neljapäev, 18. juuli 2013

Värvid ja kivid

Et pisut oma mõtteid korrastada, sikerdasin ühe aiaplaani. Üsna valed proportsioonid on, aga nooh, las olla, enam-vähem vastab ikka tõele.


Kogemata on nii juhtunud, et tiigi ümber on mul kollased ja sinised värvid. Ja las ollagi edasi, see näeb ilus välja. Teine peenraots on ainult valgete õite ja lehtede tarvis. Hmmm. No enamjaolt. Sest on igasuguseid eripärasid taimedel, mõni läheb mingi kasvuperiood kollaseks, mõni punaseks, mõni on lillakas, mõni roosa varjundiga, mõni puhta sinine. Kindlasti on võimalik tekitada päris 100% rohevalget aeda aga minu võimuses see küll pole. Taimed on minust kavalamad :)
Noh, ja kahe peenraotsa vahel on siis ala (seal, kus see salarada läbi läheb), kus ma üritan neid kahte erivärvimeeleolu kokku sobitada. Seal peaks ka justkui valitsema valge aga sekka hüppavad kontrastidena tugevad punased ja sinised. Sinna ma neid sulg- ja nõmmnelke otsingi, neid valgeid või roosasid. Aitavad meeleolu hoida. Ja no lõhn muidugi ka.
Sinist värvi teevad seal muidugi paljud sinise lehevärviga hostad, siis veel Kata elulõng, sinine floks ja priske iisop. Punast värvi esindavad pojengid, tulbid, kirburohi ja need valgekirjud taimed, mis sügisel punaseks värvuvad, näiteks Fortune'i kikkapuu.
Ja siis veel päevaliilia:



..ja tokkroos:


Selle peenra üle hakkasin juba üleeelmine kevad pead murdma kui mutionu ja rotitädi tulbisibulatele hävitavat säru tegid. Nimelt on neil seal kivide vahel korralikud käigud ja mis söödav ripakil, see ära. Kahjuks. Nii ei saa ma oma esialgset taimede istutus/paigutussüsteemi kasutada ja pean midagi uut välja mõtlema.

Peenra läbilõige:


Peenar on ehitatud treppis. Ma mõtlesin, et kui sibullilled istutada tagumisse ritta ja püsikud esimesse madalamal astmel, siis saavad tulbid kõigepealt troonida oma õitsemise ajal kivimüüri taustal ja hiljem jääb piisavalt lai ruum järgmiste püsikute-õitsejate ja müüri vahele, nii et müür pole 100% varjatud. Aga see ei olnud hea idee, sest mutionu ja rotitädi elavad just seal tagumise müüri all ja suhtusid minu tulpidesse kui talvistesse varudesse. Otse kivide kõrvale tulpe ma panna ei või.
Nii, et ma praegu siin nüüd mõtlen, et kuidas seda asja korraldada nii, et ma enam tulpidega rotte ei toidaks.

Sest varsti lisandub ju veel tulbikesi :)


13 kommentaari:

Tii ütles ...

Vahetasd välja vapilille ja kuulutad välja piiramatu nartsissi, kevadiste iriste ja muude näriloomdele mittemeeldivate sibulate vastuvõtu. Üksikud veel säilinud tulbipuhmad turvad alt ja külgedelt ehituspoe ämbritega ja pealt mingi killupuruga. NB! Kui ikka tõsised tulbigurmaanid tegutsevad, siis ei aita tulpide istutamine lihtslt nartsissipuhma keskele (järele proovitud).

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ei, ma ei kavatse neist loobuda, kindlasti mitte!
Aga rotipessa ma neid enam istutada ei kavatse

Köögikata ütles ...

Sinu lahedad joonistused jälle! Ja mis ilusad uued sibulised!

Neljandik ütles ...

Ülilahedad skeemid, eriti vahva on see näljase pilguga mutionu seal tulbisibula juures. Ja kuigi ma ise elan oma aias ikka härrade Katse ja Eksituse meetodi järgi, imetlen ma tõsiselt inimesi kes teevad plaane ja tegutsevad läbimõeldult. Ja kaunid uued valged sibulilled on Sul välja valitud.

MUHEDIK ütles ...

No on meil ikka tublid tüdrukud. Plaanid paberil ja puha. Õnnelikud, kes sikerdada oskavad.

Tulpidele pane ümber peent graniitkillustikku, ükski rott ega hiir sinna sisse ei trügi.

Aga kas Sul kollast värvi ikka jagub piisavalt kevadest sügiseni? Pakuksin Sulle mitu kuud õitsvat täpilist metsvitsa. Kui osa temast kodu endale ei leia, läheb komposti.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

No natuke võiksid ju tuua.

Tii ütles ...

Rotid ja hiired, kes pealtpoolt lähenevad, võib graniidipuru ehk sibulatest eemale hoida kui neid närilisi väga massiliselt ei esine. Kui aga mügri on asjasse segatud, siis ainult pinnakihi-killust abi ei ole - nemad lähenevad maa alt. Mutid ju taimi ei nosi, kuid nende tunnelid kergitavad taimed üles ja jätavad kuiva. Kuigi see on hulga lihtsam soovitada kui teostada - vahel võib abi olla uute kohtade kasutuselevõtust, siis võib röövlitel uus toiduladu mõnda aega kahe silma vahele jääda, kuid kunagi mingil aastal nad ikka avastavad..

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Avamaal pole nad mul eladeski varem niisugust kurja teinud kui nüüd paari viimase aastaga seal kiviaiapeenras. Kui ma tahan kiviaiapeenras tulpe näha, tuleb jälle vanad ämbrid kasutusele võtta, mis muud.

Tsiil ütles ...

Ägedad joonised ju :D Kui sul talvel aega on, mida ma küll ei usu eriti, sa ju koolilaps, siis võid selle peenra veelkord üles joonistada, pildista aga ohtralt, siis saad kuudeks jagada või nt 3x perioodiks ja saad värvid kõik kätte. Me koolis pidime. peenar kevadel, suvel ja sügisel ja kui okaspuuud, siis talvel ka :D

No ma üritasin siin ka. panin tulbid koos küüslaukudega. Küüslaugud tulid ja tulbilehed ka, aga õisi netu :D

p.s. järgmisel joonisel tee mutt sussid püsti, äkitsi see mantra aitab

MUHEDIK ütles ...

Ma ei mõelnud killustiku pinnale puistamist, killustikuga tuleb ümbritseda kogu sibul- alt, külgedelt, pealt s.t. istutad killustikud sisse

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Kui õisi ei tulnud, äkki liiga noored st väikesed sibulad. Ei jaksa õisi teha veel või enam ... kust need sibulad said? Küüslauk on hea küll kuid muude asjade vastu: viirused ja hallitused ja vampiirid. Mul kogu aed küüslauku täis
:D

Tsiil ütles ...

Kujuta nüüd neid vaeseid vampiirikesi ette, värisevad teie krundi piiril, tahaks aeda minna, aga ei saa :)

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

:DDDDDDDDDD