teisipäev, 22. jaanuar 2008

Koduaia dekoreerimise plaan ja teine korrus

... ehk lihtsalt ja odavalt
... ehk mungalill (klõpsa siia, siin google)
Sain siis vähe aega niisama arvuti taga jorutada ja oma seemnepakke sortida. Terve posu olen erinevaid mungalilli kokku ostnud. Ikka selleks, et oleks lihtne ja ilus. Tavaliselt külvatakse seeme otse mulda. Varasuvel, hiliskevadel ehk maikuus. Võib ka ette kasvatada, eriti kui tahad amplisse või rõdukasti varakult midagi ilusat istutada. Mürgised nad ka pole, tüdrukul hea nendega mängida. Pigem vastupidi - täiesti söödavad. Veel üks hea omadus: seemned säilivad hästi. Korjad kasvõi liitrise purgitäie (teen nii kresside kui ka saialillega) ja paned kappi, ootad kasvõi paar aastat(ei taha ju, et iga aasta oleks täpselt üks ja seesama välimus aial) ja külvad jälle peenrasse, potti jne. Roniva mungalillega on hea igasuguseid nö. ebakõlasid oma õue peal varjata. Mu Vanaema kasvatas mungalille tihtipeale puuriida varjamiseks. Eks tal oli seal teisi ronijaid ka: lattuba, see käsnakurk või mistaniminüüdoligi ja humal.
1. mungalill, mille lehed on justkui valge värviga kokku mäkerdatud (eelmine suvi oli lehtertapp selline) Tropaeolum nanum . See kõrgeks ei kasva, sobib pottidesse. Selle paningi ettekasvatusse.
2. Lõhis mungalill Canary Creeper
Kõrgus 2-3 meetrit.
3. Kollaste õitega Globe Tropaeolum nanum
30 cm kõrgune suvik
Kuna mungalill ei ole ka mulla suhtes eriti nõudlik siis plaanisin teda istutada/külvata ka vana vundamendi pragudesse.
4. Tropaeulom majus
50 cm kõrgune
5. Verd Bert Tropaeolum nanum
40 cm kõrgust, roosad õied

Panin täna mõned mungalilled turbapottidesse idanema. Tuli nimelt meelde, et mul ju see aasta ettekasvatueks ruumi küll: terve teine korrus! Seal peaks ju täitsa ideaalsed tingimused olema. Valge ja jahe. Ja ruumi palju. Iseasi, mida see kass asjast arvab. Ja palju see mees seal tolmutab. Sest tolmutamist on seal veel palju: põrandad ja seinad ja trepp ja trepi käsipuud.

Kommentaare ei ole: