laupäev, 14. aprill 2012

Talvekahju

Oh jah. Maa peal ei paista mul erilisi kahjusid olevat. Nooh, õunapuu Kasper näriti ära, üks tulbipeenar on kahtlaselt mutimullahunnikuid täis (et ei tea, kas sealt midagi tulemas üldse on) ja ühel suurel õunapuul avastasin tüvekahjustuse. Tüvevähk et krrrm teda võtaks.
Ei teagi, mida selle puuga täpselt ette võtta. Annab ehk kuidagi säilitada või tuleb päris maha võtta. Nagu ei tahaks võtta, hea puu on. Sort teadmata. Aga kahjustused on kuidagi eriti lollides kohtades.
Ohjah.
Ja eile õhtul avastasin, et see talv on tiigile kurja teinud. Täpsemalt öeldes: tiigirahvale. Korjasin tiigi kaldalt kaks konna ja kolm kala ja viisin põllu taha rebasele. Mees küll rääkis, et ka looduslikes veekogudes on kevaditi kaldad veeelanike lõpnud kehakesi täis, et midagi pole parata. Tea siis, miks see talv tiigi siis nii ära külmetas, et veeelukad oma otsa pidid leidma. Samas kui külmakartlikumad taimed ei kurda vaid juba praegu rõõmsalt rohelist tekitama hakkavad.
Ohjah.
Oleks teadnud, oleks sügisel kalad välja püüdnud, suppi keetnud. Nüüd läksid rebasele.
Ohjah.

7 kommentaari:

Helve ütles ...

konnad ka ju delikatess ;)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kusjuures eelmise talve elasid küll kõik see seltskond talve tiigis üle. Ja palju krõbedamat külma oli palju pikemalt. Ainus asi, mis meenub, oli see, et aastal 2010 sügisel viskasid lapsed tiiki põhku sisse. Eelmine aasta ei visatud :P Nüüd selline tunne, et oleks äkki pidanud?

Helve ütles ...

täitsa võimalik, et see seltskond tahaks põhjamuda ka. mida siis ülemöödunud talvel põhk asendas.

Kadakas ütles ...

Egas nad külma pärast otsi annud, ju oli jää liiga kaua ja neil jäi hapnikku väheseks. Mõnel aastal on ka suured järved ummuksisse jäänud ja kalad lõpnud. Ma nüüd täpselt ei mäleta, aga äkki tuli tiiki panna pallike, mida tuul veeretab ja hoiab niiviiisi mingi augu võimalikult kaua jäävaba, kuigi ma ise kujutan ette, et see pall võib kah sinna ikka kinni külmuda või siis käia jääd lahti toksimas.

deia ütles ...

peale seda kui meie tiigis üks plastikust part talvituma hakkas - ei ole kalad ega konnad ää koolend:) Ju see pradike ikka miskitpidi seda õhku sinna alla laseb, kuigi jää sisse ta kinni külmub.

MUHEDIK ütles ...

Õhupuudus muidugi ja ju need kalad olid selle pisikese silmakese jaoks ka suuremaks kasvanud, seega vajasid rohkem hapnikku. Samas kui hoiad tiigi lahti, siis võivad Su veetaimed ära külmuda. Nii, et keeda ikka sügisel suppi jah:), vist ikka sellisest väikesest veesilmast kaht head asja korraga ei saa.

elu aias ütles ...

Aga äkki surid lihtsalt vanadussurma? Ei tea ju täpselt ka...