reede, 18. juuni 2010

Minu laugud


Fotol Karatau lauk
Aasta 2010 tähendab minu ja mu aia jaoks selginemise ja üle kontrollimise aastat. Põhirõhk ongi sellel, et ma vaatan, et mis mul siin aias õieti on ja et kas nad kasvavad õigetes tingimustes ja õigetel kohtadel. Koristan, sorteerin ja parandan. Aia remont kõige madalamal nö. vundamendi tasandil. Siin postituses on reas minu laugud.
Teisena hiidlauk Gladiator:


Eelmine aasta oli vaid üks õis, see aasta juba kaks! Ai, nad on vahvad!
Siis on mul veel Allium atropurpureum ehk purpurpunane lauk ja karulauk ja murulauk ja küüslauk aga neist juttu ei tee ja pilti ei näita. Hoopis räägime kahest uuest laugust.
Esiteks väga nämma mahe kevadine amps, mis kasvab mul kasvuhoones:




Pildistatud palmipottide taustal, muidu vars ja lehed tal ilusad sirged ja saledad. Nimi kahjuks teadmata, pakend läks külvamise ajal kaotsi.
Ja teise nime ma ka ei tea, tema on mul suurüllataja. Nimelt kasvasid mul aianurgas sellised lehed, mida pidasin noorteks tulpideks või mõneks muuks sibullilleks:




Ei nad õitsenud kunagi. Välja neid ka ei kaevanud, mõtlesin, et nad ei sega ju, et ehk lähevad õitsema. Et siis näeb ära, et mis taimed need sellised on. See aasta aga rohides näksasin kogemata ühe lehe puruks ja oi-oi kui tugev küüslaugu aroom ja maitse! Nii et siis 13.-l suvel siin aias ma üldse taipan, mis taimi mul siin leidub. Katseks istutan paar lauku kuskile mujale. Loogiliselt võttes, nad peavad ju õitsema ka? Või on ilmas laukusi, mis ei õitse kunagi?

6 kommentaari:

Tsiil ütles ...

Sul on blogi päises nii vahva pilt!
Inventuuri aasta on huvitav ja see faas, kus uued plaanid tekkima hakkavad.
Mul käib see osade kaupa. Tänavu testin õunapuualast kasvukohta, et kas metsalilled sobivad või mitte :D

Kadakas ütles ...

Neist lehtedest: Mul on allium moly sarnaste lehtedega, praegu lehed rohelised ja päikese käes esimesed õied lahti. Minu arvates levib ta ka seemnetega, sest areaal on laienenud askleepiate vahele.

Eve Piibeleht ütles ...

Mul kujuneb ka vist inventuuriaastaks vägisi. Kaks aastat istutasin nagu hull.Nüüd on vist aeg tagasi tõmmata, vaadata, kuidas kujuneb ja vajadusel ümber istutada :)

MUHEDIK ütles ...

Laugud on väga ilusad, ühed mu lemmikud ja mul on neid palju olnud, aga ma olen viimasel ajal hakanud sibullilledest loobuma. Esimestena andsin ära laugud, sest nad jõudsid mul alati aia enne end täis külvata kui ma jaole jõudsin, ei elanud ju siis siin.
Aga mina teen igal aastal inventuuri, sest midagi sigineb juurde ja vahel on ka kaotused paratamatud.

Allium moly õitseb väga kenasti, vbl on ta Sul väga pimedas või on sibulad veel väikesed

Mariihen ütles ...

Mulle väga meeldib Sinu blogi päises lause "Tartu poolt tulles...." Väga hea! 5+ :))))

elfriide tramm ütles ...

küüslaugulõhnaline karulauk ei ole? õitseb küll