neljapäev, 19. veebruar 2009

Plaan ürdipeenra ja kolimistega

Sobrasin oma vanades fotodes ja otsustasin oma plaani (A ja natuke B-d) visualiseerida. Ja kui kellelgil, kel tuleb tahtmine nõu anda, parandada või õpetada ja arvamusi avaldada, laske käia! Kõik hea nõu on teretulnud!
Esiteks siis plaan A ehk ürdipeenar. Ja natuke ka plaan B-st, ehk suure peenra kolimisest. 
Ürdipeenar on mul plaanitud otse maja esisele platsile. Seal saab siis toimuma täielik MEIKOOVER (make over) ehk siis eestikeeli: kõik uutmoodu! Vanast ajast on seal veel järel iidvanad sõstrapõõsad ja natuke tikreid. + üks vana õunapuu ja valge sirel. Nojah, ja maapind on seal pisut kaldus. Õunapuu ja sirel jäävad, ülejäänutele - tadaa! 
Järgmisele pildile joonistasin siis pisukese plaani, et kuidas see peenar peaks tulevikus välja nägema. Nimelt lükati sinna ju vana trepp ja see sinna ka jääb. Trepist edasi jääb edaspidi muruga kaetud jalgrada. Raja ääred on tähistatud punasega. Ääred laon kohalikkudest kividestKuna maapind on kaldes, plaanin kogu platsi ehitada treppi, astmetena. Astmete servi tähistavad helesinised jooned ja eks punased trepijooned muidugi ka. Lisaks ürtidele jmt. kavatsen seal muidugi ka lilli kasvatada. Sest ilu toidab ka ja mitte vähe! Nagu ma vist varemgi olen maininud, mul on siin juba vanast ajast kasvamas kahte sorti iirised, ühed sinised ja teised kollakasvalged. Ka irised tahan siia platsile paigutada. Juba kasvõi sellepärast, et on näha, et neile siin tõesti meeldib. Sinine iiris on juba paigal, joonisel tähistatud roosa noolega.
Ja selline ta mul muidu on:Juba ammu oli mul mõte, et lisaks talle veel paar erineva kõrguse ja värvitooniga sinist iirist. Tegingi juba garden.ee-s tellimuse ära. Ma ei taha just mingit kollektsiooni tekitada, lihtsalt ilusat sinist värvilaiku maja ette ja kui nad parasjagu ei õitse, on neil ju äraütlemata ilusad lehed. Vähemalt sellel minu sinisel on küll. Suured ja ilusasti kaardus.
Plaanil märkisingi uute iiriste kohad siniste joontega.
Sinna kolivad ka kõikvõimalikud maitse-ja ravimtaimed nagu palderjan ja pune. Praegu elutsevad nad plaan B lillepeenras. Kolivad arvatavasti maikuus. Hiljemalt juuli algul. Sinna kolib ka roosa kassinaeris ja oblikas. Kindlasti külvan sinna kuskile ka piparmünti ja saialilli. Ja need härjasilmad pune kõrval kolivad ka sinna. Nad süüa ei kõlba aga kuhu ma nad ikka panen? Nad ise kunagi tekkisid mulle lillepeenrasse ja on aastatega väga ilusa puhmaka tekitanud, on teine kuidagi omane.


Ja siis ootavad sinna kolimist mitu puhmast kullerkuppe. Plaanil tähistasin nad kollaste laikudega aga ma pole veel päris kindel, et just need kohad... seda vaatab kevadel kui sebimiseks läheb.
Ja lisaks kolivad sinna arvatavasti ka talinelgikesed. Need on nüüd mingid sordinelgid aga nimes ma pole päris kindel. (Snezana) Õis on tsipa suurem kui tavalisel sordil ja lokkivam, säbrulisem.
Aga nad ei paljune nii hoogsalt kui tavaline.
Vot siis selline plaan see plaan A. 

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mulle on tunduma hakanud, et astmeteks tehtud maapinnal on paljudel taimedel parem kasvada, eriti q kallak on p6hja poole, nagu meil. Inimese silm ka naudib astmeid e Inimese T88d rohkem q lihtsalt haljastatud m2ge:)
Trv, Kaaren

MUHEDIK ütles ...

Plaanid on ilusad asjad. Mina pole veel niikaugele jõudnud, et mingi peenraplaani paberile panen. Kui mingit kohta vaatan, tekib see plaan mul pähe ja siis tegutsen.
Teistele olen vahel midagi visandanud. Ja astmed on alati suurepärased asjad, lasevad taimedel end rohkem näidata.
Aga ma ei saa Su plaani pealt praegu aru, kas Sa kavatsed luua ühe suure massiivi või tahad teha neile astangutele palju väikseid istutuskohti.
Kui võib soovitada, siis katsu kõik kokku ajada, et tekiks suured kaared ja uhke voogamine. Palun vabandust, aga muidu tekiks nagu hulk kääpaid.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ma ei saa nüüd jälle Sinust aru... ei mingeid kääpaid. Enam-vähem kogu see plats on nagu üks peenar aga astmeline. Ainult teerada jääb muru alla

Kadakas ütles ...

Mulle meeldib su see fotole sodimise idee! Maiteagi, miks ma vahel võimlen paberile olemasolevat situatsiooni ja sinna juurde uusi istutusi sirgeldada.

Ma saan nagu küll aru, et paremalt vasakule fotol läheb suur lai istutusala ja eest taha kulgeb teerada läbi selle istutusala.

MUHEDIK ütles ...

Siis ma nägin ikka vaimusilmas õiget peenart. Aga kahtlus tekkis neid siniseid laike vaadates. Kunagi küsiti mult nõu ja mõnede taimede istutusalad oli märgitud eraldi.
Ega ma väga ei suru oma arvamust peale, igaüks loob ikka ise oma kodu ja too plaan oli ka üldjoontes hea. Aga suur oli mu üllatus kui valmissaanuna olidki need taimekesed kuidagi eraldi nutsakutena istutatud- hiljem muidugi, kui nad teda ennast väga häirima hakkasid, laskis ka see aiaomanik kõik kokku.
Palun veelkord vabandust, et valesti aru sain.
Sellise suure tervikuna on Su plaan küll hea.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Nutsakuna istutan küll jah aga need ju paljunevad. Uute iiriste kohta ma muidugi ei tea kui edukad nad laienemisel on, minu sinine saab küll ühe aastaga ühest juurejupist meeter x meeter suuruse platsi täis, hiljem kasvatab end tihedamaks.
Iirised on planeeritud siis kõige madalamale astmele. Vist

Ja OI TERE KADAKAS! Sind ka ikke kuulukse!!

MUHEDIK ütles ...

:D, :D, :D
no ei oska mina vist täna arusaadavalt kirjutada. Eks me ikka istutame ju kõik asjad nutsakutena:)))
ainult, et tolles aias, millest mina rääkisin, oli üks suur peenar ja siis äkki muru ja mingi nutsakas ja jälle muru ja jälle nutsakas ja siis jälle jupp suurt peenart. Ma nüüd ei tea, kas oli arusaadav või läks veel segasemaks.
Aga kui Sa teed ühe suure ala, kus vahepeal teerada, siis saab ilus. Tubli oled, et praegu juba mõtetega kevades oled.
Ma ei käinud kaua blogisid vaatamas, kirjutasin Sulle Thela jutu juurde maranatest ka kommentaari.

elfriide tramm ütles ...

tundub peris kena plaan. ma ise jätaks ilmselt mõned vanematest põõsastest ka alles. vähemalt seniks, kuni uued kasvavad.