teisipäev, 30. juuli 2013

Stabiilselt graafikus



Ma olen oma aia-tegemistega stabiilselt graafikus. On antud suurepärast ilma aias sonkimiseks ja minu kivipeenra renoveerimistööd lähevad ludinal. Ja minu ida-hübriid Siberia on ka graafikus: õitseb tublilt jälle. Kui ma ta aastaid tagasi omale muretsesin, olin kindel, et ega neid kauaks ole. Öeldi ju, et ida-hübriid vajab õitsemise ajal 30 kraadi sooja ja kui seda ei saa, lähevadki tasapisi hävinemisele. Aga ilmataadile meeldib, et ma neid liiliaid kasvatan, nii on ta mulle igal aastal liiliate õitsemise aegu andnud särtsaka kuuma. Aitäh, olen väga rahul!


Ja see on vale jutt, et umbrohtunud peenart ei saagi enam korda, et mõtekam oleks kohe uus peenar rajada. Püsiku saab teisaldada, plats korralikult läbi kaevata ja voila! täitsa ok peenar jälle!
Mul oli eile hullumeelne tööpäev aias: korrastasin ümmargust astangut trepi kõrval. Kunagi oli mul seal kaks pojengi: Krinkled White ja ahtalehine. Mingi hetk jõudiski mulle kohale, et need pojengid näevad seal künka otsas küll vahvad välja aga ajapikku ei saa ma sealt kivide vahelt neid enam kätte ja nemad ju umbrohuga vanad sõbrad. Aasta või paari pärast seal polegi muud kui üks võsa.
Uued esinejad seal künkakese otsas on kukeharjad ja üks tore puhmas kirillovi kuldjuurt Rhodiola Kirilowii. Kuljuur esineb kevadel, kukeharjad sügisel, noooh ja mõni kukehari on ilus ju peaaegu üle talve. Mulle hakkavad nad iga aastaga üha rohkem meeldima. Seal on ka valmis juba kohad nendele kukeharjadele, mis ;) loodetavasti lisanduvad õige pea.


Kukeharjasid on mul seal esialgu neli eri sorti: kaks vägevat puhmast oletatavasti Herbstfreudet, tumepunane Xenox, Kadakalt saadud mingisugune valge- agar levija seemnete kaudu ja valgete õite ja leheservadega Frosty Morn. Üks serv jääb drüüasele, teine serv roosaõielisele padjandfloksile. Praegu hullavad seal igihali variegata ja mingi eriti aktiivne akakapsas (tuli Muhediku aiast millegagi koos, vist drüüasega tuligi). Nende jaoks on mul ka juba uus plats olemas, kus nad teisi taimi ei sega ja saavad omaette laamendada-levida, palju soovivad.
Ja mis puutub nendesse jorjenitesse seal taga, siis nemad pääsevad ka varsti elukohta vahetama ja asemele tuleb veel-veel-veel kukeharju!!! Igasuguseid ja erinevaid!

Siin kõrval on suve alguses tehtud pilt kui peenraääri sai ümardatud. Üritasin järgmist pilti tehes sama kohta ja nurka tabada.
:P edasiminek on märgatav. Uuel pildil kohati tunduvad taimed väga üksteise otsas. Tegelikult see pole nii, potitan seal kokkutulekule minevaid taimi ja hoiustan teiste taimede vahel. Seal selline mõnus poolvari, potistatavad taimed ei jää lauspäikese kätte.



PS.: tekkis mõningaid muutusi plaanides. Terrassi parandame järgmine aasta :D joome oma hommikukohvi veel pool aastat võsas ... või misasi see meil siin on. Muude plaanidega aga oleme graafikus, me oleme õige toimekad olnud see aasta.

5 kommentaari:

Tsiil ütles ...

Sa oled blogi tuuninud, väga äge, s.t. hästi loetav :)

Ühtlasi tuleb tunnistada, et olen kade, mina olen oma graafikutest haledalt maas. Kohe astub august uksest sisse ja mina ikka veel juulitan.

ja kuumust ei kannata ma üks teps. Olen ilmselt üks vähestest, kes puhkuseks vihma soovib :)

Enne ja pärast on hää, eriti pärast. Sinu ida-hübriidi naaber aga meeldib mulle vaat et rohkemgi, ketser nagu olen :D

isehakanud lillekasvataja ütles ...

protsenti Mina augustit enam mingiks aianduskuuks ei loegi. :) See on 100 protsenti kokanduskuu, ainult õunapuude üleliigsete võsude eemaldamiseks tuleb üks ilus õhtupoolik eraldada
See roosa ülane on super jah. Minu lemmik :) saaks kuskilt sellise valgeõielise ka veel kätte, siis rohkem enam miskit ei tahagi!

mustkaaren ütles ...

Juuli on minu absoluutne lemmik:)
Kes teeb trenni, see on tugev, ytleb kivipallurite vanasõna. Sinu aed on nii tugev kui ka silma rõõmustav. Ja... kuidagi kodune.

Eve Piibeleht ütles ...

Mina olen 100% graafikust maas ja loodan just augustile. Kokandus õnneks mu suveplaanidesse ei kuulu...

Köögikata ütles ...

Minul õnneks graafikuid ei ole, aga panustan ka just augustile, kui puhkus on. Selle juulipõuaga, mis jaanist eilseni kestis, poleks saanud mitte midagi aias asjatada niikuinii. Jah, ka mina ootan puhkuseks vihma.
Aga teie seal olete tõesti väga tublid ja tegusad.