esmaspäev, 26. juuli 2010

Hommikune tormimöll

Hommikul kell viis ajas koer mu üles. Oli hirmus rahutu ja nõudis õue. Lasin ta suure toa uksest välja, eemalt oli kosta kõuekõminat. Ah, las olla, las tulla see vihm ja äike kui tahab, et mul aknad enam-vähem kinni ja peenem aparatuur süsteemist välja tõmmatud. Koer tuli tuppa tagasi, keerasime uuesti magama. 5 minutit hiljem algas möll ja raju. Vee pladin ja raheterade klobistamiste hääled olid liiga tugevad, ronisin uuesti teki alt välja aknaid kontrollima. Oligi nii! Köögiaken ristseliti lahti, köök märg nagu kalts. Teisel korrusel oli põhjapoolse akna all samuti troopiline maru ja orkaan. Põrand ujus, täis hernesuuruseid raheteri. Aknast õue ei näinud, ühtlane hall veevalang. Sadu oli nii tugev, et pressis end paari cm laiusest praost survega sisse. Oli tegu, et akent kinni saada.
Hiljem, kui torm möödas oli, läksin kasvuhoonet kontrollima. Olin ju ühe ukse seal lahti jätnud. Õnneks oli tegu tagumise, lõunapoolse uksega ja olukord oli ok. Ainult tiigi ääres oli pargipink ümber lükatud ja kõrvitsatel on lehti hulka vähem.

15 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Niisugust asja ei sooviks küll kellelegi:( Rahe võib praegu küll väga palju pahandust teha.

Mariihen ütles ...

Meile hakkas Järvamaa äikesetormi kõma kostma kolmveerand kuue paiku. Pilv läks meist küll üle, aga ei suurt mürtsu-kärtsu küll polnud. Veidi sadas ka. Kontrollisin eile kaevatud peenras - ei rohkem ega vähem kui 1,3 cm niisket mulda.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Eks seda varsti kuulda ole kas kuskil ka hullemat oli kui meil

Eve Piibeleht ütles ...

Meil tuli ka kella kuue paiku hommikul terve kosk taevast alla, aga väga ei lõhkunud vist. Panin akna kinni ja magasin edasi.

Nodsu ütles ...

Kella kuue paiku oli meil pea pool tundi järjest ühtlast kõuekõminat. Ei mäletagi, et enne sellist asja kuulnud oleksin. Viimaks jõudis äike ka siia, sekundeid lugedes umbes kümmekonna km kaugusele ja siis oli mürin ka vastav, ikka kõvad kõmakad. Mäletan, et enne ärkamist nägin unes veel mingeid pommiplahvatusi kollase leegiga ja meie põgenemist :)... Oli kõva padu, aga rahest ei tea midagi, ega ei viitsinud ju end voodist välja ka ajada :).

Hiline ütles ...

Praeguseks on ka meil taeva halliks tõmmanud, aga kardan, et vist vajub Võrtsu peale, kas on taevastel vägedel graafik sassis või? tavaliselt algasid meil päevaliiliate õitseajal suve teise poole "mussoonvihmad" kus vett tuli taevast nii palju, et ei jõudnud künka otsast alla voolata ja meie aeda tekkisid tiigid.

Tsiil ütles ...

Tartus sadas eile u 6! tilka ja öö oli vastikult vastikult palav, linn kütab veel omajagu juurde.
Hea, et torm teil seal hullemat kahju eio teinud.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ilm nüüd sama lämmi kui eile. Jahedamaks ei läinudki aga maa sai korralikult kastetud.

Anonüümne ütles ...

Hmm...
äikesekella järgi võiks arvata, et lillekasvataja- blogiomanik ei elagi minust nii kaugel :)
jaksu :)

Anonüümne ütles ...

Meil tuli ikka suuremaid, kui herneterad. Aida sein kõik täkkeid täis, osa õunu ja viinamarju kahjustatud. Arbuusid jäid alles aga lehti eriti mitte. Aitähh, Taevaisa, loodetavasti oli Sul lõbus!!!

Kiku ütles ...

Aru ma ei saa!Ikka loen siit, sealt et tuli vihma ja äikest jne. Meil sadanud ainult ühe korra, ma ka ei ütleks vihmast ära. Oi näe just praegu hakkas sadama, nii naljakas, et just praegu!:D

Kadakas ütles ...

Meil võtsid kah kärgatused varahommikul kogu rahva maast lahti ja sahmakas vett sadas katuseservast otse alla nagu majal renne polekski. Aias suurt segadust ei tekitanud - veidi distsiplineeris kõrvitsaid maa peale tagasi, kes enne tormi olid maisivarsi mööda üles roninud :)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ohh, meist 2- 3 km eemal alevis oli korralik möll olnud. Alev kõik lehti täis, puuoksi, raheterad olid ikka hulka suuremad. ÜHEl oli éous olnud telk ribadeks peksnud
Meil vedas!

Hiline ütles ...

Noh, ega ma eksinud - müristas ka ja tuuleiil tormas üle ja... hakkas paistma päike! Vahepeal küll tõmbus taevas tumedaks, aga ei miskit.
Praegu (20.56) temperatuur 28,7 ja õhuniiskus 103%, pistsin mõõteriista anduri vette - näitas 100%!? Kas see peaks tähendama, et õhk on veest märjem või??? Hommikune pesu on küll sama nätske kui masinast võetud, aga osa taimi pidin kastma, lehed jummalast longus, muru ka triibuti kollane, vaatamata sellele, et igal õhtul olen veevoolik näppus "vihmajumalat" mänginud :(

elfriide tramm ütles ...

ei siin ole taevaisa vaja süüdistada, ikka inimene on selle kliima ära solkinud oma rumaluses ja ahnuses ;) kuigi jah, loodusõnnetusi on ka ikka alati olnud :)