esmaspäev, 25. veebruar 2008

Seemne tegemised 2007

Panen selle teema alla lühidalt kirja enam-vähem kõik kogemused erinevate taimede ja

seemnetega, mis minu aiast läbi käinud. Üritan taimed panna tähestikulisse järjekorda. Samuti on see nn aegumatu postitus. Pidasin 2007. aastal ka kaustikus päevikut, sinna panin kirja seemnete idanemised ja taimede kasvamised, ajavahemikud, mullad ja muu.
JÄTKAN HILJEM
Ja jätkangi! Tänane kuupäev on 2008, august 20
Kõik selle aasta aruanded on sinise värviga
AEDNELK Grenadin White Dianthus caryophyllusKülvasin maikuus kasvuhoonesse. Idanes vaid üks taimekene. Talvitus avamaal talvekanga all.
Õitseb vapustavalt


BARTONIA AUREA (Suvik)2008 külvasin aprilli keskel külvikasti. Idanesid nelja päevaga. Nad nägid alguses niivõrd absurdsed välja, kuidagi väljaveninud niidid ja nirud aga ümber istutatult kogusid end ruttu ja avamaale sain istutada päris ilusad taimed juba. Tal on sellised imelikud kõverad varred ja ebamäärased varred, nii et ma ei teagi kuhu ta täpselt sobiks(aiakujunduses, ma mõtlen) aga tal on väga ilus õis ja ma oletan, et tokkrooside ette neid ääristama sobiks ta küll.

Teeb ka isekülvi. Vihmane suvi talle siiski eriti ei sobi.

HIIDHIRSS F1 African purple
Külvasin avamaale kui soojaks läks kuid oleks vist võinud ette kasvatada jäi rebasheinale nö. jalgu ja jäi niruks

HÕBEPAEL ehk HÕBEKOSK Dichondra argentea idanes kiirelt, umbes 10 päevaga kuid edasi kasvas suht aeglaselt. Tõin tuppa talvituma, et järgmiseks st. käesolevaks aastaks sealt pistikuid võtta aga taim läks kassi nahka. Soovitav suht varakult, näiteks juba veebruaris külvata.
Ei õnnestunud ületalve hoida. Puha oma lohakus

HÄRJASILM topelt Külvasin aprilli lõpus avamaale. Idanesid umbes kuu aega, sain ilusad tugevad taimed. Augustis istutasin ümber teise kasvukohta.
Õitseb toredasti. Ei ole mingeid häirivaid putukaid

KASSITAPP Ensign Series Royal Convolvulus tricolor minor
Idaneb ja kasvab mühinal. Hoiatus: soovitav pikeerida turbapotti, hilisemaid ümberistutamisi ei talu. Ilus. Kindlasti kasvatan kunagi jälle.

KIPSLILL Gypsophila elegansKülvasin maikuus avamaale, esialgu edenesid visalt aga muidu oli päris ilus.

KULDVIHM Alpi kuldvihm Laburnum alpinumIdanes hästi, kasvas jõudsasti.Lisainfo
Ühe taime istutasin varakevadel ümber, see läks välja. Teised kolm, millest kaks istutasin pisut hiljem ümber, säilisid ilusasti. Kasvavad.

LAVENDEL Uslada Lavandula officinalis Külvasin aprilli keskel kasti, idanesid 8 päeva. Mai lõpul istutasin avamaale.
Varakevadel tõstsin kõik taimed ümber kiviktaimlasse. Ei põdenud üldse. Õitsevad ilusasti

LATTUBA Erinevad sordid. Kasulik ronitaim. Söömiseks ja sissetegemiseks tuleb neid siiski natuke valida, mõnel on väga kiulised kaunad, nagu saepurulaudu näriks. Lemmiksort söömiseks on selline madal, maksimaalselt pool meetrit kõrgust. Kasvatan neid igal aastal, mõnus kraam

LEHTERTAPP Benichidory
Idanes ja kasvas väga aeglaselt. Väga külmakartlik, läks esimese peaaegu märkamatu sügiskülmaga. Väga ilusa õiega.





PLATAAN Seeme toodud Lõuna-Prantsusmaalt
Seemne idandamiseks tegin toataimedele mõeldud kaktusemullast vesise muda ja seemned tippisin sinna sisse nii, et seemne otsake läks mutta (peenem ots mutta) ja tema tutike jäi pinna peale. Jäid nii nagu väiksed tuustakud püsti. Pärast kasvasidki nii nagu päkapikud: pisike taimeke mütsike peas. Pärast seda kui ta mütsikese peast viskas oli aeg ta ümber pikeerida.
(Ehk saan nati aja pärast siia pildi lisada.) lisainfo Vaatasin oma 2007. aasta märkmikust järele: idanemine võttis aega umbes 20-30 päeva. Pooleteist kuuga sai asjaliku välimusega taimed pottidesse juba pikeeritud
RUKKILILL
Külvasin avamaale. Nö. lollikindel lill minu aias. Külvab edukalt ka ise ennast.

SAMETLILL Godetia grandifloraKülvasin soojade ilmade saabudes avamaale. Külvasin natuke liiga tihedalt, hiljem harvendasin pisut. Taimed istutasin ümber, talusid ümberistutust päris hästi.



TOKKROOS Palju erinevaid sorte.Külvasin juulikuu lõpus avamaale. Idanesid, kasvasid hästi.




TÄHTLILL Felicia heterophylla
Külvasin soojade ilmade tulekul avamaale. Ilus taim ja armsakene aga idanes ja kasvas aeglaselt. Oma väiksuse tõttu minu aeda sobimatu kah.

VAARIKLILL Aprilli lõpus külvasin avamaale. Ei tohi liiga tihedalt külvata, lämmatab ise ennast. Muidu päris armas lill.

VANIKKULJUS Mehhiko vanikkuljus Cobaea scandensSeemned asetasin lapiti mulla pinnale, idanes ja kasvas hästi. Õitseb alles hooaja lõpus.lisainfo
VIHMA-KULDLILL Külvasin aprilli lõpus, viiest seemnest idanes kaks taime, väga ilusad. Korjasin neilt seemet, 2008 suvel proovime veelkord. Imeilus!!!
ÖÖLEVKOI Matthiola bicornis (suvik) Külvasin maikuus avamaale, idanesid 10 päevaga, toredad lilled, kindlad lemmikud minu aias

3 kommentaari:

Mari ütles ...

räägi natuke lähemalt kuldvihmast, see link ei viinud kuhugi. Eelmisel aastal külvasid? Palju hooajaga kasvasid?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

See link viib teema-ala peale "soojamaa taimed", sealt muudkui kerid allapoole ja sibad silmadega.
Hooajaga kasvasid päris hoogsalt. Sügisel oli juba mida kinni katta. Nendega külvamisel mingit hookus-pookust küll ei olnud. Seemneke mulda, hiljem pikeerida. Kasvas nagu kapsas, jõudsalt.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kadakale:
pärast seda kui Sa 24.02 ütlesid, et plataanid veel ei tule, panin oma eelmise aasta pusast natu seemneid jälle idanema. Kahtlesin küll, seemned võivad ju vananeda. Aga! Juba eile oli näha, et tulevad. Nii et idanemine võtab neil aega minimaalselt umbes 10 päeva.