laupäev, 1. august 2015

Kaks pead ikka kaks pead ...


... ehk põnevad kooslused. Iga taim eraldi on loomulikult ilus ja põnev ja huvitav ja ... aga hoopis teistmoodi põnev on, kui ühed taimed tasakaalustavad või teevad tausta teistele taimedele. Ühesõnaga - kooslused on tihtipeale sama põnevad ja neist oleks huvitav veidike rääkida. Teen siinkohal teistele aiablogijatele ka üleskutse näidata oma õnnestunumaid kooslusi kahest-kolmest taimest. Sellest oleks peenarde planeerimisel abi näiteks.

Esimesena näitaks kuidas mõjuvad juhuslikult kõrvuti sattunud sinine floks (sordinimi teadmata) ja punt värvilisi liiliaid:


Pean ütlema, et see floks on tänu värvilistele nagu eriliselt väljapaistev, hulka sinisem, kui ta iial on olnud ja uhkeldajad liiliad polegi nii uhkeldajad. Sinine mõjub enam.
Järgmisel fotol tundub esmapilgul mingi segapuder olema aga proovige (hea soovitus muidugi (irooniline)) vaadata ruumiliselt. Tagaplaanil on õhuline valge põdrakanep ja eespool Köögikata Imeline elulõng (heal lapsel mitu nime), samuti väga õhuline.


Ja koos nad tekitavadki sellise udu-sudu õhulise tunde. Sealt alt läbi minnes, nagu ümbritsevad taimed ripuvad õhus või midagi ...
Järgmisel fotol on kivi sõprus kalju-kortslehega.


Kortsleht on tore, oskab piiri pidada. Varem kasvas seal roomav leeklill, väga ilus aga see leeklill ei oska ju piiri pidada. Läks ülbeks ja laiaks ja ronis tervele kivile peale. Lill oli ilus aga kivi oli kadunud.
Järgmisel foto nimi on "Laske mind välja!" Suskasin paar idahübriid Siberia (liilia) sibulat kasvuhoonesse, et siis ei saa unustada, et kus nad täpselt on. Nüüd, vaeseke, õitseb vastu kasvuhoone kilet ja foto esiplaanil on pikalehine mailane Melanie White.


Järgmisel fotol soleerib punane loitev tulinelk, taustatantsijaiks valge tulinelk ja õitsemist alustav puishortensia ja muidugi suur rohelus


Vastandvärvid roheline ja punane. Roheline toob punase eriti esile ja valged vahused õied annavad lainetava nüansi.
Vastandvärvidest mõeldes jäid mu fotoka ette ka pleekindkollane päevaliilia Just Watch ja tavaline niidutaim tumesinine kerakellukas:


Seal vahepeal on ka minu hiiglaslik piimalill, tema on nähtus omaette ja praegu me sellest laiutajast ei räägi. Vastandvärvide puhul on sinine toon ikkagi võidumees, ma arvan.
Nüüd aga jätame värvid ja vaatame KUJU.
Appi, kuidas mulle meeldib see hosta Regal Splendori taga poseeriv kassinaeris!


Juhuslikult nad niimoodi kokku sattusid, kaks paksu, kui võib nii öelda. Ja nad on nii toredad ja lähevad iga aasta ikka kopsakamaks.
Ja viimaseks (kuigi näiteid oleks veel aga aitab kah) näitan oma toa aknaalust kollektsiooni:


Seal on see aasta hullult õitsev roos Linderhof ja kõigile tuntud viigikaktus Opuntia. Möödunud aastal oli kaktus mul hädine, olin ta ettevaatamatult istutanud räästa alla ja ta põdes mingit mustjashalli mädanikku. Siis kolis ta liiva sisse terassile, räästast kaugemale, "opereerisin" ehk lõikasin haige kõrva ta küljest ära ja HURRRAAA! Kaku on terve ja kasvatas omale VIIS uut kõrva.
Seltskonda kuuluvad ja ülimadal nõmm-liivatee, toataimed ja erinevad kivid. Lapsed on mulle neid toonud :) Suur Poiss isegi OSTIS mulle ükskord kingituseks kotikese kive, eks neid tuleb ju siis eriliselt eksponeerida. Kus mujal, kui erilise taime, Kaku, juures. Need on need Hiinamaa jõekivid. Muud kivid on Eestimaa randadest, need roosamad ja punasemad seal.

Sellega on siis kõik. Jään ootama teiste blogijate põnevamaid paarikesi.

11 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

päris tore üleskutse :) Kaku on nii tore nimi ühele aga täna üks Kaku ründas mind. Lihtsalt üks muna kargas säärde kinni ja ma isegi ei riivanud teda. Valge põdrakanep ????? kas kribalat tohiks paluda või seemet või midagi :)

Milda ütles ...

Juba ka kuhugi kirjutasin, et vaid üks hädine valge õiega põdrakanep on säilinud, paluks ka seemnepusa kui õige aeg käes

Milda ütles ...

Ja koosluste postitamine on muidugi suurepärane mõte! Kata elulõng on Sul nii ilus ja tundub habras, ma olen teda liialt ahistanud olude sunnil, tuleval aastal lasen laiutama

Krissu ütles ...

Vahva mõte jah. Ja toredad seltskonnad tõesti. Aga....valge põdrakanep, ma nagu eespool juba.....oi, kui saaks ka pisikese tüki?!

Kadakas ütles ...

Näib, et sul on jah aega olnud vaadata ja kooslusi otsida - tore mõte ja minugi lemmik on valge põdrakaneb elulõngaga. Kusjuures seda elulõnga on päris raske eksponeerida, et ta välja paistaks ja sul on see täiega õnnestunud.

MUHEDIK ütles ...

Aias ju puha kooslused ongi, üks parem kui teine. Üleskutse on ka tore, aga just vaatasin, et mul on igas postituses mõni kooslus, kuidagi ei tahaks neid kordama hakata. Aga kui just talvel....

Köögikata ütles ...

Väga äge mõte, aga mitte ei tea, millal ma jõuan. A sest elulõngast panen varsti ühe eriti massiivse, lausa ahistavana mõjuva pildi ema juurest. :)

Anonüümne ütles ...

See sinine floks on tõenäoliselt"Blue Paradise". Ja mina tahaksin hoopis seda valget pikalehelist mailast, kui ta laseb end jagada. maurus

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Ei, see pikalehine on mul alles nooruke, ei ole, mida jagada. Aga selle tuhkpuu panin sulle potti küll.

Anonüümne ütles ...

Tuhkpuu eest aitäh, mailase kasvu jään siis ootama! maurus

mustkaaren ütles ...

Igasugu taimed sobivad igasugu teiste taimedega, on minu boheemline arvamus. Aga mõned on kõrvuti koht eriti lahedad. Sinu post teritas endagi aias ringi vaatama. Ja pärast plogis ette kandma. Muidugi on teise aias alati põnevam kui enda võpsikus :)