pühapäev, 26. juuni 2016

Hosta-"fiiver" ehk mille üle me õieti kaebame?


Mille üle me kaebame? Ilmselgelt on mul hostasid liiga vähe. Jajah. Kontrollitud ja dokumenteeritud fakt. Edasikaebamisele ei kuulu ja meetmed tuleb tarvitusele võtta. 
Seda on lihtsam öelda, kui teha. Valik on minusuguse väikese aedniku jaoks liiga suur. 
Kõik sai alguse tegelikult sellest, et tiigi renoveerimise käigus vabastas naadi-raikaerikusegu ilusa, parajalt suure platsi, mis nagu loodud ühe ilusa suure priske hosta jaoks. Suuuuure hosta. Hästi suure kohe. Ja kui aus olla, mahub neid suuri sinna rohkemgi.
See mõte tundus nii ilus (ja tundub ilus praegugi), et tekkis plaan üleüldse natuke täiendada oma hostade kollektsiooni. Seni on ta mul ju suht tagasihoidlik olnud.
Uusi hostasid pole lihtne hankida. Sest valik on tõesti hullult suur. Eriti, kui rääkida väikesemakasvulistest. Nagu ei tahaks osta mõnda ja hiljem avastada, et pagan, selline mul ju juba on, eks ole? Minu väikeste hostade ala tekkis lihtsalt sellepärast, et ma ei osanud neid kuskile panna, istutasin nad lihtsalt ühe platsi peale kokku ja tulemuseks oli selline tore plats:


Lemmikplats natuke isegi. Ja ta tahab vägisi suureneda. Seal on mõned suurekasvulised püsikud, mis meeleldi koliksid kuskile mujale ja nende arvelt võin seda madalate platsi laiendada. Sinna ei jää mitte ainult väikesemad hostad, igasugu muud mudru on seal ka: kurerehad, jumalatelill, mõned priimulad, kevadised sibullilled, bergeeniad jms.
Aga et hostadest õiget ülevaadet saada, tegin sellise nipi:


1. First Frost, 2. Ginko Graig, 3. Golden Tiara, 4. Mini?, 5. Ground Master, 6. Goldene Woge (kollane leht), 7. Giantland Mouse Ears (sinakasroheline ümar leht), 8. sinakashall hosta, nimi tadmata, 9. rohekas leht, sinakashalli varjundiga, ilus puhmas, 10. nn Urgumargi (ei mina ta õiget nime tea)
No nii. Ja nüüd on mul kohe selge, milliseid mul täpselt vaja on.

9 kommentaari:

Aedkutsub ütles ...

Selle nipi osas - hostad muudavad ju värvi suve jooksul, valgest roheliseks, mustrilisest ühevärviliseks jne . . .

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Seda oskab ju täiskasvanud inimene arvestada :) eriti kui need hostad on juba aastaid aias olnud ja neid on igatepidi nähtud. Ja konkreetselt need hostad eriti muutlikud ei ole. Suht sama pilt on kogu aeg.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Sul on tõesti hostadest kibe puudus käes :)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jep. Natuke on mul veel hostasid, keskmiseid ja pisut suuremaid aga need on mujal, teistes kohtades. Frances Williams tuleb vist välja kaevata ja kusagile paremasse kohta vedida, ta mul täisvarjus praegu, ei näita õieti oma värve

Tsiil ütles ...

Fiiver it iiz :) Saab maha ainult hostadega jahutada

Eve Piibeleht ütles ...

Mul õnneks ei mahu enam ühtegi hostat kuskile

Helve ütles ...

jaa-jaa, vähe on Sul tõesti hostasid... :)
Kümnes on väga lainja hosta nägu.

Rannalill ütles ...

Oh hostasid juurde saada on ju imelihtne... küsi , külasta teisi ja/või telli... :)ja nii saabki kümnest äkki sada... :)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ohh ei, sadat ma ei tahakski. Ehk kahekümne aasta pärast, kui meie heinamaa pisikeste puudega on muutunud suurte puudega pargiks koos väikeste heinamaajupikestega :) Praegu on mul ruumipuudus ja eelistatud on päikesepaistetaimed