laupäev, 4. aprill 2009

Wellcome to the PORIland

Sel a'al kui põldudele ja heinamaadele kogunevad sulalumejärved ja saabuvad rändlinnud, on koduaed nagu ...... üks suur porimülgas. Siin näiteks on minu maasse potitatud istikud. Eks nad tuleb varsti nüüd kuhugile edasi istutada, nö. koolitust teha. Pildil siis üks elupuu ja pisikesed püramiidtammed.
Mulle püramiidtammed õudsalt meeldivad. Ma ei pahandaks üldse kui mul neid tulevikus oleks kohe üks paras pisike tammik.
Siin fotol aga on vist üks jamade jama. Ehk täpsemalt öeldes, sügisel istutasin siia pojengi Santa Fe. Praegu, nagu isegi aru saate, on seal kolm mutihunnikut üksteise otsas, nii et ei mingit Santa Fed vist enam. Üldse on peenrais palju neid ebameeldivaid kuhilaid. Peab omale rohkem neid va püvililli hankima. Seal, kus nende sibulad maa sees tukuvad, pole tõesti ühtki mutimullahunnikut.
Edasi kontrollisin oma roose ja muid soojalembeseid taimi.
Vara muidugi lõplikku otsust veel teha aga tundub, et plataanidele sobis selline talv küll. Aga palm kasvuhoones andis otsad. Ka kuldvihmadega on kõik ok. Robiinia ja glediitsia on alles lumevaiba all tudus.
Järgmiseks jäi fotokaamera ette roos Angela. Täitsa ilusasti on talvitunud. Kõige tublim oli küll roosidest Artur, see kollaseõieline, sel pole üldse mingeid külmakahjustusi.


Siin fotol on aga roos Cisterciens. No tema on küll kuni mullapiirini külmavõetud. Hea ikka et muldasin roose.







Ja lumikellukesed muidugi! Muid imelisi kevadõisi veel pole. Kevadel õitsev sügislill küll upitab vapralt oma ninakest lume alt, kuid lumi on seal aiaosas veel võimutseb ega lase kevadet ligi. Pean selle sügislille kuskile mujale istutama, seal ei pääse ta kevadine ilu mõjule, keegi ei näe teda ju seal!!!


Ilusaid, porivabu kohti on tegelikult aias ikka ka. Kiviktaimla!
Mõnus, et on selliseid kohti, mis hoolimata ilmast või inimtegevusest on ikka silmale miskit positiivset pakkumas.

6 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Sama siin. Pealtnäha juba päris ilus, aga lirtsub talla all kah ilusasti :)

deia ütles ...

Meil aed juba peris tahe, ainult põhjapoolsel küljel on veel lumehunnikud. Täna ka plaanis koristustöödega algust teha. Aga nende muttidega on ikke täbarad lood küll - ma ka võitlesin nedega aastadi. Aga meil kadusid nad ära pärast seda 2006 aasta talve, kui paduvihmale järgnes järsult -30. Ei teagi kas uppusid ja siis külmusid või vastupidi :)

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Ma nüüd loodan, et ehk mu kassikari suudab neid ohjata. Kunagi mul oli selline kéouts ja mutid püsisid kõik viisakalt naabrite juures. Muidu mis méottega sa neid kalleid püsikuid üldse aeda soetad? Muttidele sonkida?

Köögikata ütles ...

Noh, meil polnud täna tahenemisest juttugi, päev otsa on tibutanud.

Nodsu ütles ...

"Ma tean, mida Te tunnete!" :D... me lasime täna mehega nagu väikesed triibulised sipsikud labidatega hoovis kevadvetele äravooluks kraavikesi kaevata :) Õhtuks oli see suuuuur lomp igal juhul kuhugi laiali vajunud, aga üldiselt jah on kogu õu kaetud paksu tüma pori- või veekigihiga. Eriti vahva on muidugi kui põnglane ennast sinna kas siis tahtlikult või tahtmatult kõhuli heidab :) Ja muttidest... sügisel jäi u 1/3 porgandeid üles võtmata. No ja tänaseks oli siis lumi pealt ära sulanud... Isegi Šveitsi juust ei ole nii auklik, kui aiamaa selle koha pealt. Porgandeid ei leidnud muidugi ühtegi :)

Kadakas ütles ...

Ma ei julge veel alla aeda samme seadagi. Lumi on küll läinud, aga klindi all tuleb veel vähemalt nädalake oodata, kuni see paepealselt tulev veemassiiv on kraavini jõudnud.

seda et, Notsu porgandid pistis pintslisse vesirott.