õhkuläbilaskvast materjalist pakendeid puhkuseperioodiks augustiks/septembriks. Siiamaani kasutasin paberkotte, see aasta alles mul plahvatas! No miks ma pole õmmelnud neid kotte? Riie sobib ju ka ideaalselt?! Ja nii ma avasingi tulbikotikeste õmblustöökoja:
Lihtsamad koju oma tarbeks ja ilusamad tubakakoti stiilis vahetusprogrammidesse:
Paelakese külge lipik sordinime ja kirjeldusega ja sõlm peale! Enam ei topi ma oma sibulaid ajalehepaberisse. Ma olen nüüd stiilne! Emotikonid
PS. : Nüüd kus ma olen valmis saanud kõrgpeenra, varjupeenra ja ära sortinud kõik oma tulbid (mitte kõik, osa jäi maasse kah.) olen otsustanud puhkama hakata. Viskan end külili. Jalad panen seinale. Magan, söön ja logelen. Mitte midagi ei tee. Absoluutselt mitte midagi.
No okei, ma pean süüa tegema ja lapsi pesema ja koristama seda segadust, mida nad külvavad. Ja voodeid tegema ja põrandaid pesema aga midagi rohkem ma ei tee!!!! Ma puhkan nüüd!!!
Ahjaa! Köögimööbli tahaks ka ümber tõsta.

10 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Sul nüüd ju kõik jõu-ja ilunumbrid ära proovitud, mis see väike kappide lohistamine ära siis on:D Jõudu selleks!
Aga kotikesed on tõesti stiilsed:) Oled ikka väga tubli, et laste kõrvalt niipalju teha jõuad!
Sellist maakivi müüri saab laduda sama tehnikaga ka hoopis järsemat, mul neid ju siin kaks ja seisavad ka kindlalt.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jah, ma algul üritasin ka järsemat aga siis otsustasin ikka laugema kasuks. Tundus ilusam kuidagi selle koha peale.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ai jeeh! Selle kapi ma jätan ikka mehele sikutada. Ma seisan kõrval ja kommenteerin, et vasakule, ei paremale! Kiiremini, kiiremini! :D

Mariihen ütles ...

Kas ma sain õigesti aru, et tulbisibulad istutatakse maha mingi anuma (korvi) sees?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Osa küll, jah, nii on neid lihtsam hiljem üles võtta. Ei jää miskit maha. Ja seal korvis võivad nad muidugi järelvalmimist ka teha.

Hiline ütles ...

Sellise kaldega kui all teisi kive pole, tükib ära vajuma. Mul see "kassipeenar" oli ka esialgu kaldega, kahe aasta pärast ladusin peaaegu otse.
Riidest pakkekotikesed on ägedad! Ise teen vahest ajakirjade klantspiltidest karbikesi, õmblusmasinat ei taha kohe nähagi :)

deia ütles ...

Kotikesed on ägedad!
Ma oleks ka tahtnud oma peenra serva nii kõrgele ajada - aga kive oleks isegi jätkunud, aga vat muld on see, millest puudu jäi.
Aga Hilisel õigus - niimoodi kaldulaotuna võib ta sul ära vajuma hakata kui seal all kive toestuseks pole

Köögikata ütles ...

Väga lahedad kotikesed.
Aga puhkamiseks peaksid sa lapsed mehe hoolde jätma ja natukeseks (no kasvõi pooleks päevaks)kuhugi täiesti ära minema. Mul tulevad küll lapsed kaasa, aga nad suuremad ka. Lähen jälle oma meretagusesse paradiisi seda metsikut komandeeringupinget tasa tegema. :o)

Meeli ütles ...

Täna just puhastasin oma tulbisibulaid, panin vineerist korvikestega (need, milles šampinjone müüakse) hoiule. Nüüd aga leian siit nii hea nipi! Peab järgi tegema!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jah, muidu kogu neid karpe ja kotte ... tüütu tegevus! Palju Sul, Meeli, tulpe on kah?