esmaspäev, 7. jaanuar 2008

Seemneplaanid suveks 2008

Panen siia kirja taimed, mida plaanis see aasta seemneist külvata. Liiga pikaks ei ole seda nimekirja hea ajada, sest kahtlane kui palju seda vaba aega mulle üldse antakse aias sebimiseks.
Hernes (Aamissepp)
Kõrvits ( mitu erinevat sorti võiks olla)
Mais
Päevalill
Dekoratiivkapsad ( nende soetamise üle peab veel pisut mõtlema, ei usu hästi, et nende kasvatamine õnnestub. Mul läbi aegade kõik kapsakasvatused rohkem või vähem aia taha läinud)
Tokkroosid ( ilusad, nostalgilised, laisa inimese meetodil kasvatatavad = ideaalsed minu jaoks + veel see, et meie mullastik paistab neile sobivat)
Sulgnelk ( see minu imelik pentsik kiviktaimla vajab miskit roosat)

Maitse- ja ravimtaimed:
petersell
till
apteegitill
basiilika
Agrotehnika. (copy-paste seemnemaailma lehelt) Basiilikut kasvatatakse istikutest. Seemned külvatakse 2 kuud enne taimede väljaistutamist 1-1,5 cm sügavusele. Külv harvendatakse, jättes vahekauguseks 5 cm. Peale öökülmaohu mõõdumist istutatakse taimed kasvukohta vagudesse, jättes vagude vahekauguseks 30-40 cm ja taimede vahele 25 cm. Hooldamiseks kobestatakse, rohitakse, kastetakse ja väetatakse. Saaki korjatakse õitsemise algul kui on juba küllaldaselt rohelist massi. Parem on korjata kuiva ilmaga. Hooajal saab 2-3 saaki. Edasise saagi saamiseks kaevatakse septembris taimed välja, lõigatakse pealsed ära, istutatakse kasti ja tuuakse sooja ruumi.
kummel
juurseller

3 kommentaari:

Kadakas ütles ...

Kas sa oled varem ka basiilikut õues kasvatanud - mul siiani slsti kasvuhoones paar taime tomatite vahel olnud, olen arvanud, et basiilik tahab sooja ja õues ei kasva, aga proovinud ei ole.
Ise just täna ostsin cayenne ja jalapeno pipraseemneid ja mõtlesin need koos basiilikuga sel nädalal ära külvata.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Minu basiiliku kasvatamise kogemus on päris väike. 2006 ostsin kaks taime ja kasvatasin neid lillepeenras muu kraami seas, hiljem üritasin neid tuppa tuua aga läks lörri. See aasta hakkan siis katsetama, arvatavasti ikka kasvuhoones, kasvuperiood saab pikem.
Ahet Sina siis külvad juba? Mina mõtlesin veebruarini oodata.

Kadakas ütles ...

Basiilikut hea tuppa tuua varrejupina - ma toon tavaliselt kasvukast tuppa vaasi (no selle mõttega, et söögitegemise ajal kohe käepärast võtta oleks) ja nood ajavad kergelt vaasis juured alla. Ma tollepärast enam ei hakkagi üle 1-2 taime ette kasvatama, sest igal hetkel võib olemasolevate küljest pistikuid juurde murda.
A seemneid külvaks juba jah - näpud sügelevad, mul sügisel paprikate tuppa potti toomine ei õnnestunud, aga 100 liitrit head kompostmulda vedasin teisele korrusele klaasrõdule pottidesse ära - kuidagi rumal oleks see nüüd kasutamata jätta. Ja püsililleseemnetega tahaks ühe stratifitseerimise proovitöö teha, enne kui puid-põõsaid külmutama hakkan.