neljapäev, 28. aprill 2011

See asjandus kasvab ja kohaneb.

See asjandus ehk aed. Ja minu teadmised aiast.
Ja ma olen rahul.
Igal kevadel.
Mõned aastad tagasi oli kuskil aianurgas esimene meeter x meeter peenrakäkerdis koos naatide ja nõgestega (sest ma ei teadnud, et umbrohujuurikad tuleb välja korjata :D), kus õitses kevadel minu esimene tulp koos tilli ja puntrasse külvatud porganditega. A ma olin ikka rahul, sest see käkerdis oli ise tehtud, minu aednikuvõimete ülim tipp tollal.
Järgmisel aastal oli peenar vähe paremas kohas aga tulbid olin istutanud kevadvete loiku ja porgandeil pesitses porgandikärbes. A ma olin ikka rahul sest herned kasvasid kui müür. Ja ma olin avastanud saladuse, et umbrohujuured tuleb ikka välja korjata. Kohe kasud sees! Selle saladuseni, et kuidas ilusaid suuri sibulaid saada, oli veel paar aastat aega. :)
Kõigepealt ma proovisin seemnest. Ei tulnud. Siis ma proovisin talisibulaist. Ikka ei tulnud. A vot kolmas aasta kuulsin imelist sõna: tippsibul! Ja siis veel, et: mitmeaastane! Proovisin. Ja ai, ma olin rahul jälle.
Nii see on. Mõne asjaga läheb aastaid aega, mõni jälle saab nii ruttu omaks. No näiteks tõin tiigikaldale eelmine aasta naabri käest brunnera. No see taim võttis sekundiga hoo sisse ja hakkas vohama. Ja ka praegu on näha, et see koht on ideaalne kasvukoht.


Tulpidest on näha, et vaid kaks sorti on kuidagi nigelad. Ühtede kohta kahtlustan talviseid sööjaid, teiste kohta loodan, et ehk lihtsalt vara veel. A muidu on tulpide puntrad ilusad ja veatud.
.


 Ja mina olen rahul jälle: :)
Juba paar aastat aga pole ma mitte rahul olnud selle varase pojengisordiga, see Rubra Plena, see vanem sort. Madalad varred, lamanduv, selle pärast. Toestamise tarvis madalavõitu aga ilma ka ei saa, kukub pikali. Siis ma aga vaatasin teda puhk aega kriitilise pilguga ja leidsin, et kui äkki teda kuidagi teistmoodi ... no teate, et las lamab nagu ripp-begoonia. Ta ju ei murdu, hoopis teeb ilusaid kaares varsi. Et kui istutada ta kuskile kõrgemale ... ühe sõnaga, ma istutasin ta oma kiviaia-peenra otsa troonima. Mitte ühe taime vaid enamiku, mis mul on.



Saab siis näha, et kas oli hea mõte.


Ilusad ilmad praegu. Hea on. Pool tundi kraabid peenart ja siis kolm tundi logelen ja loen liblikaid. Selle kivipeenra esimesse serva istutan maasikad. Lastele rõõmuks.
Suur osa tomateist ja kurkidest elutseb juba mõnda aega kasvuhoones. Pottides küll esialgu. Täna istutasin paar kurki sinna.
Väävlit ma kasvuhoones põletama ei hakanudki, kuigi oli plaan. Nimelt oli talvine lumi meiegi kasuhoonet pisut lömmi vajutanud ja uste vahel on liig suured vahed tekkinud. Ma ei saa kuidagi kasvukat hermeetiliselt sulgeda nagu väävli puhul soovitatakse. Pritsisin niisama nagu eelmine aastagi fastaciga. Mees lubas kasvuka toestuseks keskele mingid toestused tekitada. Seal saab siis vertikaalhaljastust proovida.

11 kommentaari:

Tsiil ütles ...

Lugesin ja naersin. Hästi kirjutet ja mina ka rahul :)
Ilus kivipeenar (ohkab)

MUHEDIK ütles ...

Ma ka naersin.
Teoorias peaks aed kasvama koos aednikuga, praktikas näeb see aga just nii välja kui Sul- aednik kasvab (loe: õpib) koos aiaga või aiast:)

ja blogger on ka taibukas: mentor

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ilus peenar jah aga kive jääb puudu :D
Aga see üleüldine rahulolu on vist kevadest ja sellest faktist, et mullas pidid mingid õnnehormoonid olema ...

Hiline ütles ...

Ilus kivipeenar. Ja kive jääb alati millegipärast puudu :)
Ja see umbrohi - võttis itsitama :) aiaga ikka pikki aastaid tegelenud, aga apsakaid juhtub ikka, olen astri taimedega ka võõrkakra taimed maha istutanud :D
A kivide veeretamisest saadud sinikaid hea troxevasin´iga tohterdada (haavale ei või panna)

Nodsu ütles ...

Kuidagi tuttav tunne tuli lugedes :D. Ja see on ikka mõnus tunne tõesti, mida see aias mässamine annab, ja see enese areng ja aia areng - see kõik on nii põnev!
Kivipeenar on vahva ja kui ta veel õitsema ka hakkab... põnev-põnev :).
Ohsaa, Sul juba tulbid õitsevad, kenakesed. Ma kolisin enda omad sügisel uude kohta ümber, saab näha, palju nad üldse sel aastal õisi näitavad.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Tulpidele kolimine üldiselt ikka meeldib, nii et loota on, et õitsevad veel hulka rohkem

Anonüümne ütles ...

Üks tark mees on öelnud, et aednik harib aeda ja aed aednikku. Ja nii ongi:) Sul tulbid juba õitsevad:O Mul käib graafik praegu nii, et 3 tundi riisumist ja siis pool tundi muid töid. Hea, kui üldse käpa mullaseks saab aga mullane käpp on hea...oi, kui hea:D Palju parem, kui riisumine! Ehk täna jõuan aia riisutud, siis saan ka lilli ja liblikaid uurida:)
Svea.

Anonüümne ütles ...

Eile oli arvutil vist paha tuju, no kuidagi ei lasnud mu kommentaari läbi. Täna on hea tuju:DDD
Svea.

Köögikata ütles ...

Mõnus, arvan, et see pojeng saab seal väga efektne olema.

Helve ütles ...

:D :D :D :D, oi kui vahva lugemine!
äratundmisrõõm ka kohati!

peenar on vägggga ilus! näpuke on revanši saanud :)

oot, kas seda rippp:D pojengi pakkusid!
tahan küll, kuid ehk järgmisel hooajal!

Aidi ütles ...

Pane siis selle rippuva pojengi pilt ka, kui õitsema hakkab! Minus kah tärkas kohe uudishimu.
Kivipeenar on uhke küll.