kolmapäev, 16. juuli 2008

Tasapisi ikka tuleb

Aega läheb aga asja saab ja tasapisi hakkab valge aiaosa valgeid õisi näitama.
Päris ilusad puhmad, või mis? Paistavad meile elutoa aknasse ära.
Ainult, tuleb välja, et olen taimede vahed liiga väikesed jätnud. Pärl-hõbeleht kipub minu ainsale grenadin-nelgile selga ronima. Aga pole hullu, ruumi seal aiaosas on, eks istutame nad siis rohkem laiali.
Ja puishortensia, millele ma kevadel tugeva tagasilõikuse tegin, ei õitse veel mitte. Isegi sellist plaani vist pole.



Ka juhtus seemnemüüjatel pisukene eksitus. Valge hanerohi ei ole teps mitte valge. Sai valgest peenrast kohe ka ümber istutatud. Asemele panen see suvi vist kivikilbiku, järgmine kevad vaatab siis midagi muud. Ibeerist näiteks. Või jään ikka valgele hanerohule truuks. Nojah, padjand-floks, valge, on ka ilmas olemas.



Veel kasvab seal täidisõieline karikakar. Seda taime on inimesed kirunud, et ta koguvat enda peale mingeid musti putukaid, mis siis taime hirmus ära närivat. Meil neid esialgu pole. Kolm korda "ptüi" üle vasaku õla. Õisi tuleb iga päevaga aina enam ja enam. Peaks proovima seda puberteediealise tüdruku igasuvist meelelahutust, no vaataks karikakra õielehtede järgi, et kas armastab või mitte. Täidisõielisega peaks hulka aega ära sisustama.

Minu kaks võõrasema. Küll ma nägin ikka vaeva nende kasvatamisega! Aga mu vaev on tasutud. Nii imekena õitesadu! Järgmiseks aastaks tahaks neid ka aga see pikk-pikk ettekasvatuse tsirkus? Tikkudega pikeerimine? Aga noh, veebruaris, kui akna taga lumehunnikud (loodetavasti) on mõtlemine tiba teine. Ehk proovime jälle!



Ja lõpetuseks vihma-kuldlill. Samuti ei ole ta õitsemisega kitsi.
Nüüd vist on juba alanudki see aeg aastast, kus valge peenar enam tühjaks ei jää.
Ainult valgeõielised ronitaimed boikoteerisid minu ettevõtmisi. Kumbki, ei lillhernes, ega aeduba suvatsenud kasvama minna. Kahju aga eks mis halvasti, see uuesti ja järgmisel aastal proovime jälle.


4 kommentaari:

Kadakas ütles ...

Su puhmad tõesti asjalikult lopsakad! Mul paar suvelille üsna nirud - õigustatult muidugi - suures töölesiirdumise hoos ei jagunud kuigi palju aega nende ringipotitamisele.

Kas sul selle vihma kuldlillega pikemaid kogemusi ka on - teeb ta isekülvi või peab varakult ette kasvatama?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kasvatan teda teist aastat juba. Isekülvi VIST ikka ei tee aga seemneid korjata oli lihtne ja külvasin avamaale.

Köögikata ütles ...

Võõrasemaga võid ka proovida, et jätad paar viljakupart külge ja las teeb isekülvi. Kui seal valge peenar ja muid võõrasemasid pole, ei tohiks eriti värviüllatust tulla. Aga isekülviga võib õnnestuda väga lihtsa vaevaga nende saamine - mul kännu kõrval, kuhu iga aasta võrasema poest istutan, on paras värvikompott maas kasvamas, ei raatsi suitsuahjuesist tühjaks kraamidagi ;o)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Aitähh, see on väga hea teave! Ma nägin nii kurja vaeva nende ettekasvatamisega. No küll võttis aega!